Slušaj svoje tijelo

Rak jajnika: 8 ranih znakova bolesti koju je ključno što prije otkriti

Prepoznavanje simptoma raka jajnika može dovesti do dijagnoze u ranijoj, i puno izlječivijoj fazi. Evo što trebaš znati, prema liječnicima i ženama koje su prošle dijagnozu raka jajnika

profimedia-0393742280.jpg
Foto: Profimedia

Rak jajnika peta je najsmrtonosnija vrsta raka među ženama. Dijagnozu raka jajnika godišnje dobije oko 240 tisuća žena diljem svijeta, a svake godine ovaj je rak odgovoran za više od 150 tisuća smrtnih slučajeva. U Hrvatskoj je godišnje zabilježeno oko 450 slučajeva, a najčešće pogađa žene u dobi od 65 do 69 godina.


Jajnike čine: epitelne stanice, zametne stanice i stromalne stanice - koje se sve mogu razviti u kancerogeni tumor. Međutim, u najranijim fazama raka jajnika, stanice postoje na mikroskopskoj razini, pa ih je vrlo teško uočiti.

Image

Zrinka ima 47 godina i lavica je koja je pobijedila rak jajnika. Ispričala nam je svoju priču i kako je išao njezin put oporavka

Pa ipak prepoznavanje simptoma raka jajnika može dovesti do dijagnoze u ranijoj i puno izlječivijoj fazi. Prema ginekologinji Rebecci Brightman, najvažnije je slušati svoje tijelo. "Žene općenito znaju što je za njih normalno", objasnila je za Health."I to je za mene jedna od korisnijih stvari u mojoj praksi. Ako netko dođe i kaže: 'Ovo nije normalno, ovo i ovo se promijenilo', onda tu osobu treba dobro pregledati."

Važno je slušati svoje tijelo i otići liječniku ako primijetiš nešto abnormalno, jer se većina slučajeva raka jajnika dijagnosticira u kasnijim fazama. "Otprilike jednoj od pet žena koja trenutno ima karcinom jajnika, po pravilu, bit će dijagnosticirana u ranoj fazi", ističe ginekologinja Mary Rosser za Health. "Prednost rane dijagnoze je u tome što imate veće šanse za preživljavanje, jer ćete imati raniji, bolji tretman."


Budući da je rana dijagnostika ključna za uspješan plan liječenja, pronašle smo iskustva stvarnih žena o prvim promjenama koje su primijetile na svom tijelu prije dijagnoze raka jajnika i objašnjenja ginekologa o tome što ti znakovi znače.

Nadutost

Prema dr. Rosser, nadutost je glavni simptom zbog kojeg su liječnici u stanju pripravnosti.

"Sve je započelo kad mi se trbuh napuhnuo i ta nadutost nije popuštala", rekla je za Health 29-godišnja Ashley. "Ignorirala sam to misleći da ima veze s mjesečnicom ili mojom nezdravom prehranom. Ali nadutost nije nestala." Kad je dva mjeseca kasnije posjetila svog ginekologa na godišnjem pregledu, tumor je narastao do veličine lubenice, prekrivajući joj desni jajnik i bubreg.


Image
Foto: Unsplash

Sheryl, koja sada ima 55 godina, također se našla u nadutom stanju mjesecima koji su doveli do dijagnoze: "Znala sam da se debljam, ali samo sam mislila da starim i, budući da mi je mjesečnica naglo dolazila dosta često, zaključila sam da sam i zbog toga stalno naduta." U roku od nekoliko mjeseci, Sheryl kaže da je izgledala kao da je u šestom mjesecu trudnoće i to zbog nakupljanja tekućine koja se može skupiti u abdomenu nekih ljudi s bolestima jetre ili rakom.

"Ako žena kod mene dolazi s problemom nadutosti, uvijek provjeravam kolonoskopiju ako su starije od 45 godina i radim transabdominalni, transvaginalni ultrazvuk kako bi pregledala reproduktivne organe", ističe dr. Rosser.

Povećana sitost

"Sjećam se da sam se počela jako brzo osjećati sitom", rekla je Kimberly Singleton, kojoj je dijagnosticiran rak jajnika u 32. godini. "Uvijek sam naručivala salatu za ručak i bez problema bi je pjela cijelu, ali odjednom sam mogla pojesti samo pola."

Ascites, ista nakupina tekućine zbog koje se neki pacijenti s karcinomom jajnika osjećaju napuhnuto, također može rezultirati gubitkom apetita.

"U trbuhu im je tekućina, često postoje lezije, nešto što potencijalno pritišće njihov mjehur", kaže dr. Brightman. Kao rezultat toga što s vremenom jedu manje i osjećaju se sitije prije, žene koje imaju povećanu sitost također primjećuju i gubitak kilograma.

Image
Foto: Unsplash

Probavne smetnje

Osim povećane sitosti, nakupljanje tekućine u trbuhu također može dovesti do probavnih smetnji.

Ashley je imala žgaravicu, dok Alicia kaže da je imala problema s vjetrovima šest mjeseci prije dijagnoze raka jajnika. To je uobičajeno među pacijentima s rakom jajnika koji imaju opću nelagodu u trbuhu, uključujući nadutost i zatvor zbog tumora. "Približavao mi se 50. rođendan i stalno sam imala vjetrove, ali sam to pripisala prehrani bogatom vlaknima i starenju", kaže Alicia.

