Play logo

U zadnje vrijeme svi pričaju o difuzerima - mogu li oni pomoći u borbi protiv korona virusa?

U borbi protiv korona virusa dozvoljena su sva sredstva, a jedno među njima, o kojima se u zadnje vrijeme dosta govori, definitivno je aromaterapija, tj. korištenje eteričnih ulja i difuzera za ovlaživanje i čišćenje zraka kao i za jačanje imuniteta

U zadnje vrijeme svi pričaju o difuzerima - mogu li oni pomoći u borbi protiv korona virusa?
Play logo

Hladniji zimski mjeseci, prehlade, suhi zrak – sve to šteti našem imunitetu i otežava pravilno funkcioniranje našeg organizma, a s dolaskom globalne pandemije korona virusa u cijelu priču stvar se dodatno zakomplicirala. Kako bismo naše domove pretvorili u mirne oaze zdravlja, sada kada smo ionako stalno kod kuće, pomoći će nam i svakodnevno korištenje visokokvalitetnih eteričnih ulja, ali i kvalitetnih difuzera.

Naime, aromaterapijska difizija je proces raspršivanja eteričnih ulja tako da njihove arome postupno ispune sobu svojim prirodnim mirisom, pročiste zrak te ga značajno ovlaže. Upravo zbog svojstva vlaženja zraka, difuzija može imati blagodati kod problema s dišnim putevima, ali pomoći i u borbi s virusima.  
Kako smo se proteklih tjedana naslušali, suhi zrak pogoduje razvoju virusa i dodatno isušuje sluznicu našeg nosa, čime se olakšava udisanje virusa i posljedično obolijevanje. S obzirom na to da se trenutno svi borimo protiv zaraze korona virusom, ovlaživanje prostora nikada nije bilo bitnije i upravo zbog toga smo ti odlučile predstaviti sve čari i benefite korištenja difuzera.          

Play logo


U biti, difuzere možemo opisati kao profesionalne uređaje za raspršivanje ulja. Mogu biti izrađeni od terakote, pješčanog kamena, drveta, stakla ili plastike, a dostupni su i u različitim veličinama i bojama, tako da svaki možeš prilagoditi svojem interijeru. Jednostavnim djelovanjem na bazi vode i par kapi eteričnog ulja, difuzeri će i po deset sati raspršivati i vlažiti tvoje prostorije.

Difuzeri oblikom najčešće nalikuju malim svjetiljkama s drvenim postoljem i izduženim staklenim vrhom, a nerijetko mogu funkcionirati i kao rasvjetna tijela zbog dodanog LED osvjetljenja.  Napajaju se pomoću električne energije, ali su napravljeni tako da ne dolazi do zagrijavanja pa se mikročestice eteričnih ulja ne oštećuju.

Na tržištu se mogu naći i ultrazvučni uređaji za difuziju koji pod utjecajem ultrazvučnih vibracija, raspršuju mikročestice eteričnih ulja, stvarajući aromatičnu maglicu. U njih se eterična ulja ulijevaju s vodom pa često, osim sterilizacije, vlaže zrak te su idealni za stanove s centralnim grijanjem.

Play logo


Ovisno o kvaliteti i mogućnostima, cijene difuzora mogu se kretati između 500 pa sve do 2000 kuna, ali radi se o isplativoj, dugoročnoj investiciji na kojoj se ne bi trebalo štedjeti.  Iako ne postoje istraživanja koja bi dokazala da difuzeri u prostoru smanjuju mogućnost zaraze korona virusom, njihovo antiseptičko djelovanje i vlaženje zraka definitivno pogoduju održavanju vašeg doma sigurnom zonom bez virusa.

Uz to, difuzeri mogu pomoći ako si već i prehlađena, pa će tako pomoći ukapaš li u njih eterična ulja bora, borovica, čajevca ili čempresa, a iskašljavanje će potaknuti miris bergamota i sandalovine. Za upalu bronha preporuča se pak đumbir, klinčić i tamjan.

Za jačanje imuniteta i u borbi protiv viroza, u difuzor ukapaj ulja čajevca, eukaliptusa i limuna, a ako želiš na prirodan način sniziti temperaturu pomoći će ti ulja kamilice i matičnjaka.

Play logo