Žensko zdravlje

Žensko zdravlje: Mjesečnica može izostati zbog različitih razloga, a ovo su neki

Svaka žena zna da se promjene konstantno događaju u njezinom tijelu, ali ponekad izostanak mjesečnice može zabrinuti

marco-testi-thsLtslnjos-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Posao, obiteljski odnosi i ljubavni život mogu biti jako stresni, a sve se te situacije mogu odraziti i na zdravlje žene. Ponekad se čak može dogoditi i da mjesečnica izostane. Možda ti se to već dogodilo, a onda je i nastupila panika jer si pomislila da si trudna (nisi planirala), no onda je važno zastati i duboko udahnuti. Iako se o tome često ne govori, izostanak mjesečnice je puno češći nego što se misli, a može se pojaviti zbog različitih faktora i stila života.


Image
Vježbaj kod kuće

Joga s Tanjom: Joga za ublažavanja PMS-a i bolnih mjesečnica

Stoga je dobro znati što sve može utjecati na tijelo svake žene. Stručnjaci su objasnili o čemu se sve može raditi, a koji su to najčešći razlozi pročitaj u nastavku.

Stres

Fizički i psihički stres je čest razlog zbog kojeg se u tijelu događaju promjene, a zatim dolazi i do izostanka mjesečnice. "Veliki životni događaji također mogu utjecati na izostanak menstruacije, vjerojatno iz istih fizioloških razloga kao i stres", objašnjava ginekologinja Sara Twogood za Byrdie. "Na primjer i odlazak na godišnji odmor može izazvati promjene u tijelu. Ne smatramo to stresnom situacijom, ali promjene u dnevnim aktivnostima, nepravilan san i cirkadijalni ritam utječu na tijelo", dodaje dalje.

Image
Foto: Unsplash

"Možda si samo pod stresom zbog velikog projekta ili nekog drugog događaja, vrlo loše spavaš ili se možda samo oporavljaš od jet laga nakon kratkog odmora", dodaje dalje. Infekcije mokraćnih puteva također mogu uzrokovati izostanak mjesečnice ili je odgoditi.


Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika vrlo je čest hormonski poremećaj. Žene proizvode više androgena nego inače što može uzrokovati ciste na jajnicima. Ovaj sindrom može uzrokovati neredovite mjesečnice, kaže Twogood. Bez dovoljno odgovarajućih hormona ne događa se ovulacija, a menstruacija nije moguća.

Image
Foto: Unsplash

Hormoni

Prema ginekologinji Twogood, visoka razina prolaktina također može uzrokovati izostanak menstruacije. Prolaktin je hormon koji je poznat po tome što stimulira proizvodnju majčinog mlijeka. Visoke razine ovog hormona mogu ometati normalnu proizvodnju estrogena i progesterona, što može dovesti do prekida ovulacije i menstruacije.

Image
Foto: Unsplash

Problemi sa štinjačom

Štitnjača igra važnu ulogu u menstrualnom i reproduktivnom zdravlju svake žene. Radi se o žlijezdi koja proizvodi i oslobađa hormone te je u interakciji s reproduktivnim sustavom kako bi ovulacija i menstruacija bili redovne. Sve to znači da kada štitnjača ne radi dobro može doći do izostanka ili neredovitog ciklusa. To se može dogoditi i kod hipotireoze i kod hipertireoze.

Image
Foto: Unsplash

Lijekovi poput antidepresiva

Ovo za mnoge žene može biti iznenađenje, ali Twogood kaže da neki lijekovi poput antidepresiva uzrokuju promjene u ciklusu. Također, to može biti povezano s promjenom težine koja se može dogoditi kod korištenja ovih lijekova.

Image
Foto: Unsplash

Nema posebnog razloga

Možda se ništa od navedenog ne odnosi tebe. Nisi pod stresom, nemaš posebnih događaja, nema promjene u težini, ali se dogodio izostanak mjesečnice. To je također sasvim normalno. "Ponekad ne možemo pronaći objašnjenje zašto je nekome izostala menstruacija”", kaže Twogood. Ciklus također može biti dulji, ali je još uvijek redovit.

Na kraju liječnica naglašava da se, bez obziran na razloge, uvijek važno javiti svom ginekologu. "Kad god je pacijentica zabrinuta za svoje mjesečnice, to znači da je vrijeme za odlazak kod liječnika", ističe Twogood.

Image
Foto: Unsplash

Možda će te zanimati

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Prve reakcije finalista 'Superstara': Neki nisu očekivali prolazak dalje

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Spektakl i suze u studiju 'Superstara': U finale idu Hana, Dino, Toni i Petar!