Prirodnim pripravcima spriječite povlačenje desni

Osim redovite i pravilne higijene, u sprečavanju povlačenja desni mogu pomoći i prirodni pripravci

Prirodnim pripravcima spriječite povlačenje desni

Probadajuća bol koja prođe zubima kada konzumirate nešto hladno ili vruće, pa čak i slatko, nateknute desni, krvarenje desni prilikom četkanja, klimanje zubi, parodontni džepovi i rupe između zubi i desni problemi su koji mogu nastati povlačenjem zubnih desni.

Osim što povlačenje desni može uzrokovati nehigijena zubi, posebno neredovito otklanjanje plaka i kamenca sa zubi, stomatolozi upozoravaju da i prerevna higijena isto može uzrokovati povlačenje desni. Pod time se ponajprije misli prečesto i nepravilno četkanje zubi i zubnih desni, što uzrokuje njihovo povlačenje.
Nažalost, mnoge osobe imaju i genetsku predispoziciju, koju je nemoguće u potpunosti spriječiti, ali svakako ju je moguće usporiti.

No, u svakom slučaju, bez obzira na razlog povlačenja desni, pravilnom higijenom, redovitim odlascima stomatologu, pa tako i prirodnim pripravcima može se zaustaviti povlačenje, pa čak i ponovno potaknuti obnavljanje desni.

Vitamin C

Vjerujemo da ste mnogo puta čuli da ako postoji upalni proces u ustima, to mjesto morate premazati kriškom limuna. Činjenica je da je vitamin C zaista jedan od ključnih vitamina za zdravlje desni, a njegov nedostatak utječe negativno i na njihovo zdravlje. Konzumiranje hrane s dovoljno vitamina C jedan je od preduvjeta za zdravlje desni.

Zeleni čaj

Američka dentalna asocijacija objavila je istraživanje Japanaca koje je pokazalo da redovito konzumiranje zelenog čaja ima vrlo pozitivan učinak na zdravlje zubi i desni. Naime, osobe koje su pile zeleni čaj na dnevnoj bazi značajno su smanjile krvarenje desni, parodontnih džepove i povlačenje desni.

Eukaliptus

Eukaliptus je biljka koja ima protuupalna svojstva, a koja odlično djeluju protiv povlačenja zubnih desni. Posebno je učinkovit kod parodontnih džepova gdje postoji opasnost od nakupljanja bakterija i kvarenja zubi. Također, pomaže u smanjenju ili zatvaranju tih džepova, te obavljanju desni.  

Preporučuje se ispiranje usta vodicom od eukaliptusa dvaput na dan. Evo što vam je potrebno:

  • 1 čaša mlake vode
  • 2 žličice eukaliptusova ulja

Sastojke pomiješajte i ispirite usta.

Foto: © BillionPhotos.com - fotolia