Melanom

Pet manje poznatih znakova raka kože i kako ih prepoznati na vrijeme

Melanom se ne pojavljuje uvijek na madežima - čak 70 do 80 posto slučajeva melanoma nastaje na koži "normalnog izgleda"

pexels-monica-turlui-8218375.jpg
Foto: Pexels

Još prošle godine, na predstavljanju kampanje Euromelanoma 2022., akademkinja i dermatovenerologinja Mirna Šitum upozorila je da Hrvatska bilježi veliki porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože melanoma, a po smrtnosti je u cijeloj Europi na visokom četvrtom mjestu.

Image
Dermatovenerologinja Maja Kolić

Pitali smo stručnjakinju: Kako se zaštititi od melanoma?

Iako su nošenje kreme sa zaštitnim faktorom i godišnji pregledi kože od velike važnosti, samopregleda promjena na koži jedna je od najvažnijih stvari koje možeš učiniti kako bi na vrijeme 'uhvatila' melanom, koji čini oko 1 posto svih karcinoma kože, ali i većinu smrti od raka kože.

"U većini slučajeva dijagnoze obično postavljaju pacijenti", rekao je za Insider dermatolog Alexander Witkowski, koji je nedavno dijagnosticirao najmanji rak kože na svijetu. Rekao je da više od polovice slučajeva melanoma uoči pacijent (ili netko koga pacijent poznaje) koji može primijetiti promjene na madežu.

Image
Foto: Pexels

Njegova supruga, dr. Joanna Ludzik, koja je surađivala s njim na rekordnom otkriću i također dermatologinja, preporučila je obavljanje samopregleda svaka 3-4 mjeseca, kao i ABCDE metodu pregleda madeža koja se fokusira na asimetriju madeža, granice i rubove madeža (eng. border), boju madeža (eng. color), dijametar, odnosno promjer madeža te promjenu ili izdizanje madeža (eng. evolving ili elevation).

Međutim, melanom se ne pojavljuje uvijek na madežima - zapravo, 70-80 posto slučajeva melanoma nastaje na koži "normalnog izgleda". Ponekad se javlja u suptilnim područjima koja mogu biti neočekivanija, ali jednako opasna, ističu liječnici. Koji su manje poznati znakovi raka kože, kako ih prepoznati, ali i kada otići liječniku - provjeri u nastavku.

Treba provjeriti nove madeže na tabanima ili unutarnjoj strani ruku

Dok osobe s tamnom kosom, tamnijim očima i tamnijim tonom kože mogu učinkovitije filtrirati UV zrake, što rezultira nižim stopama raka kože, postoji nekoliko područja tijela koja su izložena većem riziku od razvoja melanoma bez obzira na ton kože, a to su tabani i unutarnje strane ruku.

Bez obzira na boju kože, dr. Witkowski ističe da svatko "ima istu količinu pigmenta u ovim ograničenim područjima, tako da je razina rizika prilično ista" ako, na primjer, donji dio tvojih stopala izgori na suncu.

Image
Foto: Pexels

Tragovi i crtice na noktima ruku i nogu također mogu biti znak

Melanom se obično povezuje s asimetričnim madežima, ali se također može pojaviti kao duga crta ispod noktiju na rukama i nogama, kako ističu dermatolozi Witkowski i Ludzik. Iz tog razloga ističu da je važno uvijek ukloniti lak s noktiju prije svakog pregleda kože.

Image
Foto: Pexels

Ozljede na kapcima, usnama ili genitalijama

Poznate kao melanom sluznice, nove kožne lezije na kapcima, usnama i genitalijama također mogu biti znakovi melanoma, prema dermatolozima. Srećom, kako napominju, ovaj oblik melanoma može se lakše uočiti jer se obično pojavljuje kao tamnije i dosta upečatljivije lezije.

Image
Foto: Pexels

Bezbojni madež

Rijedak oblik melanoma nosi nadimak "ružičasti melanom" jer izgleda kao madež bez vidljivog pigmenta.

Prema dr. Ludzik, obično izgleda kao mala ružičasta ili bijela mrlja - koja može brzo rasti, stoga je važno rano je primijetiti i pregledati. Jedan znak koji ga može izdati je da može 'svijetlucati' pod svjetlom ili ogledalom.

Image
Foto: Pexels

Melanom na očnoj jabučici

Dr. Witkowski objašnjava da je ova vrsta melanoma vrlo rijetka i predstavlja manje od 1 posto svih slučajeva melanoma. No na pregledima kože dermatolozi bi za svaki slučaj ipak trebali pogledati i tvoje oči jer se ponekad melanom može stvoriti na stražnjoj strani očne jabučice.

On ističe da će u većini ovih slučajeva pacijenti prvo primijetiti promjenu vida, očnog tlaka ili neuobičajene glavobolje koje zatim dovode do dijagnoze melanoma.

Image
Foto: Pexels