
Zbogom gladi: 4 ukusne namirnice koje se mogu jesti u puno većim porcijama

Znamo da je zdrava prehrana vrlo važna za opće fizičko i psihičko zdravlje, ali i za održavanje vitkosti. No osim izbora kvalitetnih namirnica koje će tijelu donijeti sve potrebne nutrijente vrlo je važno obratiti pažnju i na unos kalorija. Koliko hrane i koju vrstu stavljamo na tanjur je nešto što također utječe na zdravlje. Osim toga porcije ne moraju biti prevelike, ali se može dogoditi da su u prehrani više zastupljene "krive" namirnice.
Zdrave i niskokalorične namirnice se mogu jesti u većim količinama i trebale bi zauzimati ipak veći dio na tanjur. Naravno vrlo je važno paziti i na pripremu hrane jer ipak postoji razlika između kuhanog i pečenog krumpira. Zbog toga je dobro znati koje namirnice se mogu jesti u većim količina, a prema nutricionistkinji Kristin Kirkpatrick općenito su premalo zastupljene u prehrani. O kojim namirnicama se radi možeš provjeriti u nastavku, a nemoj zaboraviti da svaka namirnica može biti jako ukusna samo ju je važno dobro pripremiti.
Bobičasto voće
Borovnice, kupine, jagode, maline i ribiz obavezno trebaju biti dio prehrane. Bobičasto voće jako je ukusno i puno je antioksidansa, minerala i vitamina. Slatko ili kiselkasto ima još jednu dodatnu pogodnost - može se jesti u većim količinama. Normalna porcija ove vrste voća je jedna šalica, a to će sigurno zadovoljiti želju za slatkim.
Zeleno lisnato povrće
Ako želiš imati kvalitetne obroke na tanjuru vrlo je važno da sadrže puno povrća. Veće količine povrća i manje porcije proteina poput mesa, s kojima ljudi obično pretjeraju, su najbolji omjer. Osim toga, postoji puno vrsta zelenog lisnatog povrća pa će svatko moći uživati i pronaći nešto za sebe. Blitva, kelj, raštika, špinat, kupus, zelena salata, rukola - samo su neki od izbora. Bez obzira imaš li na tanjuru šparoge koje sadrže puno antioksidansa i vlakana ili uživaš u prokulicama postoji važno pravilo - pola šalice kuhanog ili jedna šalica sirovnog povrća. No ako želiš više zelenila na svom tanjuru, slobodno uživaj jer većina ljudi jede premalo voća i povrća.
Orasi
Orasi sadrže omega-3 masne kiseline i svakako ih treba uključiti u prehranu. Najbolja količina za međuobrok je 1/4 šalice (od 25 do 30 grama) što će sadržavati 11 grama višestruko nezasićenih masti. Ove vrste masnoća poboljšavaju lipide u krvi i smanjuju rizik od razvoja bolesti srca. Osim toga, orasi su vrlo dobar izbor vlakana i vitamina B6.
Neke vrste povrća sa škrobom
Povrće koje sadrži škrob također sadrži i različite vrste minerala, vitamina i antioksidansa. Znači batat, krumpir, različite vrste bundeve, grašak i kukuruz su svakako povrće koje treba biti u prehrani. Ako se jedu umjereno, bogat su izvor vitamina B6 i kalija. Općenito se smatra da je pola šalica idealna porcija ove vrste povrća. No iznimka je pečeni krumpir, onda se ipak treba pojesti manje.

Je li ovo naš najljepši otok? Predivne plaže, netaknuta priroda i čisto more

Plava košulja je klasik koji nikad ne izlazi iz mode - evo kako je nositi

Ledena revolucija: kako je 'face icing' osvojio tiktok i promijenio pravila igre u njezi kože
