Tko bi rekao!

Kavoljupci, pozor: Otkrivena nova zdravstvena prednost kave

Budiš se uz kavu, družiš, radiš pa čak i odlaziš na počinak? Prema najnovijem istraživanju, to uopće nije loše

bruno-emmanuelle-YH7mGnigHRs-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako ti je kava najbolja prijateljica i bez nje nisi u stanju započeti dan, svidjet će ti se rezultati studije provedene na Otoku. Naime, znanstvenici su otkrili da popularni crni napitak ima još jednu dobru stranu (osim što će te probuditi, potaknuti ti metabolizam i probavu, proljepšati ten, smanjiti rizik od Alzheimera i Parkinsona, čuvati krvne žile). dobro će djelovati i na jetru.

Opsežno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da je konzumacija kave povezana s nižim rizikom od kronične bolesti jetre te da blagotvorno djeluje na taj organ. Rezultati desetogodišnje studije u kojoj su analizirani podaci 495,585 osoba, objavljeni su u časopisu BMC Public Health. Ugrubo, ispitanici su bili podijeljeni na one koji piju (njih 78 posto) i one koji ne piju kavu (njih 22 posto).

Pokazalo se da su osobe koje su kroz tih deset godina redovito konzumirale kavu, imale za 21 posto manji rizik da će umrijeti od kroničnih bolesti jetre. Najzdravijom se pokazala svježe mljevena crna kava, no blagotvorno su na jetru djelovale i instant kava te kava bez kofeina.

Image
Razradi taktiku

Kava prije treninga pomoći će ti otopiti masnoće, tvrde znanstvenici

Znanstvenici kažu kako crna, mljevena kava sadrži najveću količinu kahweola i cafestola, spojeva koji čuvaju jetru. Kada smo kod količine kave, savjetuju konzumirati maksimalno četiri šalice dnevno, no osobe koje imaju problema sa želucem, trebali bi konzumaciju kave svesti na jednu šalicu. Naravno, u kavi ne bi smjeli uživati natašte. To se svima preporučuje.

Također, za želudac je puno zdravija kava bez mlijeka. Ustvari, općenito je najzdravija crna kava bez šećera i mlijeka. Najjednostavnije se, po tko zna koji put, pokazalo i - najboljim.