Pogađa brojne žene

Endometrioza - najčešći simptomi ove podmukle ženske bolesti

Nažalost, ovu je bolest teško dijagnosticirati, a pogađa žene u reproduktivnoj dobi. Izaziva brojne zdravstvene probleme, među kojima su krvarenje, bolovi u zdjelici i mučnina

pexels-polina-zimmerman-3958561.jpg
Foto: Pexels
Play logo

Endometrioza je bolest koja pogađa žene tijekom reproduktivnog doba, a javlja se kada tkiva, koja inače oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice. Riječ je o vrlo bolnom poremećaju, kojeg je prilično teško dijagnosticirati, a na bolest mogu ukazivati mnogi simptomi.

Play logo
Image
Slušaj svoje tijelo

Rak jajnika: 8 ranih znakova bolesti koju je ključno otkriti što prije

Naziv je dobila po endometriju – tkivu koje se ljušti kada jajna stanica nije oplođena i koje izaziva menstrualno krvarenje. Kod endometrioze se dijelovi endometrija nalaze izvan maternice – u jajovodu, zdjelici, a u rijetkim slučajevima i u drugim dijelovima tijela.

Takva krivo urasla endometriodna tkiva nastavljaju se ponašati kao i unutar maternice te rastu i pucaju kod svake menstruacije. Izazivaju krvarenje, bol, mučninu i povraćanje. Često se kod endometrioze mogu pojaviti i ciste na jajnicima, a to uzrokuje veliku bol te otekline, osobito tijekom menstrualnog ciklusa.

Zašto se javlja endometrioza?

Kao što je već spomenuto, ovaj se poremećaj javlja kod žena za vrijeme reproduktivnog ciklusa. Simptomi su brojni, a o postoje brojne teorije o tome zašto se endometrioza javlja kod pojedinih žena. Neki od uzroka koji se najčešće navode su retrogradna menstruacija, kratki menstrualni ciklusi, rana pojava prve menstruacije, obilne menstruacije, menstrualna krvarenja koja traju dulje od 7 te poremećaji u imunološkom sustavu.

Play logo
shimmer fallback

Najčešći simptomi

S obzirom na to da je endometriozu vrlo teško prepoznati, ponekad prođe i nekoliko godina prije nego se otkrije da žena pati od ovog poremećaja. Neke žene imaju vrlo izražene simptome, dok su kod drugih simptomi gotovo neprimjetni te se endometrioza može otkriti sasvim slučajno, kod nekih drugih pretraga. Najčešće se ova bolest javlja u 20-ima i traje sve do menopauze.

shimmer fallback

Neki od najčešćih simptoma i znakova koji mogu upućivati na endometriozu su:

  • Bolne menstruacije
  • Bol i pritisak u zdjelici, trbuhu i leđima
  • Probavne smetnje
  • Bol kod seksualnog odnosa
  • Problemi s plodnošću
  • Jako krvarenje
  • Obilne i neredovite menstruacije
  • Bol kod mokrenja

Kako liječiti ovu bolest?

Endometrioza se najčešće liječi putem lijekova ili pak operativnim putem. Način liječenja ovisi o težini simptoma, dobi pacijentice, proširenosti i mjestu koje su endometriji zahvatili, ali i o tome planira li žena zatrudnjeti ili ne. Liječnici najčešće uvijek savjetuju uzimanje lijekova odnosno hormona, a operaciju kao posljednji izbor. U pojedinim je slučajevima kirurško liječenje jedini izbor, no ne mora nužno značiti da će doći do potpunog oporavka od ove podmukle bolesti.

Play logo
shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.