Pogled u ogledalo

Zdrava i sjajna koža: Ovo su ključni nutrijenti za lijep izgled

Svaka žena želi imati lijepu kožu, ali nikada ne smijemo zaboraviti da zdravlje počinje s prehranom

BeFunky-collage (10).jpg
Foto: Unsplash

Znanost je potvrdila da ono što jedemo utječe na zdravlje i ljepotu kože. Sigurno je da stvari poput retinola i rolera od žada mogu pomoći da koža izgleda ljepše, ali za vitalnost naše kože ništa nije toliko važno kao prehrana.

Image
Osam veličanstvenih

Najbolji tekući puderi koji na licu ostaju cijeli dan - za sve tipove kože

"Iako je ono što stavljamo na kožu važno, ono što unosimo u svoje tijelo također igra važnu ulogu u zdravlju i izgledu", kaže Trevor Cates, autorica knjige Clean Skin From Within. "Koža je naš najveći organ, a često ga nazivam našim zrcalom jer je odraz onoga što se događa u našem tijelu", kaže dalje te dodaje da se lijepa koža izgrađuje iznutra uz redovitu njegu.

Preporučuje da se usredotočimo na prehranu punu antioksidansa, vitamina i minerala kako bismo sjajili izvana. Kako dalje kaže za Wellandgood trebamo bolje birati namirnice jer na primjer suhoća kože može se pojaviti zbog nedostatka esencijalnih masnih kiselina.

Image
Foto: Unsplash

Nutricionistkinja Veronica Campbell također potvrđuje da prehrana može promijeniti strukturu i vlažnost kože. Kako bismo smanjili pojavu bora vrlo je važno izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu, a ispucala koža je simptom dehidracije. Dalje je objasnila koje nutrijente trebamo obavezno uvesti u prehranu.

Proteini

Iako se obično o proteinima misli kao o najvažnijem nutrijentu za izgradnju mišića, on može učiniti čuda i za kožu. To je zato što je koža u velikoj mjeri sastavljena od bjelančevina. "Ovaj esencijalni hranjivi sastojak jednako je važan kao i ulje u automobilu", kaže Campbell te dodaje ako dnevno ne unosimo dovoljno proteina, tijelo povući rezerve iz mišića i smanjit će se kvaliteta kose i noktiju. Želimo li imati sjajnu kožu važno je ubaciti proteine u svaki obrok. Ako u prehrani izbjegavamo meso, onda je važno udvostručiti količinu namirnica poput orašastih plodova i graha.

Vitamin E

Ovaj antioksidans klasik je u njezi kože, a može pomoći kod zacjeljivanja rana i ožiljaka. No, iznutra pomaže tijelu da spriječi oštećenja nastala od djelovanja slobodnih radikala. Izloženost toksinima stvara umornu kožu i brže starenje. Vitamin E može se u tijelo unijeti isključivo prehranom, a preporučeni dnevni unos je 15 mg i zato treba unositi zdrave masnoće poput maslinovog ulja i avokada.

Image
Foto: Unsplash

Voda

Iako se obično ne smatra hranjivim nutrijentom, voda ima veliki učinak na tijelo, a time i na kožu. Redoviti unos vode pomaže tijelu da se očisti od toksina i bolje radi. Ako je tijelo hidratizirano smanjuje se natečenost, akne i poboljšava struktura kože.

Biotin

Ovaj važan nutrijent naziva se i "vitaminom ljepote" i vrlo je važan za zdravlje kose, kože i noktiju. "Tijelo koristi biotin kako bi hranu pretvorilo u korisnu energiju", objašnjava Campbell. Dakle, ako ga nema dovoljno kosa i nokti mogu se početi lomiti, a prirodni izvori se nalaze u jajima (posebno žumanjci), batatu i bananama.

Image
Foto: Unsplash

Vitamin C

Ovaj snažni antioksidans glavni je sastojak mnogih seruma i losiona jer ga koža voli. No, utvrdilo se da ima isto djelovanje iznutra. Campbell kaže da je ovaj antioksidans fantastičan za smanjenje štete od slobodnih radikala jer se smanjuje oksidativni stres i pomaže u stvaranju kolagena. To znači da ne bismo trebali štedjeti na unosu agruma, svježe paprike i rajčice. Ali uz jednu napomenu, vitamin C je topiv u vodi što znači da je ove namirnice najbolje jesti sirove jer kuhanje može smanjiti količinu ovog vitamina.

Omega -3 masne kiseline

Poznate kao "nezasićene masti", one ne samo da pomažu u snižavanju razine kolesterola, nego i kod hidratizacije kože, a tako se smanjuje crvenilo, dermatitis i akne. Ako želimo zdravu i lijepu kožu onda je ideala prehrana mediteranska, puno ribe i maslinovog ulja. Ostali izvori ovog nutrijenta su avokado, orašasti plodovi i sjemenke.

Image
Foto: Unsplash

Kolagen

Kolagen je vrlo važan protein u strukturi kože, kose, kostiju i vezivnog tkiva. Starenjem kolagen slabi što dovodi do nastanka bora i problema s hrskavicom. UV zračenje također može smanjiti proizvodnju kolagena u tijelu. Kolagen se obično dobiva iz mesa, a zeleno lisnato povrće, voće i mahunarke također sadrže ovaj važan protein.