Može li zelena salata pomoći slomljenim kostima da brže zarastu?

Znanstvenici su u listu salate uspjeli izazvati rast nekoliko tipova stanica, među kojima su i one za izgradnju tkiva i kostiju

Može li zelena salata pomoći slomljenim kostima da brže zarastu?

Ljudi s dijabetesom nemaju samo povećan rizik od lomova kostiju, već im one sporije zarastaju. Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania u Philadelphiji na tragu su oralnoj terapiji koja će ubrzati zacjeljivanje kostiju kod dijabetičara, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Biomaterial.

Image

Vježbanjem ojačajte svoje kosti

Odlično je to što će biti svima dostupna, kaže za portal Medical News Today voditelj istraživanja dr. Henry Danielli. "Preko 50 godina, inzulin proizveden u kvascu ili bakterijama spašava milijune života, no mnogima nije dostupan", objašnjava dr. Danielli.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Inzulin se proizvodi u gušterači i pomaže tijelu da šećer pretvori u energiju. Organizam dijabetičara ne proizvodi inzulin te je ključno uzimati ga kako se ne bi ugrozilo zdravlje. No, inzulin je skup u proizvodnji i vrlo nestabilan, odnosno nezahvalan za transport i skladištenje, a zahtjeva i sterilne injekcije kako bi ga osoba mogla uzeti. Oralni protein bio bi odlično rješenje za sve one koji ga trebaju, a po svemu sudeći znanstvenici su na dobrom putu da ga stvore i to iz listova zelene salate.

Ubrizgat će određeni protein u biljne stanice  nakon čega će biljke početi proizvoditi taj gen u svojim listovima. Potom će se listovi salate  sušiti i pretvarati u prah te stavljati u kapsule. Rok trajanja, dodaje dr. Danielli, bit će im tri godine.

Znanstvenici su uspjeli izazvati rast nekoliko tipova stanica, među kojima su i one za izgradnju tkiva i kostiju. Dobiveni lijek testiran je na miševima koji su imali dijabetes i pokazalo se da pospješuje zacjeljivanje kostiju i njihovo jačanje. Na pitanje zašto se koristi baš zelena salata za proizvodnju proteina, među kojima je i inzulin, dr. Danieli kaže da je ona idealna jer je vrlo tanka, brzo se suši i nitko nije alergičan na nju.  

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.