Sve o jajima: hrana za tijelo i mozak

Jaja su ponovo "dozvoljena" i popularna namirnica

Sve o jajima: hrana za tijelo i mozak

Jaje za doručak ili bilo koji drugi dnevni obrok popularno je već desetljećima zbog njihove visoke nutritivne i energetske vrijednosti. Pri tome konzumirati ga možemo kao kuhano jaje, „na oko“, „štrajbano“ i tako dalje, sve su to naša omiljeno spravljena jaja na sve moguće načine i kao sastavni dio dnevnog obroka. Zbog neosnovanog straha od štetnog kolesterola, krajem prošlog stoljeća popularnost jaja kao namirnice drastično je opala. Međutim, u današnje vrijeme, jaja se polako vraćaju na naše tanjure.                         

Formula je jednostavna, kokošja jaja predstavljaju bogat, lako dostupan i jeftin izvor vitamina, minerala, proteina, esencijalnih omega 3 masnoća itd. Iako konzumiranje jaja u bilo kakvom obliku uvelike koristi našem organizmu, mnogi znanstvenici se slažu da je najbolje i najzdravije konzumirati sirova jaja, budući da se većina nutrijenata i enzima prilikom toplinske obrade uništava. Popularna scena iz filma „Rocky“ u kojoj Sylvester Stallone izmiješa nekoliko sirovih jaja, te ih kao od šale popije, vjerojatno većini nas nije djelovalo ukusno. No, upravo konzumiranje sirovih jaja moglo bi donijeti mnoge pozitivne promjene za vaše zdravlje.              

U knjizi ″Pet tibetanaca - Fontana mladosti″ Peter Kelder navodi kako mu je pukovnik Bradford spominjao da svećenici poznati kao lame sa kojima je živio, osim kuhanih, također konzumiraju i sirova jaja, s tim da bjelanjak odbace, jer smatraju da je potreban samo prilikom napornog fizičkog rada, kada se mišići naprežu. Inače konzumiraju samo žumanjak jer sadrži sastojke prijeko potrebne mozgu, živcima i tjelesnim organima. Konzumiranje sirovih i kuhanih jaja nije strano ni sportašima koji ih koriste kao nadoknadu energije prilikom napornih treninga.                                                                                                                                                          

Koliko su lame iz ovog skrivenog samostana na Tibetu bile u pravu otkriva nam i suvremena znanost. Jaje se sastoji od ljuske, žumanjka i bjelanjka. Sastojci bjelanjka uglavnom su proteini i voda. Glavnina nutrijenata u  jajetu zapravo se nalazi u žumanjku. Pored glavnih sastojaka, proteina i masnoća, u žumanjku pronalazimo sumpor, fosfor, mangan, cink, jod, bakar,željezo, kolin, vitamine  A, D i E, B12, B2, magnezij, kalij, riboflavin i niacin.  

Izdvojit ćemo najbitnije i najzanimljivije činjenice vezane uz ove sastojke:

  •  Željezo u jajetu ima vrlo visoku bioraspoloživost, pa se smatra da se kao i meso može primijeniti kod skupina rizičnih na deficit željeza.                                                                                                                         
  •  Itekako važan sastojak jajeta je kolin. Kako bi naše stanične membrane ostale fleksibilne i vitalne, potrebna im je adekvatna opskrba kolinom. Kolin je zapravo ključna komponenta staničnih membrana i neurotransmitera koji prenose živčane impulse od jedne živčane stanice do druge.       
  •  Biotin je vitamin koji sudjeluje u metabolizmu, te je zaslužan i za održavanje zdrave kose, kože i noktiju. Ovo je vjerojatno i jedan od razloga zašto se na kosu da bi bila bujnija, sjajnija i zdravija stavljaju različite maske koje sadrže i jaja.                                                                                                                       
  •  Aminokiseline kao što su tryptophan i tyrosine djeluju kao antioksidansi pa stoga čisteći organizam od slobodnih radikala imaju ulogu zaštite od srčanog udara i raka.                                      
  •  Karotenoidi kao što su lutein i zeaksantin mogu djelovati u službi zdravlja očiju. Djeluju preventivno na katarakte i makularne degeneracije koje djeluju kao posljedica starenja.  U jednom jajetu nalazimo oko 200 mikrograma luteina i 200 mikrograma zeaksantina.                                                                 
  •  Žumanjak jajeta je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži vitamin D. Sirovi žumanjak, nutritivno je mnogo bogatiji i učinkovitiji od bilo kojeg modernog vitaminskog kompleksa.                                     
  •  Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti, jaja spremljena u bilo kakvom obliku, poboljšavaju prehrambenu vrijednost, a i okus ostale hrane.          


