Korisni trikovi i savjeti

Riješi se anksioznosti u manje od 5 minuta uz ove savjete

Znaš li kako se brzo i jednostavno riješiti anksioznosti? Isprobaj ove trikove

eli-defaria-vCzh1jOyre8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

U današnjem društvu anksioznost je postala sve češća pojava, osobito kod onih koji žive užurbanim tempom te se svakodnevno suočavaju s velikom količinom stresa. Osim modernog načina života, pojavi anksioznosti u posljednjih godinu dana doprinijela je i pandemija koronavirusa.

Image
Riješi se zimske depresije

Ah, taj zimski blues: Pobijedi ga na ovih sedam načina

Panika, tjeskoba, zabrinutost i neizvjesna budućnost postali su dio naše svakodnevice pa i ne čudi da se mnogi bore s anksioznošću koja se najčešće manifestira kroz niz tjelesnih i psihičkih simptoma te loše utječe na mentalno zdravlje.

Nemoj ignorirati simptome anksioznosti

Teško je usred globalne pandemije ostati smiren te uskladiti sve svoje obaveze, obitelj, posao i slobodno vrijeme. Ipak, anksioznost ne bismo trebali ignorirati jer ako se s njome ne suočimo, ona može izazvati mnogo dublje probleme pa čak i dovesti do depresije.

Postoje brojni načini i trikovi koji mogu biti vrlo korisni kod rješavanja negativnih emocija, a one najbolje donosimo u nastavku. Pomoći će ti da se riješiš anksioznosti i tjeskobe u manje od 5 minuta i zaista su učinkoviti pa ih svakako isprobaj.

Stani uspravno

Kada osjetiš da te hvata val tjeskobe, ostavi sve što radiš i uzmi pazu. Za trenutno oslobađanje od anksioznosti, ustani i uspravi se. Zabaci ramena, stopala postavi ravnomjerno i počni duboko disati. Takvo uspravno držanje u kombinaciji s dubokim disanjem pomoći će tijelu da shvati da nije u opasnosti i da držiš situaciju pod kontrolom. Najvažnije je ne držati se pogrbljeno te duboko disati.

Image
Foto: Pexels

Isprobaj '5-5-5 igru'

U trenucima kada se osjećamo anksiozno, negativne misli nam samo naviru pa trebamo pronaći način kako da ih zaustavimo. Pritom mogu biti vrlo korisne razne igre i mozgalice poput ove koju ti predlažemo u nastavku:

  1. Pogledaj oko sebe i nabroji 5 stvari koje vidiš.
  2. Nabroji 5 zvukova koje čuješ.
  3. Pokreni 5 dijelova svog tijela koje možeš osjetiti. Primjerice kružni pokret ramenima ili okretanje glave lijevo-desno.

Možda ti sada ova igra zvuči smiješno, no uistinu pomaže jer će zabaviti tvoj um i prekinuti tok negativnih misli.

Image
Foto: Pexels

Pomiriši ulje lavande

Eterična ulja mogu biti vrlo korisna kod raznih zdravstvenih problema, osobito kada je riječ o raspoloženju i emocijama. Primjerice, ulje citrusa potiče koncentraciju i dobro raspoloženje, dok eterično ulje lavande ima opuštajući učinak i snažna je podrška snu. Može pomoći čak i kod glavobolje. Imaš li često napadaje tjeskobe, uvijek uz sebe imaj eterično ulje lavande i pomiriši ga svaki put kada se osjetiš anksiozno ili ti treba malo mira.

Image
Foto: Pexels

Pogledaj smiješni video

Gledanje šaljivih videa s djecom ili slatkim životinjama može ti u trenu popraviti raspoloženje i pomoći ti da zaboraviš na negativne misli. Zašto? Zato jer je nemoguće smijati se i biti anksiozan u isto vrijeme. Čim se nasmiješ, anksioznost će nestati jer se naše tijelo opušta kroz smijanje.

Izađi u šetnju prirodom

Fizička aktivnost dokazano je najbolji način za rješavanje anksioznosti i negativnih emocija te općenito jako dobro utječe na mentalno zdravlje. Kada se osjećaš loše, izađi u šetnju na svjež zrak i to će ti brzo popraviti raspoloženje. Istraživanja su pokazala da oni koji redovno vježbaju imaju 25 posto manje šanse da razviju anksiozni poremećaj.

Image
Foto: Pexels

Slušaj smirujuću glazbu

Glazba može imati iscjeljujući učinak, a postoje melodije koje posebno dobro utječu na stanje uma. Za ovu melodičnu pjesmu u nastavku neuroznanstvenici tvrde da u trenutku može smanjiti anskioznost do čak 65 posto. Kada te uhvati tjeskoba, samo pritisni 'play' i uživaj u umirujućim tonovima...

Prihvati svoju anksioznost

Možda ovaj savjet zvuči pomalo kontraproduktivno, no psiholozi kažu da nam zapravo prihvaćanje vlastite anksioznosti može pomoći da se osjećamo manje anksiozno. Bez obzira na to je li ti tvoja tjeskoba uzrokovana načinom života ili nasljedna, priznanje da se tako osjećaš pomoći će ti da bolje upravljaš svojim negativnim emocijama i samom tjeskobom. Prihvatiti nešto ne znači i odustati. To znači da trebaš prestati trošiti energiju na vrijeđanje same sebe jer se osjećaš anksiozno te umjesto toga naučiti kako si pomoći u takvim trenucima.

Image
Foto: Pexels

Učini nešto

Učini bilo što. Pospremi svoj radni stol. Prošeći do kuhinje i natoči si čašu svježe vode. Izađi van i osjeti sunce ili se poigraj sa svojim psom. Nije važno. Pronađi nešto što će zaokupiti tvoj um i prekinuti negativan obrazac razmišljanja s kojim tjeskoba najčešće započinje.

Image

Kad je riječ o zaustavljanju anksioznosti, samo-smirivanje je zapravo duboki čin ljubavi prema samome sebi. Dakle, širi ljubav – prema sebi i prema drugima.