Od agruma do špinata

Mnogi pate od visokog krvnog tlaka, a ove ga namirnice dokazano snižavaju

Povišen krvni tlak muči mnoge pa ne bi bilo loše poraditi na prehrani i u obroke uvrstiti namirnice koje dokazano utječu na zdravlje srca, a onda i krvnog tlaka. Od njih neće profitirati samo oni koji pate od visokog tlaka

profimedia-0327678262.jpg
Foto: Profimedia.hr

Visoki krvni tlak (hipertenzija) jedan je od vodećih zdravstvenih problema. Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg, a hipertenzija se dijagnosticira kad je krvni tlak duže vremena viši od 140/90 mmHg u mirovanju. Visoki krvni tlak izlaže te riziku od bolesti srca i moždanog udara. Pritom treba uzeti u obzir da veću šansu za visokim krvnim tlakom imaju pretile osobe – prema istraživanju objavljenom u časopisu Gland Surgery otkrilo je 65 do 78 posto onih koji pate od povišenog krvnog tlaka pretilo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi smanjila rizik od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih oboljenja, nužno je nastojati zdravo živjeti. I male promjene u prehrani i načinu života mogu pozitivno utjecati na krvni tlak – sniziti ga ili smanjiti rizik od hipertenzije.

Image
Misli na sebe

Pet najboljih prehrambenih navika za zdravlje srca - prema kardiologu

Patiš li od visokog krvnog tlaka, preporučuje se tzv. DASH-dijeta koja se sastoji od mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, voća i povrća. Uz to, preporučuje se redovita fizička aktivnost, ograničen unos soli i suhomesnatih proizvoda te smanjenje alkohola. Naravno, nije dobrodošlo ni pušenje.

Image
Foto: Unsplash

Sve u svemu, trebala bi voditi računa o unosu magnezija, kalcija i kalija i u svoje obroke uključiti sljedeće namirnice. Koje – saznaj u nastavku.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/10

Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju