Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje je važno: Vrijeme je za proljetno čišćenje uma

Proljeće je savršeno vrijeme za veliko spremanje doma, ali na red treba doći i tvoje mentalno zdravlje

pexels-cottonbro-4684381.jpg
Foto: Pexels

Ako i tebe muči tisuću misli odjednom, um ti je pretrpan informacijama i konstantno imaš osjećaj da te pritišće stres, vrijeme je za proljetno čišćenje uma. Baš kao što održavaš svoj dom čistim, i tvoje mentalno zdravlje zahtijeva temeljito čišćenje.

Image

Kako izbor boja, dizajna, ali i nered u domu utječu na naše mentalno zdravlje?

Zamisli svoj um kao pretrpan ormar. Svakodnevno iz njega uzimaš odjeću koju isprobavaš prije posla, neke kombinacije ti se baš i ne svide pa ih na brzinu samo baciš na sporednu policu koja nakon nekog vremena bude pretrpana zgužvane odjeće koju ne možeš nositi dok ju ne ispeglaš ili čak opereš. Iako na kraju uspiješ pronaći kombinaciju s kojom si zadovoljna, cijelo vrijeme dok ju nosiš u kutku uma ti je ta nepospremljena hrpa odjeće koja samo raste.

Isto tako se tvoje nerazriješene misli i problemi gomilaju u kutku uma i iako ih možda nisi svjesna u tom trenutku, one itekako imaju utjecaj na tvoje mentalno zdravlje. Proljeće je savršeno vrijeme za spremanje te police prepune zgužvane odjeće te stvaranje novog sustava organizacije koji će ti pomoći da se takve hrpe nereda sve rjeđe stvaraju.

Pronašle smo osam najefektivnijih tehnika kako očistiti um i dati si malo oduška od silnog stresa i gomile informacija. Čak i ako možda nemaš osjećaj da je tvoj um zatrpan, pokušaj isprobati neke od navedenih tehnika i vidjet ćeš koliko će ti život biti lakši i ugodniji.

Prakticiraj mindfulness

Mindfulness je ujedno tehnika smirivanja uma, ali i način života. Srž tehnike je biti prisutna i svjesna svake situacije u kojoj se nalaziš, bilo da je to gledanje serije ili doručkovanje. Koliko si samo puta posegnula za mobitelom dok gledaš seriju ili pak gledala seriju dok doručkuješ? Samim time što se pokušavaš fokusirati na više stvari odjednom postaješ manje prisutna i tvoj um postaje preopterećen.

Jedna od najvećih zabluda modernog svijeta je multitaskanje kojim se mnoge od nas ponose. Multitaskanje je postalo sinonim uspjeha, ali to jednostavno nije tako. Iako ti se čini da imaš pod kontrolom nekoliko aktivnosti odjednom, realnost je da nikada nećeš moći jednako efektivno raditi dvije stvari odjednom kao što to možeš kada se fokusiraš na pojedinu stvar. Idući put kada sjedneš za stol jesti, ugasi distrakcije oko sebe i fokusiraj se na obrok. Vidjet ćeš koliko ćeš više uživati u svakom zalogaju, a tvoj um neće biti pretrpan mnoštvom informacija i podražaja.

Ispiši svoje misli

Kada je tvoj um prepun misli koje te muče, ponekad je teško posložiti ih samo promišljajući o njima. U takvim trenutcima puno će ti pomoći da svoje misli zapišeš. Vođenje dnevnika može biti odličan način organizacije svojih misli i ideja, a ujedno i savršena prilika da se vratiš nekoliko stranica unazad i vidiš kako si o nekom problemu razmišljala ranije.

Iako nema pravila kako voditi dnevnik misli, postoje neki savjeti koji će ti u tome pomoći. Kada zapisuješ misli, nemoj razmišljati o tome ima li tekst smisla, jesu li rečenice gramatički točne i ima li tekst kao cjelina smisla. Jednostavno se prepusti svojim mislila i neka tvoja ruka zapisuje sve što ti padne na pamet. Pokušaj pisati barem 15 minuta u komadu, a nakon napisanog teksta dopusti si neko vrijeme da o svemu napisanom i razmisliš. Drži svoj dnevnik u blizini kako bi mu se mogla posvetiti u bilo koje doba dana. Također je bolje da misli zapisuješ na papir, a ne na računalo, pogotovo ako na računalu radiš.

Vrijeme je za glazbu

Glazba nas može ne samo zabaviti, nego i opustiti, ali i potaknuti da izbacimo svoje osjećaje. U trenutcima kada se ne možeš skoncentrirati na posao ili zadatak pred sobom, pusti si laganu glazbu koja će svirati u pozadini. Takva glazba pomoći će ti u koncentraciji, a istovremeno te smiriti i motivirati.

