Provjeri što ti može olakšati bol

Muči te čir na želucu? Znaš li koje bi namirnice trebala izbjegavati, a koje uvrstiti u prehranu

Ulkusi želuca, poznat i kao čir na želucu, vrlo je čest. Većina ljudi s čirom na želucu ne osjeća nikakve simptome, ali neki od simptoma mogu biti bol, proljev, mučnina, proljev ili nadutost

pexels-cottonbro-10496232.jpg
Foto: Pexels

Novija istraživanja pokazuju da infekcija bakterijom Helicobacter pylori ima važnu ulogu ulogu u stvaranju čira na želucu, kao i životni stil, stres i genetika. Radi se ograničenim oštećenjima sluznice želuca, stvaraju se kroz mišićni sloj, a tijekom cijeljenja ostaju ožiljci. Za liječenje ovog stanja obično se koristi kombinacija lijekova. No sve više istraživanja upućuje da prehrana primjerena ovom stanju može pomoći u rješavanju problema ili barem umanjiti simptome.

Image
Prema gastroenterolozima

Osam brzih, a provjerenih načina koji će ti pomoći smanjiti nadutost

Uravnotežena i bogata prehrana važna je za sve ljude koji imaju čir na želucu. Određene promjene u prehrani mogu pomoći u ublažavanju simptoma, održavanju zdravlja i smanjenju rizika od razvoja čira na želucu. Kod ovog problema postoje namirnice koje bi trebalo redovito konzumirati, ali i one koje bi bilo najbolje izbjegavati. U nastavku pročitaj koje namirnice je dobro izbjegavati, a koje bi redovito trebale biti na tanjuru:

Probiotici

S obzirom na to da infekcija može poremetiti ravnotežu u crijevima redovito uzimanje probiotika kao što je Lactobacillus, prirodno prisutan u crijevima, moglo bi pomoći u uspostavljanju prirodne ravnoteže bakterija. Namirnice poput jogurta, misa, kimchija, kiselog kupusa, kombuche i tempeha bogate su "dobrim" bakterijama. Pomoći će u borbi protiv infekcija, ali i uspostavljanju prirodne ravnotežne u probavnom sustavu, piše Medicalnewstoday.com.

Image
Foto: Unsplash

Med

Med se u našoj prehrani nalazi od davnina, kao hrana i lijek. Prirodno pomaže jačanju imuniteta, ali je i prirodni antibiotik. Konzumacija meda povezana je s manjom prisutnošću infekcije H. pylori i stručnjaci kažu kako bi ga trebalo dodati u prehranu barem jednom tjedno.

Image
Foto: Unsplash

Još dobrih namirnica

Cvjetača, kupus, rotkvice, jabuke, borovnice, maline, borovnice, jagode, trešnje, paprike, mrkve, brokula, zeleno lisnato povrće (kelj, špinat), maslinovo ulje- sve su to dobre namirnice koje ti neće još dodatno iziritirati želudac i pogoršati dodatno bolest.

Image
Foto: Unsplash

Alkohol

Čir na želucu povezan je s nakupljanjem kiseline u probavnom sustavu. Određena hrana i piće povećavaju proizvodnju kiseline, a mogu pogoršati simptome i utjecati na razvoj čira. Konzumacija alkoholnih pića poput piva, vina i drugih može izazvati upalu i iritaciju sluznice želuca. Pretjerana konzumacija alkohola povezana je s pojavom čira na želucu.

Image
Foto: Unsplash

Pržena hrana

Hrana pripremljena u ulju na visokim temperaturama može pogoršati simptome čira na želucu i poremetiti prirodni zaštitni sloj probavnog trakta. Također sadrži masnoću i sol. Stoga treba izbjegavati pomfrit, prženo meso, krafne i slične namirnice, posebno ako su pripremljeni u restoranima jer se isto ulje koristi po nekoliko puta u pripremi hrane.

Image
Foto: Unsplash

Namirnice koje sadrže kiselinu

Neke su namirnice prirodno kisele, no bez obzira što su zdrave najbolje ih je izbjegavati ako postoje problemi s čirom. Dok druge namirnice stvaraju kiselinu u tijelu. Stoga bi sljedeće namirnice trebalo ograničiti ili potpuno izbjegavati:

  • rajčice
  • citrusi (limun, naranča i grejp)
  • rafinirani ugljikohidrati (bijeli kruh, bijela riža i prerađene žitarice)
  • gazirana pića
Image
Foto: Unsplash

Rafinirane namirnice

Izbjegavanje potpuno rafiniranih namirnica bogatih mastima odnosno slane i slatke hrane može pomoći u ublažavanju simptoma. Odabir neprerađene hrane bogate vlaknima može usporiti probavu i smanjiti koncentraciju žučne kiseline što pomaže u smanjenju simptoma kao što su nadutost i bol.

Image
Foto: Unsplash