Ljeto je sve bliže

7 trikova za zdravo mršavljenje, ali i održavanje idealne težine

Zabrani sebi korištenje riječi 'dijeta' i koncentriraj se na brigu o svom tijelu

allef-vinicius-oe_03B2Q5A4-unsplash (1).jpg
Foto: Unsplash

Većina nas iz različitih razloga želi izgubiti kilograme, a onda ćemo najčešće isprobati neku dijetu koja uz sebe ima riječ "brzo". Iako postoje neke strategije koje svakako mogu pomoći da se ubrza ovaj proces vrlo je važno znati da se u tom slučaju kilogrami mogu i brzo vratiti.

Image
Brzi rezultati

Sve je moguće: Kako izgubiti trbuščić za dva tjedna?

Kao i u mnogim drugim segmentima života najbolje je prihvatiti ideju da se ovdje radi o putovanju, a nema samo pokušaju da dođemo do određenog broja na vagi. Kako bi to putovanje bilo lakše i uspješnije stručnjaci su objasnili kako što lakše doći do zdrave tjelesne težine, ali i zadržati težinu.

Treba li brzi gubitak kilograma biti cilj?

Postoji mit o tome da je najbolje gubiti dva kilograma tjedno, ali idemo otkriti što kažu stručnjaci. "Održavanje mišića je vrlo važno u procesu gubitka kilograma jer imaju ključnu ulogu u metabolizmu", objašnjava autorica Connie Bennett za Forbes. "Mišići nam pomažu da potrošimo više kalorija. No, kada se kilogrami gube prebrzo, gube se i mišići, a onda tijelo usporava potrošnju kalorija. Brzi gubitak kilograma može čak permanentno usporiti metabolizam", dodaje dalje.

Image
Foto: Unsplash

Popularne brze dijete često imaju puno nedostataka. "Kada je dnevni unos kalorija nizak, tijelo može koristiti mišiće kao gorivo, a metabolizam se usporava", objašnjava nutricionistkinja Ellen Albertson. Stručnjaci obično govore da se radi o dugotrajnom procesu, a da se tjedno ne bi trebalo gubiti više od kilograma. Dalje objašnjavaju što je sve važno o ovom procesu, ali kako zadržati željenu težinu.

Promjene svakodnevnih navika

Zabrani sebi korištenje riječi "dijeta" kada odlučiš smršavjeti. "Biti na dijeti je neugodno i možda ćeš biti gladna, a onda ćeš konstantno razmišljati o hrani. A znamo da je to upravo ono što ne želimo kada smo u procesu mršavljenja", objašnjava Albertson. Umjesto toga, Albertson savjetuje promjenu načina razmišljanja, na primjer gubitak kilograma je dio zdravog života i onda je važno koncentrirati na brigu o svom tijelu. "Onda preuzmi kontrolu nad onim što jedeš, koliko se krećeš, ali i na drugim faktroima ao što su stres i spavanje", dodaje dalje.

Image
Foto: Unsplash

Fokusiraj se na 5 do 10%

Umjesto da kažeš "izgubit ću 15 kilograma" i razmišljaš o tome kao nemogućem cilju koristi drugu strategiju. Razmišljaj o zdravstvenim dobrobitima koje će se ostvariti kada izgubiš kilograme. "Postavi male ostvarive ciljeve. Gubitak od 5 do 10% tvoje ukupne težine može pozitivno utjecati na zdravlje i smanjiti rizik od razvoja bolesti kao što su dijabetes tipa 2, moždani udar, kardiovaskularne bolesti i određene vrste raka", objašnjava Bennett.

Image
Foto: Unsplash

Smanji unos rafiniranih ugljikohidrata i šećera

Studija objavljena u Journal of the American Medical Association otkrila je da je prehrana najvažnija za gubitak kilograma. Kilogrami će puno brže nestajati ako se poboljša kvaliteta hrane. "Najbolji način za zdravi gubitak kilograma je reducirati unos šećera. Trebalo bi prestati konzumirati šećer, rafinirane ugljikohidrate i gazirana pića. Kada izbjegavaš ili potpuno izbaciš hranu poput pomfrita, čipa, krekera lako ćeš ubrzati proces mršavljenja", dalje objašnjava Bennett.

Image
Foto: Unsplash

Više povrća u prehrani

Istraživanja pokazuju da prehrana temeljena na biljnim namirnicama ne pomaže samo kod mršavljenja, nego je s njom puno lakše unositi manji broj kalorija. "Ove namirnice pomažu kod gubitka kilograma jer su pune vlakana i vode, imaju manji broj kalorija, a stvaraju osjećaj sitosti", kaže Albertson te dodaje da je dobro započeti dan sa zelenim smoothiejem, uz ručak pojesti i salatu, a voće jesti za međuobrok i desert.

Image
Foto: Unsplash

Doručak je obvezan

Ovo je vrlo važno za ljude koji izbjegavaju doručak, možda čak i ne pomišljaju na njega. Ako pokušavaš izgubiti kilograme onda izbjegavanje obroka koji stvara gorivo u tijelu nije dobro. "Čak suprotno, istraživanja pokazuju da je preskakanje doručka povezano s viškom kilograma i pretilošću. Uz pažljivo odabran doručak moguće je unijeti zdrave masnoće, proteine i ugljikohidrate", dodaje Bennett.

Image
Foto: Unsplash

Mišići ubrzavaju mršavljenje

Mišićna masa sagorijeva više kalorija nego masnoće. Pa što onda treba učiniti? Uvesti u život vježbe snage. Ovo je odlična ideja, ali ne samo zbog toga što se sagori veći broj kalorija tijekom vježbanja nego tijelo nastaviti sagorijevati dodatne kalorije satima nakon. Naravno kao što je gore već navedeno što više mišića imamo tijelo će sagorijevati više kalorija. Uz to vježbe snage mogu usporiti gubitak mišića koji se događa s godinama, osobito nakon 50. godine.

Image
Foto: Unsplash

Smanji sjedenje ispred ekrana

Sjedenje na kauču i gledanje u bilo koji ekran neće pomoći u procesu gubitka kilograma. Stoga ako želiš izgubiti ki ekrane. Gledanje televizije povezano je s viškom kilograma jer se radi o sjedenju, a to često vodi u nekontrolirano jedenje. Zato bi bilo najbolje isključiti ekrane ili uključiti program s nekim treningom.

Image
Foto: Unsplash