Hrana za mozak

MIND prehrana trenutno je hit u svijetu. Evo o čemu se radi

MIND prehrana kombinacija je dva super zdrava plana prehrane: DASH i mediteranske prehrane, a najviše pridonosi zdravlju tvog mozga

mindprehrana.jpg
Foto: Unsplash

Neke namirnice pomažu u održavanju mozga oštrim, a neke mogu zapravo povećati rizik od kognitivnog pada i određenih bolesti mozga. MIND prehrana, koju su US News & World Report svrstali u prvih pet najboljih prehrana (mediteranska još uvijek drži prvo mjesto), trebala bi biti posebno korisna za tvoj mozak.


Image

Mediteranska prehrana za početnike: Sve što trebaš znati

MIND je kratica za mediteransko-DASH kombinaciju prehrane, odnosno kombinacija mediteranske i DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) prehrane, a fokusira se na hranu za koju je posebno dokazano da poboljšava zdravlje mozga.

Budući da je trenutno veliki hit u svijetu, istražile smo koje namirnice se ne preporučuju u sklopu ovog plana prehrane i došle smo do pet najvećih prijestupnika.

Naime, ovih pet namirnica povezano je s lošim kognitivnim performansom, a znanstvenici smatraju kako su loši za mozak iz dva razloga: ili su bogati zasićenim mastima, što može potaknuti upalu i oksidativni stres u tvom tijelu, potencijalno oštećujući moždane stanice, ili sadrže puno šećera.


Jedenje hrane prepune šećera ometa signaliziranje inzulina, što je problematično jer inzulin u mozgu igra važnu ulogu u učenju i pamćenju. Evo koje namirnice trebaš izbjegavati u MIND prehrani:

Crveno meso

Crveno meso ima više zasićenih masti od ostalih izvora bjelančevina poput peradi ili tofua. Jedna je studija također povezala nakupljanje željeza u mozgu s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti i sugerirala da bi visok unos crvenog mesa mogao biti faktor. U svakom slučaju, ne bi ga trebala jesti više od tri puta tjedno.

Image
Foto: Unsplash

Pržena i brza hrana

Svi znamo da većina pržene hrane sadrži nezdrave razine zasićenih masti, baš kao i većina brze hrane, stoga bi konzumaciju ove hrane trebala ograničiti na jednom do dva puta mjesečno.


Image
Foto: Unsplash

Punomasni sir

Velike smo obožavateljice sira, ali svjesne smo da je sir je bogat zasićenim mastima. Iako si možda čula da prerađeni sir može sadržavati metalni aluminij i da bi mogao povećati rizik od demencije, nedavno se razotkrilo da količine tragova aluminija iz hrane povećavaju rizik od Alzheimera. Unatoč tome, sir je, kao uostalom i sva druga hrana, dopušten ako se jede u manjim količinama, a u sklopu ove prehrane to znači ne više od jednom tjednom.

Image
Foto: Unsplash

Maslac i margarin

Maslac je bogat zasićenim mastima, a margarin je napravljen od biljnih ulja poput sojinog ulja, koje ima omega-6 masti, a koje u većim količinama mogu povećati upalu. Zbog toga MIND prehrana preporučuje ograničavanje ovih namirnica na 1 žlicu dnevno.

Image
Foto: Unsplash

Kolači i slatkiši

Kao i u svakom drugom planu prehrane, ove su poslastice bogate šećerom i zasićenim mastima, stoga ih se ne preporučuje često jesti, posebno ne u velikim količinama. Šećer također može aktivirati sustav nagrađivanja tvog tijela, čineći te samo više gladnom i nezasitnom.

Image
Foto: Unsplash

Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju