Briga za zdravlje

Sumnjaš da ti štitnjača radi probleme? Ovo su prvi znakovi upozorenja

Štitnjača je odgovorna za skoro sve procese u tijelu i zato ju je važno redovito kontrolirati

adrien-king-G8R6Kf5mg5o-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

S godinama naša briga o zdravlju raste i sve više posjećujemo specijaliste kako bi na pregledali stanje organizma. Iako najveći broj žena svake godine kontrolira zdravlje grudi ili reproduktivnih organa, na listu redovnih pregled trebale bi dodati i onaj štitnjače.

Image

Dr. Staničić objasnio je kako efikasno liječiti i izliječiti bolesti štitnjače

Štitnjača je vrlo važan unutarnji organ koji često zanemarujemo. Ova žlijezda leptirastog oblika smještena je na donjoj polovici vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika. Glavna uloga joj je lučenje hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3) koji pomažu regulirati gotovo sve procese u tijelu, uključujući tjelesnu težinu, količinu energije, metabolizam, tjelesnu temperaturu te brzinu rasta kože, kose i noktiju. Štitnjača je i sama pod kontrolom žlijezde, točnije hipofize koja pomoću tireotropina (TSH) potiče štitnjaču na stvaranje hormona.

Postoje dva najčešća razloga zašto bi trebala redovito kontrolirati rad štitnjače. Prvi je povijest bolesti u obitelji. Ako je netko u tvojoj porodici imao problema sa štitnjačom, postoje šanse da si i ti naslijedila taj problem te se zato trebaš redovito pregledavati.

Drugi razlog je pojava nekih karakterističnih simptoma bolesti štitnjače, a najčešći su: umor, stalno ti je vruće ili hladno, gubitak kose, iznenadna promjena u težini, nepravilni otkucaji srca, kronični proljev ili problemi s menstrualnim ciklusom. Te simptome možemo podijeliti u dva razreda - simptomi koji se javljaju uslijed nedovoljnog lučenja hormona ili onih uzrokovanih prekomjernim lučenjem hormona.

Image
Foto: Unsplash

Još jedna stvar koja može biti posebno izazova je prepoznati ove simptome. Često takve promjene u organizmu pripisujemo starenju i zbog toga ih ignoriramo, ali na pojavu samo jednog od ovih simptoma savjetujemo da se obratiš liječniku. Kod nas ne postoji redoviti plan pregleda štitnjače osim ako to sama ne zatražiš zato se kod idućeg posjeta liječniku opće prakse posavjetuj o simptomima koje primjećuješ ili ako si saznala da netko u tvojoj bliskoj obitelji ima problema sa štitnjačom.

Zdravlje štitnjače najbolje se pregledava pomoću krvne slike i određivanja razine hormona u tijelu. Idući korak je štitnjaču ispitati ručno. Doktorica će laganim pritiskom pokušati osjetiti veličinu štitnjače, a još jedan test je gutanje vode kako bi osjetila pomicanje štitnjače. Ako otkrije neke nepravilnosti, doktorica može zatražiti ultrazvuk štitnjače.

Image
Foto: Unsplash

Kako bi spriječila pojavu simptoma ili ublažila postojeće, jedino što možeš napraviti je voditi zdrav život. Ne postoji posebna prehrana ili tjelovježbe za osobe koje imaju problema sa štitnjačom, ali u teškim poremećajima rada štitnjače doktorica će ti prepisati lijekove.

Trebaš imati na umu da se štitnjača također mijenja kako starimo. Ozbiljne probleme sa štitnjačom najbolje ćeš primijetiti u 20-ima ili ranim 30-ima, a kasnije u 50-ima. Kada napuniš 70 godina, štitnjača će smanjiti svoju aktivnost kako bi sačuvala tijelo od naglih promjena u organizmu i stresa koji utječe na srce i metabolizam.

Neovisno koliko imaš godina ili koliko se zdravo hraniš ili vježbaš, ako primijetiš neki od navedenih simptoma odmah se posavjetuj sa svojom liječnicom opće prakse kako bi vidjela što dalje.