Bitan je balans

Slavna fitness trenerica otkrila sveti gral mršavljenja

Ako muku mučiš s kilogramima i umjesto 'vau' efketa za tebe se lijepi samo jo-jo efekt, imamo sjajnu vijest! 80/20 dijeta zauvijek će te riješiti viška kilograma

profimedia-0457102726.jpg
Foto: Profimedia.hr

Denise Austin je poznata američka fitness trenerica čije je savjete slušao i George Bush, koji ju je svojevremeno izabrao u predsjednikovo vijeće za fizičku spremnost i sport. Austin ima 64 godine i već se četiri desetljeća bavi fitnessom i nutricionizmom.

Kroz cijelu svoju karijeru koju je gradila u industriji zdravlja, isprobala je zbog svojih klijenata brojne dijete i treninge te se svaki put vratila pravilu 80/20, ustvrdivši na koncu kako je upravo ono 'sveti gral' mršavljenja i zdravog načina života. To znači jesti promiljeno i kvalitetno 80 posto vremena, a onih 20 posto uživati u hrani koju voliš, bez obzira na njezin nutritivni sastav.

Image
Uistinu djeluju

Potvrdili znanstvenici: Ovo su najučinkovitiji trikovi za mršavljenje

"Ovo je režim za zdravu prehranu kojeg se možeš držati desetljećima. Volim hranu i volim uživati. Hedonist sam. Kroz sve ove godine koliko se bavim fitnessom i nutricinizmom, naučila sam jako puno o tome kako kvalitetno jesti i zdravo starjeti, a vjeruj mi, ima puno veze s time da se osjećaš dobro", kaže Austin za Insider.

Zdrava prehrana, dodaje Denise, podrazumijeva puno proteina, povrća i voća. Proteini će ti dati osjećaj sitosti i energiju kroz dan, voće i povrće vitamine i mikronutrijente, koji su važni za cjelokupno zdravlje, a posebice za probavni sustav koji je ključ jakog imuniteta i dobrog metabolizma.

Somenute namirnice trebale bi činiti 80 posto tvoje prehrane, dok u ostalih 20 posto mogu ući kolači, fast food, alkohol - sve ono što ti pričinjava užitak. "Jedan kolač ili sladoled dnevno dobar je referentni okvir", objašnjava Austin i zaključuje kako je i u prehrani najbitniji balans.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.