Proljetna detoksikacija organizma u samo par koraka: Zašto i kako provesti čišćenje tijela od toksina?

Upravo sada kada smo suočene s pandemijom koronavirusa trebale bismo posebnu pažnju posvetiti vlastitom tijelu i pomoći mu da što bolje funkcionira. Baš zato ti predstavljamo proljetnu detoksikaciju, proces čišćenja organizma koji odlično djeluje na sveukupno zdravlje

Proljetna detoksikacija organizma u samo par koraka: Zašto i kako provesti čišćenje tijela od toksina?

Osim što nam uskoro stiže ljeto, a time i dani koje ćemo provoditi u bikinijima i oskudnim krpicama, svakog je proljeća dobro-  ne samo pripaziti na prehranu - već i provesti temeljitu detoksikaciju organizma kako bi nam tijelo bilo u optimalnom stanju.

Detoks programi raznih tipova sve su popularniji, a i slavne i poznate osobe vrlo često javno govore kako prakticiraju neki oblik detoksikacije organizma barem nekoliko puta godišnje. Od toga da ga radiš sezonski, pa sve do toga da svaki tjedan izdvojiš jedan dan za „čišćenje“ tijela, opcija ima na pretek, a ti se samo moraš odlučiti za svoje tijelo napraviti ono najbolje i krenuti u proljetnu avanturu čišćenja organizma.

Image

Nutricionistkinja Bunić savjetuje ti kako provesti cjeloviti proljetni detoks organizma

Proljetni detoks u biti služi tome da se tijelu pomogne izbaciti sve toksine nakupljene tijekom zime, kada obično jedemo obilnije i krećemo se manje. Iako ovo proljeće definitivno odudara od prošlih, jer nam je sve donedavno kretanje bilo poprilično ograničeno, to nam može biti samo dodatan poticaj da se sada, kada se stvari s pandemijom koronavirusa pomalo smiruju, očistimo od nakupljenih toksina i masnoća.

Ono što detoksikacijom zapravo pokušavamo postići je izbacivanje toksičnih spojeva iz tijela koje naše tijelo zapravo ne može probaviti. Obično je za temeljiti detoks organizma potrebno pratiti plan prehrane barem 10 dana bez prestanka, a za one hrabre tu je i čisti post od mjesec dana tijekom kojeg se konzumiraju samo prirodni sokovi, povrtne juhe i voćni smoothieji.


No, kako većina ljudi ipak nije spremna 30 dana postiti, donosimo ti neke odlične metode kako da od svog kratkog detoksa izvučeš što više. Najbitnije je u cijeloj priči piti dovoljno vode i adekvatno hidratizirati organizam. Posebno bi se tijekom detoksikacije tijela trebalo voditi računa o ispijanju vruće ili tople vode, umjesto one hladne. Općenito se preporuča ispijanje barem pola čaše vode svakih pola sata tijekom dana, a dodatan ćeš efekt postići ako u toplu vodu dodaš 2 centimetra svježe oguljenog korijena đumbira. Toplina vode je bitna jer će uz višu temperaturu lakše prodrijeti u tjelesne stanice.

Uz to, bitno je napomenuti kako je jutro najbitnije doba dana za detoksikaciju, jer prazna crijeva omogućuju bolju apsorpciju hranjivih sastojaka. Zato se preporuča prije laganog doručka konzumirati med sa začinima, tj, prokuhanu vodu s dodatkom đumbira, kumina, korijandera i cimeta s dodatkom meda, a sve kako bi se dodatno potaknuo rad crijeva i jetre.


Stručnjaci preporučaju kako je za balans naše probave i organizma preporučljivo konzumirati jušnu hranu bez dodanih masti, što bi značilo da za vrijeme detoksa svaki dan jedeš svježe kuhane guste povrtne juhe bez vrhnja i lagana rižota s dosta tekućine.

U svoju prehranu možeš ubaciti večernje konzumiranje gustih sokova od cikle i lisnatog povrća s dodatkom začina, a pola sata prije spavanja ispijanje jedne šalice mlijeka s kurkumom i cimetom jer će to dodatmo opustiti živčani sustav i pospješiti probavu.

Uz ovakav režim prehrane, kroz deset dana bi svakako trebala osjetiti pozitivne posljedice i osjećati se laganije, poletnije i svježije. Krucijalno je da tijekom proljetne detoksikacije tijela u potpunosti izbaciš iz prehrane prženu i masnu hranu, te da smanjiš unos hladne i nekuhane hrane. Također, kofein i alkohol bi trebalo u potpunosti izbaciti iz prehrane, a dodatna pozornost trebala bi se pridati i svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti od najmanje sat vremena.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.