Vrijeme promjena

Predmenopauza: Što očekivati u ovom životnom razdoblju?

Iako se danas puno više priča o ženskom tijelu, žene još uvijek premalo znaju o ovom razdoblju u svom životu, a imaju i negativno mišljenje o njemu što svakako nije dobro

vintage-1950s-887272_1920.jpg
Foto: Pixabay

Povremeno osjećaš vrućinu, razdražljiva si, ali tvoje mjesečnice su još uvijek redovite. Dobro došla u perimenopauzu (predmenopauzu), razdoblje u kojem ćeš imati promjene raspoloženja, valunge i neke druge promjene koje s događaju u menopauzi, ali uz redovitu mjesečnicu.

Image

Neki od najčešćih razloga zašto menstruacija kasni - a nije trudnoća

Iako se danas puno više priča o ženskom tijelu, žene još uvijek premalo znaju o ovom razdoblju u svom životu, a imaju i negativno mišljenje o njemu što svakako nije dobro. "Žene znaju što je to, no čini se da ne znaju kada može započeti i često ne očekuju promjene do sredine 50-ih godina. No, za većinu žena menopauza je do tada gotova", objašnjava Rachel Lankester, osnivačica portala za žene iznad četrdeset godina, za HuffPost.

Što je perimenopauza?

"Menopauza je razdoblje u koje žene ulaze kada godinu dana ili dulje nisu dobile mjesečnicu, dok je perimenopauza naziv za period tranzicije prije menopauze", objašnjava ginekolog Alex Eskander. "Za to vrijeme razina estrogena u tijelu oscilira, a zbog toga mnoge žene osjećaju valunge, smanjenu seksualnu želju, tjeskobu, suhoću rodnice, probleme sa spavanjem i promjene raspoloženja", objašnjava dalje.

Perimenopauza može trajati samo nekoliko mjeseci ili može trajati godinama, a žene je doživljavaju u različitim godinama: obično započinje u 40-ima, ali neke žene simptome mogu osjetiti već u srednjim 30-ima.

"To se može dogoditi ako jajnici prestanu proizvoditi normalnu razinu estrogena - inače poznato kao prerano zatajenje jajnika", objašnjava dr. Eskander. To mogu uzrokovati brojna stanja, uključujući kromosomske abnormalnosti, autoimune bolesti i neke infekcije poput malarije. Predmenopauza također može biti uzrokovana liječenjem poput radioterapije ili kemoterapije, a može biti i nasljedna.

Što se događa s mjesečnicom?

Na početku predmenopauze ciklus se ne mijenja, zbog čega mnoge žene simptome poput promjene raspoloženja ili probleme sa spavanjem ne mogu povezati s predmenopauzom. "Ciklus se smanjuje kod svake žene različito. No, za većinu žena će ciklusi postupno postajati kraći i rjeđi", objašnjava ginekologinja Joan Pitkin.

"Mjesečnica se može pojavljivati svaka tri do četiri mjeseca ili samo jednom ili dva puta godišnje", kaže dalje. "Imala sam neke pacijentice koje nisu imale mjesečnicu deset mjeseci, već su odbacile uloške, da bi opet počele dobivati menstruaciju sljedećih pet mjeseci", dodaje. Ponekad žene koje imaju vrlo slabu menstruaciju mogu imati veće izljeve. Važno je provjeriti sa svojim liječnikom ako imaš obilne mjesečnice kako bi bila sigurna o čemu se radi. "Neobjašnjiva jaka krvarenja uvijek setreba provjeriti",naglašava.

Trebaš li i dalje koristiti kontracepciju?

Kontracepcija je često "sivo područje" perimenopauze. Liječnici savjetuju ženama da prestanu koristiti kontracepciju ovisno o njihovim godinama. Žene ispod pedeset godina trebale bi pričekati da dvije godine nemaju menstruaciju, a žene iznad pedeset godina jednu godinu. No, važno se savjetovati sa svojim liječnikom jer nekim će ženama preporučiti da uzimaju niske doze kontracepcije ili da i dalje koriste kondome.

shimmer fallback

Što možeš očekivati?

Iskustvo svake žene u perimenopauzi je različito. Nekim ženama simptomi mogu negativno utjecati na svakodnevni život, dok neke žene nemaju probleme i ne primjećuju da im se tijelo mijenja. Lankester vjeruje da mnoge žene plaši ovaj period jer nemaju dovoljno znanja, ali i zato što se na Zapadu slavi samo mladost.

"Žene mogu biti zabrinute zbog predmenopauze jer ne znaju što znači i kakav će utjecaj imati na njih. Ali samo jedna trećina žena ima teško iskustvo s perimenopauzom i menopauzom. Za mnoge žene to uopće nije problematičan period", kaže dalje.

Žene koje se bore sa simptomima povezanim s perimenopauzom trebale bi posjetiti ginekologa koji će im preporučiti terapije. Također, promjene životnog stila, poput više vježbanja i promjene u prehrani mogu mogu olakšati nuspojave, uključujući promjene raspoloženja i probleme sa spavanjem.

Lankester također vjeruje da je presudno da žene budu pozitivne u to doba svog života. “Cijeli smo se život bavile svojom maternicom i sada nije vrijeme da se počnemo boriti protiv nje. Ne vjeruj negativnim pričama društva o menopauzi i starijoj ženi - srednje godine su tvoje vrijeme za sjaj", kaže ona na kraju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.