Promjena ovih malih svakodnevnih navika može učiniti tvoj život lakšim i kvalitetnijim

Rutine nam nude ugodu i sigurnost, no one mogu biti i štetne

Promjena ovih malih svakodnevnih navika može učiniti tvoj život lakšim i kvalitetnijim

I najboljima od nas se događa da zapnemo u rutini navika i obveza s kojima nismo potpuno zadovoljni. Spuštamo glavu, preživljavamo iz dana u dan i upuštamo se u svakodnevne rutine,a prije nego što postanemo svjesni tog  osjećamo se nezadovoljno, umorno i nesretno. No, ako se zbog rutina osjećaš nesretno to je zapravo dobra stvar. To znači da si spremna promijeniti nešto u svom životu na bolje. 

Zamisli život gdje imaš naviku dovršavanja obaveza u zadanom roku, u kojem prakticiraš zdravu prehranu, u stalnom si kontaktu s obitelji i prijateljima i živiš svoj puni potencijal. Zvuči nestvarno i nedostižno? Naprotiv! Putovanje prema velikim promjenama počinje jednim malim korakom koji mijenja sve. Donosimo ti načine kako promijeniti kvalitetu svog života na bolje.

1. Ukloni negativne riječi i fraze iz svog rječnika

ImageOvo ti se možda čini jednostavno ili beskorisno, no istina je to da ćeš svjesnim utjecajem na uklanjanje negativnih riječi i fraza dostići veću dozu optimizma u budućnosti. Ne, ne mislimo samo na uklanjanje psovki iz rječnika. Zaboravi na fraze "ne mogu", "neću", "nikada", "da bar mogu", "ne bi trebala". Umjesto da kažeš "Da bar imam veću plaću", reci "Radit ću još više kako bi dobila povišicu". Ovaj način pozitivnog razmišljanja trenira tvoju podsvijest da promijeniš način na koji gledaš stvari.

2. Fokusiraj se na jedan cilj mjesečno

ImageMnoga istraživanja kažu da su 3 tjedna potrebna za razvijanje određene navike. Naravno da to ovisi o tipu navike i tvom stilu života. Nitko ne kaže da se ne možeš fokusirati na više ciljeva u isto vrijeme, no pokušaj biti realistična i kretati se polako, ali sigurno, i ubrzo ćeš vidjeti mnoštvo pozitivnih promjena u životu.

3. Probudi se ranije

Image
"Tko rano rani, dvije sreće grabi". Znamo da ti ova izreka vjerojatno zadaje glavobolju, no ima i nešto istinito u njoj. Kada dan započneš ranije imaš više vremena za sebe, miran početak dana uz kavu, zdrav doručak, kratki trening joge ili jednostavno uživanje u pola sata mira prije posla ili predavanja.

4. Počni vježbati

ImageSvi znaju da je treniranje dobro za očuvanje zdravlja. Puno nas je pokušalo uvesti redovito treniranje u svakodnevicu no nije uspjelo. Probaj to ovaj put napraviti sama sa sobom. Pronađi disciplinu koja ti najviše odgovara, treniraj tempom koji ti je ugodan i pozitivne promjene su zagarantirane. Kada budeš htjela odustati sjeti se zašto si krenula, postani sama svoja motivacija i u inat pokaži da si dovoljno jaka.

5. Postavi si dugoročni cilj i odredi nagradu

Image
Ovo ti možda zvuči kao neka metoda odgoja koja se prakticira u vrtiću ili školi, no dodatna motivacija nikada nikom nije škodila. Nema ništa loše u tome da si kažeš da ćeš se počastiti spa vikendom ili mini putovanjem ako napokon skupiš hrabrosti i pokreneš veliki projekt na poslu koji planiraš već duže vrijeme. No, to mogu biti i male svakodnevne nagrade. Nagradi se kockicom omiljene čokolade nakon napornog treninga ili epizodom omiljene serije nakon učenja.

6. Pij više vode

Image
Ne moramo ti opet govoriti da je često pijenje vode dobro i zašto. Naučila si to više puta u životu kao i benefite za fizičko i psihičko zdravlje. No, ipak vjerojatno ne konzumiraš onoliko vode koliko bi htjela. Pokušaj instalirati aplikaciju koja ti prema tvojim tjelesnim obilježjima računa koliko vode trebaš dnevno unositi.