Što ti tijelo poručuje

Stalno ti je hladan nos? Ovo su najčešći razlozi (osim vremena)

Kada ti je nos hladan i u toplim okruženjima, u pitanju bi mogli biti neki ozbiljniji problemi sa zdravljem

pexels-brett-sayles-3598464.jpg
Foto: Pexels

Nerijetko se događa da ljudi imaju problema s hladnim stopalima, hladnim rukama ili čak hladnim ušima. A postoje i slučajevi kada imamo problema s hladnim nosom, i to ne samo kad smo vani na zimi.

Image

Što se događa s tvojim tijelom ako ti je stalno hladno

Mnogo je razloga zbog kojih možeš imati hladan nos. Velika je vjerojatnost da se radi o posljedici vrlo uobičajenih razloga poput niskih temperatura i hladnog vremena i da se ne treba brinuti - međutim, nekada su stvari ipak malo ozbiljnije.

Naime, hladan nos moguće je doživjeti čak i u toplim okruženjima. Kad se to dogodi, hladan nos može biti znak da tvom tijelu treba dodatna pažnja. Izdvojile smo nekoliko najčešćih razloga hladnog nosa (a nije u pitanju vrijeme):

Može biti znak lošeg protoka krvi u nosu

Kada neko vrijeme provedemo u sobi s nižom temperaturom, tijelo pokušava sačuvati toplinu smanjujući protok krvi iz ekstremiteta i preusmjeravajući je na vitalne organe u tijelu. Također možeš primijetiti da će tvoj nos biti prva stvar koja će se hladiti budući da ovaj dio tijela nema puno masnoće. Ispijanje šalice nečega vrućeg, poput čaja ili kave, moglo bi ti pomoći da se ugriješ.

Imaš previše posla

Studija na Sveučilištu u Nottinghamu otkrila je vezu između naše tjelesne temperature i količine stresa u našem mozgu. Naime, što su se sudionici istraživanja više usredotočili na zadatke koji su im dodijeljeni, lica su im postala hladnija, posebno u području oko nosa. Ako se i ti tako osjećaš tijekom učenja, posla ili rada na nekom projektu, možda bi trebala napraviti kratku pauzu prije nastavka aktivnosti.

Pod emocionalnim si stresom

Emocionalni stres mogao bi biti okidač za Raynaudov fenomen koji uzrokuje drastično sužavanje krvnih žila u našim ekstremitetima na kratko vrijeme. To rezultira hladnoćom i utrnulošću u određenom području, poput nosa, i može trajati od nekoliko minuta do sati. Raynaudov fenomen češći je kod žena i među onima koji žive u hladnijoj klimi.

Mogla bi imati neuravnotežene hormone

Kada ne proizvodiš dovoljno hormona štitnjače, metabolizam tvog tijela može postati spor. Usporeni metabolizam učinit će da tvoje tijelo štedi toplinu i energiju, a moglo bi rezultirati i manjom toplinom koja ide do ekstremiteta, poput nosa.