
Muči te čir na želucu? Znaš li koje bi namirnice trebala izbjegavati, a koje uvrstiti u prehranu

Novija istraživanja pokazuju da infekcija bakterijom
Uravnotežena i bogata prehrana važna je za sve ljude koji imaju čir na želucu. Određene promjene u prehrani mogu pomoći u ublažavanju simptoma, održavanju zdravlja i smanjenju rizika od razvoja čira na želucu. Kod ovog problema postoje namirnice koje bi trebalo redovito konzumirati, ali i one koje bi bilo najbolje izbjegavati. U nastavku pročitaj koje namirnice je dobro izbjegavati, a koje bi redovito trebale biti na tanjuru:
Probiotici
S obzirom na to da infekcija može poremetiti ravnotežu u crijevima redovito uzimanje probiotika kao što je
Med
Med se u našoj prehrani nalazi od davnina, kao hrana i lijek. Prirodno pomaže jačanju imuniteta, ali je i prirodni antibiotik. Konzumacija meda povezana je s manjom prisutnošću infekcije
Još dobrih namirnica
Cvjetača, kupus, rotkvice, jabuke, borovnice, maline, borovnice, jagode, trešnje, paprike, mrkve, brokula, zeleno lisnato povrće (kelj, špinat), maslinovo ulje- sve su to dobre namirnice koje ti neće još dodatno iziritirati želudac i pogoršati dodatno bolest.
Alkohol
Čir na želucu povezan je s nakupljanjem kiseline u probavnom sustavu. Određena hrana i piće povećavaju proizvodnju kiseline, a mogu pogoršati simptome i utjecati na razvoj čira. Konzumacija alkoholnih pića poput piva, vina i drugih može izazvati upalu i iritaciju sluznice želuca. Pretjerana konzumacija alkohola povezana je s pojavom čira na želucu.
Pržena hrana
Hrana pripremljena u ulju na visokim temperaturama može pogoršati simptome čira na želucu i poremetiti prirodni zaštitni sloj probavnog trakta. Također sadrži masnoću i sol. Stoga treba izbjegavati pomfrit, prženo meso, krafne i slične namirnice, posebno ako su pripremljeni u restoranima jer se isto ulje koristi po nekoliko puta u pripremi hrane.
Namirnice koje sadrže kiselinu
Neke su namirnice prirodno kisele, no bez obzira što su zdrave najbolje ih je izbjegavati ako postoje problemi s čirom. Dok druge namirnice stvaraju kiselinu u tijelu. Stoga bi sljedeće namirnice trebalo ograničiti ili potpuno izbjegavati:
rajčice
citrusi (limun, naranča i grejp)
rafinirani ugljikohidrati (bijeli kruh, bijela riža i prerađene žitarice)
gazirana pića
Rafinirane namirnice
Izbjegavanje potpuno rafiniranih namirnica bogatih mastima odnosno slane i slatke hrane može pomoći u ublažavanju simptoma. Odabir neprerađene hrane bogate vlaknima može usporiti probavu i smanjiti koncentraciju žučne kiseline što pomaže u smanjenju simptoma kao što su nadutost i bol.

Tjedni horoskop za sve znakove - od 7. do 13. srpnja

Recept za ukusne polpete od tikvica bez brašna

Obožavamo ih jer su chic i praktični: Laneni setovi za sve prigode
