Melanom

Pet manje poznatih znakova raka kože i kako ih prepoznati na vrijeme

Melanom se ne pojavljuje uvijek na madežima - čak 70 do 80 posto slučajeva melanoma nastaje na koži "normalnog izgleda"

pexels-monica-turlui-8218375.jpg
Foto: Pexels

Još prošle godine, na predstavljanju kampanje Euromelanoma 2022., akademkinja i dermatovenerologinja Mirna Šitum upozorila je da Hrvatska bilježi veliki porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože melanoma, a po smrtnosti je u cijeloj Europi na visokom četvrtom mjestu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dermatovenerologinja Maja Kolić

Pitali smo stručnjakinju: Kako se zaštititi od melanoma?

Iako su nošenje kreme sa zaštitnim faktorom i godišnji pregledi kože od velike važnosti, samopregleda promjena na koži jedna je od najvažnijih stvari koje možeš učiniti kako bi na vrijeme 'uhvatila' melanom, koji čini oko 1 posto svih karcinoma kože, ali i većinu smrti od raka kože.

"U većini slučajeva dijagnoze obično postavljaju pacijenti", rekao je za Insider dermatolog Alexander Witkowski, koji je nedavno dijagnosticirao najmanji rak kože na svijetu. Rekao je da više od polovice slučajeva melanoma uoči pacijent (ili netko koga pacijent poznaje) koji može primijetiti promjene na madežu.

Image
Foto: Pexels

Njegova supruga, dr. Joanna Ludzik, koja je surađivala s njim na rekordnom otkriću i također dermatologinja, preporučila je obavljanje samopregleda svaka 3-4 mjeseca, kao i ABCDE metodu pregleda madeža koja se fokusira na asimetriju madeža, granice i rubove madeža (eng. border), boju madeža (eng. color), dijametar, odnosno promjer madeža te promjenu ili izdizanje madeža (eng. evolving ili elevation).


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, melanom se ne pojavljuje uvijek na madežima - zapravo, 70-80 posto slučajeva melanoma nastaje na koži "normalnog izgleda". Ponekad se javlja u suptilnim područjima koja mogu biti neočekivanija, ali jednako opasna, ističu liječnici. Koji su manje poznati znakovi raka kože, kako ih prepoznati, ali i kada otići liječniku - provjeri u nastavku.

1/6

Možda će te zanimati

Image
ŽENSKO ZDRAVLJE

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se suočavaju žene u 40-ima

Image
ZIMSKA BEAUTY RUTINA

Njega stopala važna je i u zimskim mjesecima – ovo su kreme za njegu koje volimo