Promjenom životnog stila do zdravlja: Petra Kurtela otkrila nam je sve o tome kako je to živjeti chemical-free život

Razgovarale smo s glumicom Petrom Kurtelom o velikoj promjeni koju je unijela u svoj život i u život svoje obitelji. Naime, prestala je koristiti proizvode koji sadrže štetne kemikalije te se prebacila na mnogo zdravije i prirodnije alternative, a otkrila nam je i kako to funkcionira u praksi

Promjenom životnog stila do zdravlja: Petra Kurtela otkrila nam je sve o tome kako je to živjeti chemical-free život

Posljednjih se godina sve više i više priča o potrebi jačanja ekološke osviještenosti  i održivosti kućanstava. Uz to, sve češće smo mogli čuti i kako bi, ako želimo živjeti doista zdrav život, iz upotrebe trebali izbaciti silne proizvode koji sadrže iznimno mnogo štetnih kemikalija i tvari za koje nismo ni svjesni da postoje, a kamoli koliko negativno mogu utjecati na naš organizam.

Svijest o štetnom učinku kemikalija na ljudsko tijelo jača, a mi smo razgovarale s poznatom domaćom glumicom Petrom Kurtelom koja se hrabro upustila u veliku životnu promjenu te je iz svakodnevne upotrebe u potpunosti izbacila kemikalije. Što to u prijevodu znači? Petra nam je cijeli proces prelaska na chemical-free život opisala sama, a iako se na početku može činiti izazovnim vlastoručno stvarati deterdžent za suđe ili rublje te se odreći omiljenih parfema, ovaj je slavna dama pronašla odlične alternative i načine kako da svoj, ali i život svoje obitelji učini što sigurnijim, bogatijim i zdravijim.  
U Petrinom je slučaju sve započelo prijekom potrebom, koja je na kraju rezultirala poputnim zaokretom u stilu života.

„Znala sam da je većina proizvoda koje koristimo na svakodnevnoj razini prepuna štetnih i po zdravlje opasnih kemikalija, ali sam tu činjenicu ignorirala sve dok moje dijete nije razvilo jake alergijske reakcije na koži. Tad sam se zapitala zašto je sve više raznih preosjetljivosti, alergija, dermatitisa, astme, karcinoma, pobačaja i ostalih bolesti oko nas“, započinje nam pričati Petra te dodaje kako je proces prelaska na chemical-free life za nju započeo tako da je postepeno počela izbacivati iz kućanstva kemikalije, a ubrzo je primijetila i prve promjene u svom životu.Odjednom smo svi skupa počeli živjeti puno kvalitetnije i osjećati se zdravije i poletnije. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi što je točno bio razlog alergijskim reakcijama, ali nakon izbacivanja deterdženta i omekšivača, na kojima je pisalo da su namijenjeni za bebe, urtikarije su se prestale pojavljivati“, priča Petra kojoj je u cijelom procesu iznimno pomogla mobilna aplikacija koju preporuča svima – „Clean Beauty“.

Ova besplatna mobilna aplikacija omogućava skeniranje sastava različitih proizvoda i razotkrivanje štetnih tvari koje neki posve svakodnevni proizvodi poput omekšivača rublja ili osvježivača zraka sadrže.

„Vjerojatno će uslijediti šok, ali proces prelaska na low tox način života, najlakše ćete sprovesti ako krenete korak po korak. Dakle, nije potrebno baciti sve što ste do tada posjedovali. Moja svakodnevica ista je kao i vaša. Moj gel za pranje suđa i gel za veš peru jednako dobro kao i vaši, samo što ne sadrže štetne kemikalije. Ocat i kora limuna nisu dovoljni za dezinfekciju i neće efikasno očistiti vaš dom, ali ako pronađete brend koji ne koristi štetne kemikalije, a koji je dovoljno kvalitetan, onda taj prelazak nećete niti osjetiti“, otkriva Petra te dodaje kako se od trenutka kada je prestala koristiti standardne proizvode pune toksina i kemikalija nikada nije bolje osjećala, a jedan je korak vodio drugome pa je u svoj život unijela i još neke novitete.

