Play logo
Čitav niz prednosti

Što će se dogoditi s tvojim zdravljem ako prestaneš nositi grudnjak?

Znaš li što će se dogoditi s tvojim grudima kada odbaciš grudnjak? Osim udobnosti, brojne su druge zdravstvene prednosti od nenošenja grudnjaka

pexels-andrea-piacquadio-3764579.jpeg
Foto: Pexels
Play logo

Trend nenošenja grudnjaka u posljednje vrijeme postaje sve popularniji. Iako neke žene vole nositi grudnjak radi sigurnosti i ljepšeg izgleda grudi, druge radije biraju udobnost pa su odlučile odbaciti grudnjak, a to ima i neke prednosti.

Play logo

Tijekom epidemije svi smo puno vremena provodili kod kuće, a takva situacija uvelike je utjecala i na modne trendove. Umjesto uštogljenih kombinacija, birali smo one ležernije, a udobnost nam je svima bila prioritet. Iako smo se vratili uobičajenom načinu života, neke navike iz izolacije su ostale, a među ženama se osobito populariziralo nenošenje grudnjaka.

Postoji čak i Svjetski dan bez grudnjaka koji se u svijetu obilježava 13. listopada, a na društvenim mrežama popularan je kao #NoBraDay. Ovom trendu pridružile su se i brojne slavne dame koje u javnosti često možemo vidjeti bez grudnjaka.

Izvor: undefined

Izvor: Giphy

Play logo

Ako obožavaš onaj oslobađajući osjećaj kada na kraju dana skineš grudnjak, nisi jedina. Bez grudnjaka se osjećamo puno ugodnije, a grudi su u svom prirodnom položaju. I brojna istraživanja su potvrdila kako su prednosti od nenošenja grudnjaka zaista brojne, a osim udobnosti, tu je i čitav niz prednosti za tvoje zdravlje.  I ne brini, suprotno uvriježenom mišljenju, grudi ti se neće 'objesiti' ako prestaneš nositi grudnjak. Studije su pokazale kako te tvrdnje zapravo ne drže vodu.

Nema ništa lošeg u tome da povremeno (ili zauvijek) odbaciš grudnjak, a u nastavku doznaj i neke od najvažnijih prednosti nenošenja grudnjaka.

POGLEDAJ VIDEO: Joga za bolove u vratu i leđima

Udobnost

Prva i najbolja prednost od nenošenja grudnjaka svakako je udobnost. Klasični grudnjaci sa žicom izuzetno su neudobni stoga i ne čudi da ih brojne žene naprosto ne žele nositi. Nema stezanja, boli, iritacija kože, samo neodoljiv osjećaj slobode. Studije su pokazale da neudobni i neprikladni grudnjaci mogu uzrokovati brojne probleme, od bolova u leđima pa do problema s kožom. Ako se ne osjećaš udobno u grudnjaku, nema razloga da ga ne odbaciš.

Play logo
Izvor: Pexels

Može smanjiti bol

Sve ovisi o tome nosiš li prikladan grudnjak ili ne, no odbacivanje grudnjaka može ti pomoći i u ublažavanju bolova. Naime, žene koje nose pogrešne veličine grudnjaka mogu imati problema s bolovima u ramenima, vratu i leđima, a neki grudnjaci mogu uzrokovati i kožne probleme.

Izvor: Unsplash

Ušteda novca

Činjenica je da su grudnjaci skupi, posebice oni kvalitetni i udobni. Ako ih ne voliš, zašto bi ih uopće nosila i trošila na njih svoj novac? Želiš li malo uštedjeti, pozdravi se s grudnjacima.

Izvor: Pexels

Nema koristi od nošenja grudnjaka

Iako se često misli kako grudnjaci pomažu grudima da budu čvršće, oblikovanije i zdravije, to zapravo nije točno. Znanstvenici su provodili studije i otkrili kako dugoročno gledano nema nikakvih koristi od nošenja grudnjaka. S druge strane, nenošenje grudnjaka pozitivno utječe na zdravlje dojki na mnogo načina. Stručnjaci preporučaju nošenje sportskih grudnjaka radi funkcionalnosti i udobnosti tijekom fizičkih aktivnosti.

Play logo
Izvor: Pexels

Snažnije grudi

Još jedna studija otkrila je i kako nenošenje grudnjaka zapravo ženske grudi čini jačima. Kada ne nosimo grudnjak, naše tijelo potiče razvoj i rast zdravog mišićnog tkiva radi pružanja prirodne potpore. Kako znanstvenici pojašnjavaju, kod dugoročnog nenošenja grudnjaka, tijelo mora koristiti vlastite prsne mišiće kako bi podiglo tkivo dojki, a to onda rezultira ljepšim i zdravijim grudima.

Izvor: Pexels

Bolja cirkulacija

Nošenje uskih i neudobnih grudnjaka može loše utjecati na tjelesnu cirkulaciju. Kada ne nosimo grudnjak, krv lakše cirkulira, a to povoljno utječe na izgradnju mišićnog tkiva i održava kožu čvrstom.

Izvor: Pexels

Bolji san

Ako si jedna od onih žena koje spavaju s grudnjakom, možda bi se trebala riješiti te grozne navike. Bez grudnjaka ćeš se osjećati puno udobnije pa ćeš samim tim i bolje i kvalitetnije spavati.

Play logo
Izvor: Pexels

Ljepša koža

Prljavština i znoj koji se nakupljaju ispod grudnjaka mogu uzrokovati kožne infekcije i akne, posebice u ljetnim mjesecima kada se više znojimo. Stoga, ako imaš problema s nečistom kožom oko grudi, možda bi se samo trebala riješiti grudnjaka.

Izvor: undefined

Sve je stvar izbora

Ako se bolje osjećaš kada nosiš grudnjak, to je sasvim u redu. Neke žene naprosto se bolje i sigurnije osjećaju kada nose grudnjak. Prema tome, nema pogrešnog izbora. Nenošenje grudnjaka ima svojih prednosti, no ako ne možeš zamisliti svoj život bez njega, samo se pobrini da nosiš kvalitetne modele i odgovarajuću veličinu.

Izvor: Pexels
Play logo