Kada si tužna i suzdržavaš tu tugu u sebi, pusti si najtužniju pjesmu koju znaš i isplači se uz nju. Supresija osjećaja nikada nije dobra za tvoje mentalno zdravlje. Proživi ih u potpunosti, a uz glazbu će ti to biti još jednostavnije. Isto je i s neizmjernom srećom. Pusti si omiljenu pjesmu i ispleši se uz nju svim srcem.

Snom do mirnijeg uma

Malo toga dobar san ne može popraviti. Kvalitetan san baza je dobrog mentalnog zdravlja i sve kreće od njega. Nedostatak sna ili nekvalitetan san samo će te učiniti još više razdražljivom i tako će svaki problem koji imaš izgledati još veći i strašniji nego što to uistinu je. Možda je teško uz silne brige zadržati pravilan raspored spavanja, ali postoje neki trikovi kako se vratiti u normalnu rutinu spavanja. Ako još ne znaš kako si sama pomoći u tome, imamo nekoliko odličnih trikova za bolji san ako ne možeš spavati zbog crnih misli i loših vijesti.

Prošetaj se

Ako se nalaziš u situaciji u kojoj misli lete tvojim umom kao roj ljutih pčela, pokušaj se maknuti od problema tako što ćeš otiči u šetnju. Šetnja ne predstavlja bijeg od problema nego priliku da promijeniš svoje okruženje i izađeš na svježi zrak. Šetnjom i svježim zrakom ćeš potaknuti cirkulaciju krvi i tako lakše usredotočiti svoj um na ključne točke problema.

Lagana tjelovježba poput šetnje dokazana je da poboljšava tvoje mentalne sposobnosti i pomaže ti donijeti jasnije odluke. Također će ubrzati vrijeme reakcije na problem, ali će pridonijeti i tvom fizičkom zdravlju.

Počisti svoju okolinu

"Čist dom, čist um" moto je kojim trebaš ići kroz život. Kada smo okružene neredom i prljavštinom, naš um se ne može opustiti jer se taj nered percipira kao još jedan problem među mnogima koji nas muče. Misli nam lete s prljavog posuđa na prašnjave police pa neopran umivaonik, bile mi toga svjesne ili ne.

Čist dom baza je čistog uma i može biti ključan u trenutcima kada se trebaš skoncentrirati. Ako imaš problema s pronalaskom motivacije i koncentracije, tvoj um će biti presretan da spas potraži u čišćenju nereda na stolu ili usisavanju podova. No ti nije dobro rješenje jer tako odvlačiš pozornost od pravog problema na koji se trebaš fokusirati. Kada je tvoj dom spremljen, nećeš imati izliku fokusirati se na ništa drugo osim na zadatak koji je pred tobom.

Fokusiraj se na 'nefokusiranje'

Sjećaš li se onog osjećaja kada kreneš na trčanje pa se nakon nekog vremena toliko umoriš da bi najrađe legla na sred staze i polila se bocom vode po glavi? Upravo tako se tvoj um osjeća nakon što ga forsiraš do granica razmišljanja i analiziranja problema. Nekada je najbolje rješenje odustati od problema i maknuti svoj fokus s njega.

Ako se previše opterećuješ nekom mišlju, otpusti ju, stavi ju sa strane i opusti svoj um. Odi u šetnju, odspavaj ili se poigraj s kućnim ljubimcem i jednom kada si odmornija i opuštenija, pokušaj opet. Naš mozak baš kao i mišići treba vrijeme odmora kako bi bio spreman za buduće izazove. Jednom kada si odmornija i opuštenija, pokušaj se opet fokusirati na zadatak i vidjet ćeš da će ti se otvoriti neki potpuno novi načini razmišljanja.

Pričaj o problemu

Jesi li se ikada osjećala inspirirano i motivirano nakon razgovora s najboljom prijateljicom? Upravo je to jedan od doličnih načina kako dovesti svoje misli u red. Nekada naše misli u glavi izgledaju kao velika i strašna čudovišta, no jednom kada ih izgovorimo pretvore se u male i nebitne probleme. Kada misao koja nas muči izgovorimo naglas, lakše ju osvijestimo i ona postaje stvarnija nego što je bila dok nam se šetala po umu.

Kada o problemima pričamo njima pristupamo više logički i objektivno pa nam se tako olakšava razbijanje začaranog kruga crnih misli. Ako nemaš osobu s kojom bi podijelila probleme, neka to bude stručna osoba koja će ti pomoći usmjeriti te na pravi put ka rješavanju problema.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.