Počela sam mnogo eksperimentirati s eteričnim uljima koje koristim za fizičku, ali i emocionalnu podršku. Mnogi štetni spojevi u kozmetici mogu znatno utjecati na hormonalni disbalans pa tako i na raspoloženje. Nisam sigurna zbog čega se točno tako dobro i zdravo osjećamo, ali svakako vidim veliki pomak po tom pitanju“, tvrdi Petra kojoj podršku daje i zajednica entuzijasta koja se okupila oko brenda eteričnih ulja koje i Petra koristi, pa si međusobno dijele savjete, recepte i preporuke.

„Cijela zajednica me, baš kao i sami proizvođač, toliko oduševila da sam na kraju i ja odlučila postati njihov distributer. Trudim se na svojem Instagram profilu pružati podršku svim ljudima koji se odluče krenuti na isto putovanje. Ništa me ne raduje više od oduševljenih novih korisnika, koji mi se od srca zahvaljuju. Uz oplemenjivanje njihovih života, znam da radim dobru stvar i za planetu, pa je time sreća još veća“, priča nam.

Kao što smo već rekli, prelazak na chemical-free život nije kompliciran, a to potvrđuje i Petrin primjer.„Vrlo je jednostavno. Vjerujte meni, jer ja stvarno nisam od organizacije i planiranja. Pronađite brend koji vam odgovara i svaki mjesec izdvojite nešto novaca kako biste zamijenili proizvode koji su vam pri kraju. To je takozvani „ditch and switch“ proces, dakle samo je potrebno zamijeniti proizvode za zdraviju alternativu. Nema veze ako taj proces traje, važno je od nekud krenuti. Ja sam prvo uložila u difuzor i set ulja i izbacila sve mirisne svijeće iz kuće. Na taj sam način, napravila najbolju stvar za podizanje kvalitete zraka u svojem domu, a uz pomoć ulja napravila sam i sredstvo za čišćenje, sprejeve za osvježavanje zraka, gel za pranje veša i još mnogo toga“, objašnjava nam.

S obzirom na trenutnu pandemiju korona virusa važnost ovlaživanja i pročišćivanja zraka u posljednje je vrijeme dobila dosta pažnje, pa se čini kako ova tema nikada nije bila aktualnija. Osim što svakodnevno koristi svoje ekološki održive proizvode, eterična ulja i prirodne gelove za čišćenje ruku, Petra u ovim tmurnim vremenima u svom načinu života pronalazi i utjehu, a i osjeća se zaštićenije i sigurnije.

„Nedavno sam spakirala cijelu kutiju proizvoda za potporu imunitetu i poslala je svojim roditeljima. Unutra je bilo i proizvoda koje sam sama smućkala i to mi je dalo neku dodatnu sigurnost u ovim tegobnim vremenima“, priznaje naša glumica kojoj je svijet eteričnih ulja i proizvoda bez kemikalija otkrio i jednu strast za koju nije znala da ju ima.

„Gotovo nikada nisam provodila vrijeme u kuhinji, a sad sam tamo glavna jer kuham sve od dezića do finih maslaca za tijelo“, priznaje Petra koja je sada, nakon uspješnog prebačaja na toxin-free život apsolutno uvjerena kako je takav stil života preporučljiv i prikladan za svako kućanstvo.

Moramo početi razmišljati o održivosti i okretanju prema zdravijem načinu života, lišenom teškog konzumerizma i gomilanja štetnih i bespotrebnih proizvoda. Potrebno je samo napraviti prvi korak“, zaključuje ova svestrana glumica čiji primjer može biti inspiracija mnogima.


Možda će te zanimati

Image
BEZ ŠTETNIH SASTOJAKA

Najbolje prirodne kreme iz drogerija za svjež izgled i zdravu kožu

Image
SVAKODNEVNI OUTFIT

Imaš li već svoj par? 15 najljepših širokih traperica koji se pojavljuju u tri modela