Najvažnije činjenice

'Nevidljiva bolest': Pet stvari koje bi sve žene trebale znati o endometriozi

Unatoč brojnim naporima da se podigne svijest o ovom stanju, mnoge žene i dalje ne znaju dovoljno o endometriozi i simptomima koji je prate

pexels-engin-akyurt-3356489.jpg
Foto: Pexels

Endometrioza je kronično upalno stanje koja pogađa žene u reproduktivnoj dobi, a iako ova bolest muči oko 10-20 posto žena, o njoj se i dalje premalo govori. Često se kaže da je riječ o 'tihoj bolesti' jer mnoge žene žive s njom ni ne znajući da je imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Želja za potomstvom

Sve češći problem: 5 ranih znakova neplodnosti

Najčešće je karakterizira neugodna bol u zdjelici, no u brojnim slučajevima simptoma nema ili su oni općeniti pa je samu bolest jako teško dijagnosticirati. Nažalost, endometrioza može uzrokovati probleme s plodnošću stoga ju je važno prepoznati na vrijeme i odrediti terapiju. Iako se bolest ne može u potpunosti izliječiti, simptomi se mogu ublažiti lijekovima ili u najtežim slučajevima operativnim zahvatom.  

Brojne slavne žene poput Alexe Chung i Susan Sarandon javno su progovorile o endometriozi i neugodnim simptomima koje uzrokuje, no unatoč brojnim naporima da se podigne svijest o ovom stanju, mnoge žene i dalje ne znaju o čemu je riječ.

Neke od najvažnijih stvari koje bi svaka žena trebala znati o endometriozi otkrivamo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/6
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.