Štetan kolesterol

Krajem prošloga stoljeća, strah od kolesterola toliko se bio uvukao pod kožu, da se apsolutno svaka namirnica našla pod povećalom, pa tako i jaje. Sve donedavno, među svjetskom populacijom vladalo je mišljenje da konzumiranje previše jaja uzrokuje visok kolesterol. Međutim u posljednje vrijeme mnoge studije su pokazale da ovo nije istina. Štoviše, jaja zapravo sadrže lecitin, tvar koja pomaže da se bolje prerade masti i kolesterol.     
Hrana modernog čovjeka je nutritivno siromašna, ali bogata kalorijski. Prava istina je zapravo da svježa i zdrava jaja sadrže elemente potrebne našem zdravlju.

Salmonela

Kao i kod kolesterola, priča o salmoneli je također podosta napuhana. Salmonela je mikroorganizam koji se razmnožava svugdje. Vjerojatnost dobivanja salmonele kod konzumiranja jaja je zapravo vrlo malena. Prema istraživanju američkog ministarstva poljoprivrede iz 2002. godine, pokazalo se da na svakih 30 000 jaja njih 0,003 % biva zaraženo. Ako već namjeravate uvesti jaja u vlastitu prehranu, svakako bi bilo dobro pripaziti da jaja koja konzumiramo, budu što prirodnije uzgojena. Osim što je na taj način manja mogućnost zaraze, veće su šanse da će jaje biti bogatije namirnicama koje smo gore spomenuli. Kao i kod mesne industrije, idealno je da životinja koja nam daje proizvod jede što  prirodniju hranu, a što manje različite koncentrate.                                                                                              

Test koji možete napraviti da provjerite da li su jaja svježa ili ne: 
Jaja potopite u vodu. Svježa jaja će potonuti na dno, dok će se stara jaja okrenuti tupim dijelom prema gore. Ovo se događa zbog razloga što se zračna komorica unutar jajeta sa starenjem  povećava.

Ljuska

Iako se ljuska od jajeta ne konzumira, njen sastav govori upravo suprotno. Osim velikog udjela kalcija (oko 90%), tu su nam još i mnogi važni elementi kao što su: mangan, cink, bakar, željezo, fosfor, fluor, krom i molibden. Ljusku jajeta tijelo zapravo vrlo lako apsorbira budući da je po kemijskom sastavu dosta slična ljudskim kostima i zubima. Prema najnovijim studijama, otkriveno je da su proteini i glikozaminoglikani koji se nalaze u samoj membrani ljuske zapravo bioaktivni sastojci bitni za održavanje zdrave hrskavice u zglobovima. Pokazalo se da kod oboljelih od artritisa, primjena oko 500 mg ljuske, znatno ublažava simptome bolova i ukočenosti.     
Po receptu ljusku jajeta najprije zdrobimo, popržimo na suhoj tavi, te zatim sameljemo u prah. Odraslima se preporučuje dnevno konzumiranje ½ do jedne čajne žlice, a djeci samo prstohvat. Idealna tekućina sa kojom bi se ovaj prah pomiješao je limunov sok, budući da jako dobro utječe na apsorpciju kalcija. Ali u ovu svrhu dobro će poslužiti i čaj ili obična voda.

Pripremio: Divine Energy Park i Goran Mizdrak
01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)
www.dep.life

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.