Voda je ključna za zdravlje

Evo što će se dogoditi tvome tijelu ako svaki dan popiješ 8 čaša vode

Zašto je redovita hidratacija tako važna za naše tijelo? Otkrivamo ti neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti unosa dovoljne količine tekućine

pexels-andrea-piacquadio-3794165.jpeg
Foto: Pexels

Hidratacija je ključna za održavanje dobrog zdravlja, a sigurno si i sama čula kako bismo dnevno trebali popiti barem osam čaša vode. Je li to uistinu nužno?

Image
Manje lijepa strana proljeća

Kako prepoznati i ublažiti simptome proljetnih alergija?

Osam čaša je dobra mjera za prosječnu osobu, no nekim će ljudima trebati više, a nekima pak manje vode. Koliko nam je vode dnevno potrebno ovisi i o našoj dobi, tjelesnoj težini te fizičkoj aktivnosti. Kada se više znojimo, trebamo unositi i više tekućine i obratno.

Image
Foto: Pexels

Prema mišljenju nutricionista, prema boji urina moći ćeš lako zaključiti da li piješ dovoljno vode ili ne. Ako je boja tvog urina čista ili blijeda, onda ti je tijelo dovoljno hidratizirano. S druge strane, ako ti je urin žute ili jantarne boje, onda vjerojatno ne unosiš dovoljno vode.

Voda znači život i vrlo ju je važno svakodnevno unositi u svoje tijelo. Neophodna je za ljudsko zdravlje, a donosi i čitav niz zdravstvenih prednosti. One najvažnije ti otkrivamo u nastavku.

Moći ćeš izdržati zahtjevnije treninge

Jedna od mnogih prednosti redovite hidratacije je i pozitivan utjecaj na vježbanje. Tvojim mišićima je potrebna voda da bi mogli pravilno funkcionirati, a pravilan unos vode je izuzetno bitan ako intenzivno vježbaš. I stručnjaci savjetuju da kod napornijih treninga ili tijekom vježbanja po vrućini kraj sebe uvijek imamo bočicu vode ili sportskog napitka. To će ti ujedno omogućiti i da postigneš bolje rezultate i pozitivno će se odraziti na tvoju izdržljivost tijekom vježbanja.

Image
Foto: Pexels

Tvoji bubrezi će bolje funkcionirati

Bubrezi su vrlo važan organ jer izbacuju sve otrove iz našeg tijela, a da bi mogli obavljati tu svoju važnu funkciju potrebno im je puno vode. Kada ne piješ dovoljno vode, bubrezi će teže obavljati svoj posao, a to može izazvati čitav niz zdravstvenih problema. U konačnici, nedovoljan unos vode može uzrokovati i stvaranje bubrežnih kamenaca pa se pobrini da svakodnevno piješ dovoljno tekućine.

Image
Foto: Pexels

Imati ćeš više energije

Voda je važna i za tvoju razinu energije. Naime, mnogi ljudi ne shvaćaju da je jedna od glavnih prednosti unosa vode i poboljšanje razine energije. Tvojem je tijelu potrebna voda za održavanje energije na optimalnoj razini. Kada ne unosimo dovoljno vode, mogu se pojaviti umor i bezvoljnost. Dakle, sljedeći put kad ti zatreba energetski 'boost', samo popij čašu vode.

Image
Foto: Pexels

Koža će ti biti sjajnija

Za ljepšu i zdraviju kožu nije važna samo hidratacija izvana, već i iznutra. Kada stanice kože ne dobivaju vodu koja im je potrebna, koža postaje dehidrirana i gruba na dodir. Ako piješ dovoljno vode, tvoja će koža izgledati puno sjajnije i punije, a bore neće biti toliko naglašene.

Image
Foto: Pexels

Bolja probava

Svaka stanica u našem tijelu treba vodu. Kada tijelo ne dobiva dovoljno vode, to utječe na cjelokupni organizam i može doći do poremećaja brojnih funkcija. Hidratacija je važna i za rad probavnog sustava. Imaš li često problema s tvrdom stolicom ili zatvorom, svakako povećaj unos vode.

Image

Mogla bi se riješiti i čestih glavobolja

Patiš li od čestih glavobolja, uzrok se možda krije u nedovoljnom unosu vode. Naime, dehidracija može uzrokovati glavobolju. Čak i jedna čaša hladne vode može ublažiti snažne bolove u glavi. Kada naše tijelo nema dovoljno tekućine, hranjive tvari se teže prenose, a glavobolja se javlja kao znak upozorenja da nešto nije u redu.

Image
Foto: Pexels

Više ćeš se znojiti

Iako nije ugodno, znojenje je zapravo dobra stvar. Tijekom fizičke aktivnosti naše tijelo putem znojenja održava optimalnu temperaturu, a kada ne unosimo dovoljno vode, taj je proces otežan. Ako si puno fizički aktivna ili intenzivno vježbaš, pobrini se da dnevno popiješ oko 2 litre vode.

Image
Foto: Pexels

Bolji rad srca

Kao i svaki drugi mišić, i naše srce treba vodu da bi pravilno funkcioniralo. Ako ne piješ dovoljno vode, rad srca će biti otežan. Kod dehidracije srce je opterećeno i ne može učinkovito pumpati krv te mora više raditi da bi obavilo svoj posao. Optimalna razina hidratacije važna je za održavanje dobrog zdravlja srca.

Image
Foto: Pexels