Što je to repelent?

Repelenti pomažu u sprječavanju i kontroliranju izbijanja bolesti koje prenose insekti!

Što je to repelent?

Repelent (poznat kao i sprej protiv kukaca) je tvar koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine koje odvraćaju insekte (i člankonošce općenito) od slijetanja ili penjanja na tu površinu. Repelenti pomažu u sprječavanju i kontroliranju izbijanja bolesti koje prenose insekti (i drugi člankonošci) kao što su malarija, lajmska bolest, denga groznica, bubonska kuga, riječna sljepoća i groznica Zapadnog Nila.

Životinje osim štetočina, koje obično služe kao nosioci bolesti, uključuju insekte poput buha, muha i komaraca.

Jeste li znali da su repelenti pesticidi? Prema zakonu o pesticidima, pesticid je svaka tvar ili mješavina tvari namijenjena: sprječavanju; uništavanju; odbijanju; ili smanjenu učinka bilo kojeg štetnika.

Ljudi često misle da se izraz pesticid odnosi samo na nešto što ubija insekte, ali "pesticid" je širok pojam i uključuje proizvode koji ništa ne ubijaju, poput repelenata. Proizvodi označeni kao repelenti nisu dizajnirani za uklanjanje štetočina. Na primjer, u slučaju repelenta koji se nanose na kožu, proizvod čini ljude manje atraktivnim za štetočine.

Repelenti naneseni na kožu često su ono na što pomislimo kada želimo izbjeći ubode insekata. Ovo su najšire korisne, jer ostaju s vama bez obzira na vaše pokrete. Ostale vrste repelenata uključuju:

Prostorni repelenti koriste mehanizam grijanja za raspršivanje repelena u vanjskom prostoru. Primjeri mehanizama raspršivanja prostornih repelenata uključuju: ferale, baklje, stolne difuzore, svijeće i zavojnice.

KAKO ODABRATI ODGOVRAJUĆI REPELENT?
Trebate li zaštitu od komaraca, krpelja ili oboje? Koliko dugo ćete im biti izloženi? Obavezno koristite proizvod sa zaštitnim vremenom koje odgovara vašoj aktivnosti.

ŠTO SE NALAZI U SPREJU PROTIV KOMARACA/KRPELJA?
DEET je najčešća i najefektnija kemikalija za tjeranje kukaca. Sintetski repelent DEET učinkovit je kod velikog broja kukaca prenositelja bolesti poput komaraca, krpelja i drugih. Prema znanstvenicima DEET je u potpunosti siguran. Stručnjaci tvrde da su repelenti s niskim udjelom DEET-a (do 10 posto) sigurni za primjenu kod djece već od dvije godine starosti.

PIKARIDIN je kemikalija koja je jednako unčikovita ko i DEET. Iako je vrlo intezivnog mirisa nije toliko sklon iritiranju kože i očiju.

ULJE LIMUNSKOG EUKALIPTUSA
Eterično ulje koje mu je najveći nedostatak neugodan miris, učinkovito odbija komarce zahvaljujući aktivnom spoju p-mentan-3,8-diol (PMD).

IR3535
Siguran je za upotrebu i nema znatnih štetnih učinaka. Istraživanja su pokazala kako je IR3535 jednako učinkovit kao i DEET po pitanju zaštite od komaraca Culex, nositelja virusa groznice Zapadnog Nila te krpelja koji prenose Lyme boreliozu. Studije su pak pokazale kako je IR3535 nešto manje učinkovit, u usporedni s DEET-om, po pitanju zaštite od azijskih tigrastih komaraca koji mogu prenijeti žutu groznicu, tropsku groznicu i encefalitis.