Blagodati spavanja

Kronični umor? Izbjegni pogreške s kojima bitno narušavaš kvalitetu sna

Nedostatak sna dovodi do umora, razdražljivosti, smanjenih kognitivnih sposobnosti, problema u koncentraciji i obavljanju svakodnevnih poslova, stoga izbjegni navike koje smanjuju njegovu kvalitetu

pexels-ron-lach-8487214.jpg
Foto: Pexels

Spavanje je, baš kao i hrana i voda, osnovna ljudska potreba. U snu provedemo čak jednu trećinu života, a redovit i kvalitetan san preduvjet je za psihofizičko zdravlje. Dvije su faze sna.

U dubokim fazama sna naš se organizam obnavlja jer se usporavaju osnovne životne funkcije - disanje se usporava, temperatura tijela postaje niža kao i krvni tlak. Mišići tijela se opuštaju, a energija potrebna za obavljanje aktivnosti se povećava. Za vrijeme REM faze ('rapid eye movement phase') aktiviraju se područja u mozgu koja koristimo za učenje.

Image
Istina ili mit?

Mitovi o spavanju koje trebamo zaboraviti čim prije

Djeci je potrebno od 14 do 11 sati sna dnevno, dok se odraslima preporučuje od sedam do devet ovisno o životnim navikama i mogućnostima. San ima mnoge blagodati za naš organizam, a između ostalog, preduvjet za lijepu i zdravu kožu je dovoljan broj sati dnevno.

Image
Foto: Pexels

S druge strane, manjak sna dovodi do umora, razdražljivosti, smanjenih kognitivnih sposobnosti, problema u koncentraciji i obavljanju svakodnevnih poslova. Za dobar san važno je lijegati i buditi se u približno isto vrijeme, a kako bi iskoristila sve blagodati spavanja, donosimo ti pogreške koje radiš, a koje smanjuju kvalitetu tvog sna.

Previše kofeina

Previše kofeina ujutro može ozbiljno narušiti kvalitetu tvog sna. Iako si zadnju kavu popila prije podne, previsoka razina kofeina može poremetiti cijelu rutinu spavanja. Odraslom čovjeku preporučuje se unijeti maksimalno 400 miligrama što je oko četiri šalice kave dnevno. Kofein se razgrađuje u tijelu 15 minuta nakon konzumiranja, a nakon šest sati pola unesene količine još je uvijek u organizmu. U prijevodu, ako popiješ dvije šalice kave ujutro, osjetit ćeš ih još i za večerom.

Image
Foto: Pexels

Budiš se u različito vrijeme

Neuredno spavanje i hvatanje sna kroz dan i noć sasvim je normalan način funkcioniranja za većinu, pogotovo mlade koji vole izlaziti. Ali sve ima svoje posljedice. Mnogi stručnjaci smatraju da je za ljudski organizam najbolje odrediti vrijeme spavanja i buđenja. Preporuka je da to bude svaki dan u približno isto vrijeme. Oscilacija u samo jednom danu dovodi do umora sljedeći dan (ako se kasnije probudiš, kasnije ćeš i otići spavati, a budiš se jednako rano ujutro). 'Neuredan' ritam spavanja može bitno utjecati i na tvoj društveni aspekt života. Jer, ako nedostatak sna nadomještaš spavanjem preko dana, oduzimaš si vrijeme od socijalnih interakcija, ali i poslovnih prilika.

Image
Foto: Pexels

Nedovoljno sunca

Količina i rituali spavanja ovise o tvom cirkadijalnom ritmu (jednodnevnom biološkom ritmu) - onom koji je zaslužan za spavanje i buđenje, a sunčeva energije ima najveću ulogu u regulaciji tog ritma. Unutarnji sat, kako se još naziva, najosjetljiviji je na sunčevu energiju dva sata prije odlaska na spavanje i traje do buđenja. Ukratko, ovo znači da će ti vrijeme provedeno na sunčevu svijetlu pomoći u regulaciji odlaska na spavanje i buđenja jer tijelo prepoznaje cikličku promjenu dan - noć.

Image
Foto: Pexels

Popis obaveza

Vjerovala ili ne, svakodnevni popis obaveza pomoći će ti držati stvari pod kontrolom, ali i održavati dnevni ritam kako ne bi previše odstupala od svakodnevnih navika. Važno je da lista stvari koje moraš obaviti bude realna. Pretrpavanje obvezama dovest će do kontraefekta i stresnih situacija koje su glavni neprijatelj kvalitetnom snu.

Image
Foto: Pexels

Vrijeme ispred ekrana

Ograniči vrijeme ispred ekrana, posebno ispred telefona. Naime, konstantno provjeravanje telefona je opterećujuće jer mozgu konstantno daješ informacije koje su opterećujuće. Najčešće te dočeka neki propušteni poslovni poziv ili mail, problem koji je iskrsnuo i ostale situacije koje izazivaju stres. A znamo da stresna situacija prije spavanja znači da i nećeš tako brzo zaspati. Zato izbjegavaj čitanje vijesti, mailova, pa i 'skrolanje' društvenim mrežama u večernjim satima. Dozvoli organizmu da se opusti i odmori od cjelodnevnog bombardiranja informacijama.

Image
Foto: Pexels