Obilježen 9. Dan mimoza uz podršku ambasadorice Ive Šulentić

U 90 posto država svijeta rak vrata maternice jedna je od najčešćih malignih bolesti u žena

Obilježen 9. Dan mimoza uz podršku ambasadorice Ive ŠulentićNa Cvjetnom trgu u Zagrebu sredinom se siječnja već tradicionalno obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka, udruge „Zdravka“ i Zajednice oboljelih od raka „Sv. Juraj“. Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, brojni stručnjaci te ambasadorica projekta Iva Šulentić sudjelovali su u javnozdravstvenoj akciji gdje su prodavali nježne mimoze koje simboliziraju krhko žensko zdravlje kako bi prikupili što više novaca za Zajednicu oboljelih od raka „Sv. Juraj“. 

Ambasadorica projekta Iva Šulentić pozvala je žene svih generacija, posebno mlade žene kod kojih je rizik najveći, da ne zanemaruju vlastito zdravlje:

„Mi žene često smo sklonije brinuti o vanjskom izgledu: je li nam kosa sjajna, imamo li uređene nokte i nježnu kožu. No ne smijemo pritom zaboraviti i na brigu o intimnom zdravlju koje bi trebalo biti na prvom mjestu. Žene je važno informirati i educirati kako bismo ih u što većem broju potaknuli na redoviti odlazak ginekologu.“ Povodom obilježavanja Dana mimoza, prof.dr.sc. Damir Eljuga, dr.med., pročelnik Zavoda za opću i ginekološku onkologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC Sestre milosrdnice te ujedno predsjednik Hrvatske lige protiv raka, istaknuo je poražavajuće brojke: 
„Rak vrata maternice treći je najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svijetu s 530 000 novooboljelih i drugi po smrtnosti s 280 000 umrlih žena godišnje. U trećini država svijeta rak vrata maternice najčešća je zloćudna bolest u žena, tj. u 90 % država jedna je od triju najčešćih malignih bolesti u žena mlađih od 45 godina. Rak vrata maternice u Hrvatskoj se nalazi na 7. mjestu pojavnosti i 8. mjestu smrtnosti među svim ženama oboljelima ili umrlima od raka. Drugim riječima, svaki dan jedna žena oboli, a svakog trećeg dana, nažalost, jedna umre od raka vrata maternice.“   

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba prof.dr.sc. Mirna Šitum osvrnula se na važnost javnozdravstvenih akcija:
„Iako je rak vrata maternice danas izlječiva bolest, nažalost, od ove maligne bolesti i dalje umire velik broj žena i to isključivo zbog nedovoljne informiranosti. Obilježavanje Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice iznimno je važno kako bismo zahvaljujući ovoj i brojnim drugim sličnim akcijama i projektima što veći broj žena educirali o prevencije, brizi za vlastito zdravlje te važnosti redovitih odlazak na ginekološke preglede.“ 

Svojim dolaskom na događanje, akciju su podržali i Dario Nakić, ministar Ministarstva zdravlja te Bernarda Juretić, ministrica Ministarstva socijalne politike i mladih.