Umjesto da mršaviš, ti se debljaš?

Ova vrsta hrane može ti sabotirati dijetu, čak i dodati kilograme

Kada odlučiš skidati kilograme, nemoj samo voditi računa o kalorijskoj vrijednosti hrane. Postoji još jedan, možda i bitniji čimbenik

pexels-flo-dahm-1065030.jpg
Foto: Pexels

Preskačeš večeru, izbacila si kruh iz prehrane, nastojiš zaboraviti na čokoladu i vino, upisala si se u teretanu i pokušavaš redovito vježbati, no kilogrami se čvrsto drže za tebe i baš im je lijepo na tvojim bedrima, stražnjici i trbuhu. Zanima te u čemu griješiš?

Image
Bez gladovanja

Istražile smo što je to liposukcijska dijeta


Hrana visokog glikemijskog indeksa u koju spadaju krumpir, mrkva, palenta, ječam i bijela riža, mogu sabotirati tvoju dijetu, štoviše i potaknuti debljanje, stoji u studiji provedenoj na više od 2000 ispitanika i objavljenoj u časopisu Diabetes Care.

Što je skok razine šećera u krvi nakon obroka veći, to hrana koju si pojela ima viši glikemijski indeks. Što su veći i češći skokovi šećera u krvi to je veći rizik od razvoja dijabetesa tipa dva i pretilosti.


No, ukoliko nemaš dijabetes, ne bi trebala izbjegavati namirnice s visokim glikemijskim indeksom, već ih pametno kombinirati u jelovniku, odnosno obrok složiti od namirnica visokog i namirnica niskog glikemijskog indeksa. Također, namirnice visokog glikemijskog indeksa trebalo bi jesti u manjim količinama te uz njih piti vodu jer će voda ublažiti skokove šećera u krvi. Upravo na vrijednostima glikemijskog indeksa temelji se Montignacova dijeta, odnosno način prehrane u kojem kombiniraš, primjerice, meso i povrće, a ne meso i rižu ili tjesteninu ili krumpir. Njih ćeš jesti zajedno s povrćem.


Namirnice niskog glikemijskog indeksa imaju više vlakana, proteina i masti, što znači da su hranjivije i zasitnije od onih s visokim glikemijskim indeksom. Želiš li smršavjeti, upravo bi se na njima trebala bazirati tvoja prehrana. Takva hrana dulje će te držati sitom, potaknuti ti metabolizam i poboljšati kardiovaskularno zdravlje.