Zabuna može biti opasna

Tuga i depresija: Znaš li razliku između ovih stanja?

Tuga i depresija imaju slične simptome zbog čega često ova druga ostaje bez pravovremene i odgovarajuće terapije, što može dovesti do fatalnog ishoda

pexels-engin-akyurt-1458826.jpg
Foto: Pexels

Tuga i depresija pojmovi su koje često miješamo zbog sličnih simptoma. No, zabuna može biti opasna jer dovodi do toga da se depresija ne liječi, dovodeći osobu koja od nje pati, u neizdrživo psihičko stane. Tuga je ljudska emocija te prirodna rekacija na teške životne situacije i bol. Ne smiješ se potiskivati. Poput ostalih emocija, privremena je i prolazi s vremenom. U ovome se razlikuje od depresije koja je mentalna bolest i ne prolazi poput emocije. Utječe na društveni život pojedinca, njegovu svakodnevicu i funkcioniranje. Također, utječe i na fizičko zdravlje. Ukoliko se ne liječi, može trajati čitav život i uvelike narušiti njegovu kvalitetu.

Image

Imate li anksiozni poremećaj?

Kod svih bolesti pa tako i kod ove, bitna je pravovremena reakcija, odnosno da se ista počne liječiti što prije i odgovarajućom terapijom. Kako bi se to dogodilo, prvi korak je jasno razlučiti o čemu se radi. Tuga i depresija su pojmovi koje treba jasno definirati kako bi ih mogla prepoznati, kod sebe ili kod svojih bližnjih i na vrijeme sebi ili njima pomoći.

Image
Foto: Pexels

U nastavku pročitaj koje simptome ima depresija, a koje tuga te kako se depresija liječi, a kako se najzdravije nositi s tugom.

Simptomi depresije

Prema Dijagnostičkom i statističkom priručniku za duševne poremećaje (DSM-V) Američkog psihijatrijskog udruženja ovo je devet glavnih simptoma:

  • osjećaj depresije koj ne prolazi kroz dan niti danima
  • manjak interesa za svakodnevne aktivnosti kao i nepronalaženje radosti i užitka u njima
  • loš san, nesanica, ali i pretjerano spavanje
  • razdražljivost, nemir, nervoza
  • psihomotorna usporenost - usporeni i tiši govor, usporeno kretanje
  • ekstremni umor, manjak energije
  • bezrazložni osjećaj krivnje te osjećaj bezvrijednosti
  • nemogućnost koncentracije i donošenja odluka
  • suicidalne misli, često razmišljanje i govor o smrti, pokušaj samoubojstva
  • gubitak na težini
Image
Foto: Pexels

Razlika između tuge i depresije

Tuga je jedna od šest glavnih emocija, a njezin intenzitet ovisi o tome koliko je gubitak bio velik. Ponekad je tuga tolika da u početku ne osjećamo ništa, već se emocija javi tek nakon nekog vremena. Na taj se način psiha brani. Također, tuga se može manifestirati kao ljutnja i jaka frustracija. U fazi tugovanja osoba može izgubiti tek, ali isto tako i početi pretjerano jesti kako bi popunila prazninu koju osjeća.

Već smo spomenule da osjećaj tuge s vremenom prolazi, odnosno blijedi, dok depresija, ukoliko se ne liječi, postaje sve izraženija i može dovesti do fatalnog ishoda. Osim toga, postoji još jedna razlika između tuge i depresije - kod tuge najčešće ne dolazi do manjka samopoštovanja, a kod depresije je to jedan od glavnih simptoma koji će depresivnu osobu, uz stalni osjećaj krivnje, odvesti u još teža stanja.

Depresiju mogu izazvati velike životne promjene, čak i one sretne poput rođenja djeteta, ali se može pojaviti i bez nekog očitog razloga. Osim toga, okidači joj mogu biti i različite vrste lijekova poput kortikosteroida, beta-blokatora, hormonalne terapije i statina - lijeka kojim se snižava visoki kolesterol. Tugu, s druge strane, nećeš osjećati bez razloga, a osobito ne u sretnim životnim situacijama.

Image
Foto: Unsplash

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako jaki simptomi depresije traju neprekidno dulje od dva tjedna, trebalo bi potražiti liječničku pomoć. Obrati pažnju na to utječe li tvoje raspoloženje na obavljanje svakodnevnih aktivnosti i tvoej funckioniranje te se zapitaj kada si posljednji put osjetila radost. Naravno, kod suicidalnih misli, liječničku pomoć treba potražiti odmah. Depresija se liječi kombinacijom psihoterapije i lijekova, a bitno je znati da antidepresivi ne djeluju odmah, već treba proći otprilike mjesec dana da osjetiš njihov učinak.

Treba naglasiti da će pravovremeno i pravilno liječenje depresije bolest dovesti u remisiju i osobi vratiti kvalitetu života kakvu je imala prije, no što se pojavio ovaj psihički poremećaj.

Image
Foto: Pexels