Česta bolest

Rak jajnika: Sve što trebaš znati o ovoj ozbiljnoj bolesti

Rak jajnika se godišnje dijagnosticira kod gotovo 240 tisuća žena u svijetu, a odgovoran je za više od 150 tisuća smrti svake godine

profimedia-0161478716.jpg
Foto: Profimedia.hr

Rak jajnika je nešto što se puno rjeđe spominje od raka dojke, a žene nikako ne bi trebale zaboraviti na ovaj dio tijela i vrlo je važno da obavljaju redovite ginekološke preglede i obavezno se jave liječniku ako se pojave određeni simptomi.

Image

Zrinka ima 47 godina i lavica je koja je pobijedila rak jajnika. Ispričala nam je svoju priču i kako je išao njezin put oporavka

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire preko 300 žena. Ovi vrlo uzmemirujući brojevi pokazuju da je važno obratiti pažnju na različite simptom jer oni ostaju najčešće neprepoznati i mogu se zamijeniti s drugih simptomima manje ozbiljnih bolesti, posebno s probavnim smetnjama, piše na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ovo je jedan od najsmrtonosnijih vrsta raka u žena i stoga je važno da budemo educirane. Ako žena primijeti neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili ima učestalu potrebu za mokrenjem treba potražiti pomoć i posavjetovati se s liječnikom. Rak jajnika započinje u jajnicima, koji su veličine oraha u ženskoj zdjelici, a može se proširiti i na druge dijelove tijela, a u nastavku pročitaj još neke važne informacije o ovoj zloćudnoj bolesti.

Postoji više vrsta ove bolesti

"Postoji nekoliko vrsta tumora na jajnicima, a najčešći je tip raka jajnika epitelijalni karcinom s pet podtipova koji se međusobno razlikuju po rizičnim čimbenicima, načinu širenja, vrsti tretmana i prognozi pa ih zbog njihove heterogenosti možemo smatrati različitim bolestima", piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Najčešće se javlja serozni karcinom visokog stupnja, koji ujedno ima i najlošiju prognozu, a preostala četiri tipa su karcinom svijetlih stanica, endometroidni, mucinozni i serozni karcinom niskog stupnja.

Image
Foto: Unsplash

Simptomi raka jajnika su često nejasni i suptilni

 • nadutost
 • bol u zdjelici ili trbuhu
 • probleme s jelom ili smanjeni apetit
 • promjene kod uriniranja
 • umor
 • nervozu želuca
 • bol u leđima
 • bol tijekom seksa
 • zatvor
 • promjene u menstruaciji
 • oticanje trbuha i gubitak težine

Ovi se simptomi mogu pripisati mnogim drugim benignim ili neginekološkim stanjima zbog toga se kod mnogih žena kasnije dijagnosticira rak jajnika. Bolest je u ranoj fazi često izlječiva. Nažalost, čak 75-80% žena dobije dijagnozu tek kada je bolest uznapredovala. Moguće je liječiti, ali su ipak niže stope izliječenja. Stoga je vrlo važno razgovarati s liječnikom ako se pojave bilo koji od ovih simptoma, piše Sveučilišni medicinski centar New Orleans.

Image
Foto: Unsplash

Kada treba više paziti?

Otprilike 1 od 78 žena će tijekom života dobiti dijagnozu raka jajnika. Rizik je veći kako je žena starija, ako postoji endometrioza ili povijest neplodnosti ili pretilost. No, treba i više paziti ako postoji obiteljska anamneza.

Stoga bi žene s bilo kakvom osobnom ili obiteljskom anamnezom raka jajnika, dojke, maternice, debelog crijeva ili drugih karcinoma trebale razgovarati sa svojim liječnikom o traženju genetske procjene. Često su dostupne strategije probira ili smanjenja rizika, kao što su uklanjanje organa i/ili uporaba oralnih kontraceptivnih pilula, dodaje Sveučilišni medicinski centar New Orleans.

Image
Foto: Unsplash

Papa test ne otkriva rak jajnik

Mnogi pacijentice vjeruju da čist Papa test znači da nema raka jajnika no nije tako. Papa test dijagnosticira bolesti vrata maternice, ali vrlo je važno ići na redovite ginekološke preglede i razgovarati s liječnikom te kombinirati više pregleda.

Image
Foto: Unsplash