Image
Foto: Pexels

Grčevi

"Na samom početku činilo mi se kao da imam menstrualne grčeve", prisjeća se Sheryl. Budući da su njezin ciklus uvijek pratili neugodni grčevi, u početku nije puno pažnje pridavala ovoj nelagodi.

Nerijetko tumori koji rastu u zdjelici uzrokuju bolove u donjem dijelu trbuha. A budući da se nelagoda može izazvati osjećaj sličan grčevima u razdoblju menstruacije, mnoge žene pretpostavljaju da su ovi problemi bezazleni. Kako je 54-godišnja Alicia Dellario istaknula za Health, "vrlo je lako zanemariti simptome raka jajnika."

Budući da je polovica žena kojima je dijagnosticiran rak jajnika starija od 63 godine i vjerojatno su u postmenopauzi, grčevi su još jedan znak koji liječnici ističu. "Pogotovo kod žena u postmenopauzi, ako postoje menstrualni znakovi poput grčeva ili krvarenja, istog trenutka treba ići na procjenu", kaže dr. Brightman.

Image
Foto: Pexels

Bol u leđima

"Jednog sam se dana vratila s posla s mučnim bolovima u leđima", sjeća se Sheryl. "Nisam mogla sjediti, nisam mogla stajati. Bol je bila konstantna." Nelagoda je ometala i njezin san: "Bolovi su bili toliko jaki da bi me probudili tijekom noći."

Kimberly je također iskusila bolove u leđima: "Neposredno prije dijagnoze imala sam vrlo jake bolove u donjem dijelu leđa", kaže ona. "Bilo je tako ozbiljno da mi je stvaralo velike probleme tijekom dana." Bol je bila jača od bolova u leđima koje je obično osjećala kad bi cijeli dan sjedila za svojim stolom. "Morala sam svakodnevno uzimati ibuprofen", kaže ona.

Image
Foto: Pexels

Žene s rakom jajnika mogu osjetiti bolove u leđima kada se tekućina nakuplja u zdjelici ili kada se tumor širi u trbuhu ili zdjelici, izravno nadražujući tkivo u donjem dijelu leđa, kaže dr. Marleen Meyers, onkologinja.

"Budući da mnogi od nas u jednom ili drugom trenutku osjećaju bolove u leđima, ključno je prijaviti novu bol koja ne prolazi", kaže dr. Meyers i dodaje: "Pogotovo ako to nije povezano s tjelesnom aktivnošću koja vam je mogla istegnuti leđa."

Povećana potreba za mokrenjem

U tjednima koji su prethodili dijagnozi, Kimberly se osjećala kao da mora mokriti - stalno. "Rekla bih da sam svakih 30 minuta imala potrebu za mokrenjem, ali kad bih došla na wc, ništa ne bi izašlo ili bi to bila samo kapljica."

Alicia je također imala povećanu potrebu za mokrenjem. Mislila je da ima infekciju urinarnog trakta i čak je uzela dvije runde antibiotika za liječenje simptoma. "Uvijek sam morala ići na wc", kaže ona. "Obično pijem puno vode, pa ionako uvijek idem češće pišati, ali ovo je bilo eskalirano. Nisam mogla izdržati nijedan cijeli sastanak na poslu bez da moram na wc. Bilo je neugodno."

Dr. Brightman kaže da ovaj simptom dolazi iz "raka koji stvara pritisak u blizini uretera koji dovode tekućinu iz bubrega u mjehur".

Image
Foto: Profimedia

Krvarenje

"U mom slučaju bilo je da mi je mjesečnica dolazila svaka dva tjedna", kaže Sheryl Newman, kojoj je u 53. godini dijagnosticiran rak jajnika 4. stupnja. "Već sam prošla menopauzu i prestala dobivati menstruaciju otprilike devet mjeseci. Pa kad se opet pokrenula, znao sam da nešto nije u redu."

Neredovito krvarenje najčešće je među ženama sa stromalnim tumorima jajnika (iako ih Sheryl nije imala), što čini samo 1% svih karcinoma jajnika. Stromalni tumori često proizvode estrogen, koji može uzrokovati krvarenje nalik razdoblju, čak i nakon menopauze, prema ACS-u.

Budući da je krvarenje samo simptom 1% slučajeva raka jajnika, kaže dr. Brightman, nije visoko na popisu simptoma na koje treba paziti, ali ga svejedno ne treba zanemariti, pogotovo ako nije uobičajeno.

Image
Foto: Pexels

Poteškoće s disanjem

"Kad sam osjetila pritisak u plućima, već sam bila u fazi 3 ili 4", kaže Sheryl. Iako bi nelagoda dolazila i odlazila, sjeća se da je imala poteškoća s disanjem, posebno kada bi legla.

Rak jajnika u kasnoj fazi može dovesti do problema s disanjem. Kako tumori rastu, mogu početi pritiskati pluća i ometati sposobnost pacijenta prilikom udisanja i izdisaja.

Image
Foto: Pexels

Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju