
Riznice slatkoće i zdravlja: Uz ove zdrave zamjene za šećer se ne moraš odreći omiljenih slastica

Svi mi znamo i čuli smo sto puta koliko je bijeli šećer nezdrav te kako bismo ga trebali izbjegavati u širokom luku. Pa ipak, unatoč upozorenjima liječnika i nutricionista, mnogi ga stavljaju u kavu, čaj, kruh, slastice i razne deserte te im je teško zamisliti život bez tog bijelog kristala kojeg toliko volimo.
Kada govorimo alternativama šećeru med će mnogima prvo pasti na pamet. Iako je vrlo česta namirnica na našim kuhinjskim policama i ima ga gotovo svako kućanstvo, med je bolja, ali ne i idealna alternativa bijelom šećeru.
Stevija je biljka slatkog okusa koja uopće ne sadrži kalorije niti uzrokuje neželjena djelovanja koja ima obični bijeli šećer, što ju naravno čini odličnom alternativom za zaslađivanje jela. Stevija se posebno preporuča dijabetičarima, kao i onima koji muče muku s viškom kilograma, a uz to je korisna i za balans i zdravlje čitavog organizma.
Javorov sirup svi povezujemo s američkim filmovima i američkim debelim palačinkama, pa ipak, iako ga popularna kultura prikazuje kao nezdravog, ovaj je sirup zapravo jako dobra alternativa bijelom šećeru. Po žlici javorov sirup ima 52 kalorije, a u njemu se može naći i visok sadržaj minerala u tragovima, poput cinka i mangana, koji povoljno utječu na zdravlje srca i smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Brezin šećer naziva se još i ksilitol ili ksiloza, a radi se o prirodnom šećernom alkoholu koji se u prirodi nalazi u vlaknastom povrću i voću. Izgledom i okusom ovaj je šećer sličan saharozi, a slično se ponaša i kod kuhanja, no istovremeno sadrži i do 40 posto manje kalorija od saharoze. Može ga se koristiti u svim jelima osim u kolačima i tijestima koja sadrže kvasac, jer ksilitol onemogućava kvascu da se digne, ako su zajedno pomiješani.
U mnogim receptima datulje mogu poslužiti kao izvrsna zamjena za šećer, a usto jelima pružaju ugodan okus. Datulje se mogu konzumirati na razne načine, a korištenje sirupa od datulja kao zamjene za bijeli šećer neće nimalo oduzeti na slatkoći i kremastoj strukturi deserata već će ih dodatno naglasiti.
Kokosov šećer ima doista zapanjujuće blagotvorno djelovanje na ljudski organizam i odlična je zamjena za rafinirani bijeli šećer. Ovaj se tip šećera dobiva iz biljnog soka kokosovog cvijeta, a postupak je dugotrajan i vrlo precizan. Naime, kokosov cvjetni pupoljak se ručno reže, a njegov se sok zatim skuplja u posudu. Nakon toga se sok obrađuje zagrijavanjem sve dok tekućina ne ispari, a konačan proizvod nakon granulacije je kokosov šećer svijetlo smeđe boje i bogatog okusa koji blago vuče na karamele.
Agava sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz Južnoameričkog kaktusa. Ovaj se slatki surup naziva i "medenom vodicom", jer ima blagi okus i svijetlu boju, a rijeđi je od meda. Unatoč tome što je vodenastiji, agavin sirup može se pohvaliti i većom slatkoćom od običnog pčelinjeg meda, pa ga kod kuhanja treba koristiti u manjim količinama.
Malene goji bobice danas se smatraju super hranom, a dolaze s Himalaja gdje ljudi za njih znaju već stoljećima te ih koriste i u kulinarstvu i u medicini. U Aziji su tako goji bobice znane i kao "crveni dijamanti" i to zbog njihova obilja po zdravlje blagotvornih svojstava. Goji bobice sadrže i polisaharide koji pomažu pri mršavljenju, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja može idealno zamijeniti šećer.