Sve što trebaš znati

Zašto su urinarne infekcije nakon seksa tako česte i kako ih spriječiti?

Statistike pokazuju da je jako puno žena upoznato s osjećajem neugodnog mokrenja nakon seksa. Naime, bolno mokrenje nakon seksa može ukazivati na urinarnu infekciju, a evo što trebaš znati kako bi se na vrijeme zaštitila i spriječila inficiranje.

Kako spriječiti urinarne infekcije?
Foto: www.profimedia.hr

Poznato je da bi žene odmah nakon seksa trebale obaviti mokrenje, no znaš li zašto ono ponekad može biti neugodno, pa čak i bolno? Radi se o urinarnoj infekciji nastaloj uslijed seksa, a osim nelagode, simptomi su i peckanje pri mokrenju, nagon za učestalim mokrenjem, bol u leđima i donjem dijelu trbuha kao i na mjestu mokraćnog kanala. Urinarne infekcije su bolne, neugodne i naporne, ali nažalost jako česte. No postoje neke stvari koje se mogu napraviti kako bi ju ipak držali na distanci, a o njima ćemo ti sve u detalje objasniti u nastavku.

Image
Ukloniti dlačice ili ne?

Baciti britvicu ili ne: Zašto je sve više žena prigrlilo dlačice?

Za početak je bitno razjasniti jednu stvar - može li seks dovesti do urinarne infekcije? Odgovor je jednoznačan i nažalost pozitivan. Istraživanja tako pokazuju da aktivni seksualni život pojačava rizik za urinarnu infekciju. Naime, bakterije koje najčešće uzrokuju urinarne infekcije obitavaju u fekalnoj flori, a najčešća je E. Coli kojoj je prirodno stanište u našim crijevima, no radi anatomije (blizine analnog i vaginalnog otvora) bakterije često otputuju tamo gdje ne bi trebale i izazovu kaos. Kada bakterija dođe u mjehur, ona može napasti imunološki sustav koji na to odgovara upalnom reakcijom. No nisu bakterije jedini krivci za urinarne infekcije. Uz njih, postoje brojni drugi faktori poput genetike, uske odjeće ili bubrežnih kamenaca.

Pitaš se onda kako spriječiti urinarne infekcije? Imamo par jednostavnih liječničkih savjeta koji bi trebali uvelike smanjiti šansu inficiranja.

Brisanje toaletnim papirom mora biti jednosmjerno

Brisanje nakon mokrenja gledaj kao jednosmjernu ulicu: početak je naprijed, a kraj iza (znači, vagina -> anus). U suprotnom smjeru sve one gore spomenute bakterije papirom možemo prenijeti do početka mokraćne cijevi i tako samo pomoći bakterijama pri ulasku u mokraćni sustav. Zadnje što si želimo je gadna urinarna infekcija koje se ne možemo riješiti tjednima, drži se ovog pravila i do nje ne bi trebalo doći.

Image
Foto: Pexels

Pij puno vode

Najmudriji savjet je da budeš hidrirana. Ako unesemo puno vode u naš organizam, puno ćemo i izbaciti, a taj proces pomaže ispirati bakterije iz mjehura kako se ne bi razmnožile. Dakle, možda će ti ići na živce koliko često trebaš ići mokriti, ali to je za tvoj mokraćni kanal jako zdravo. Osim toga, benefiti hidratacije su mnogi - od dovoljno tekućine u organizmu ljepša nam je koža, lakše mršavimo te nam probava bolje radi.

Image
Foto: Pexels

Održavaj higijenu toplom vodom

Ispiranje vanjskih genitalija nakon seksa toplom vodom prije i nakon seksa pokazalo se dobrim za reduciranje rizika ulaska bakterija u mokraćni sustav.Ispiranje vagine iznutra (tzv. douching) ne preporučuje se jer vaginalni tuševi znaju eliminirati i one dobre bakterije koje održavaju pH vagine, što znači otvoren put za infekciju. Drugim riječima, vaginu nije potrebno ispirati iznutra – ona je jedan fantastičan organ koji je veoma sposoban sam se brinuti o sebi i svojoj čistoći, tako da invazivna ispiranja ili dezinficiranja mogu napraviti više štete nego koristi.

Image
Foto: Pexels

Mokri nakon seksa!

Mokrenje odmah nakon seksa pokazalo se dobrom praksom jer može pomoći u što bržem ispiranju bakterija i prije nego one uspiju doći do mjehura. To ne znači da istog časa nakon završetka spolnog odnosa moraš trčati na wc, ali svakako bi se trebala pomokriti u prvih 15 minuta.

Image
Foto: Pexels