Zaviri u uložak

Od boje do intenziteta: Što ti tvoja menstruacija može otkriti o zdravlju

Jesi li znala da boja, duljina i intenzitet mjesečnog krvarenja govori mnogo o tome u kakvom je stanju tvoj organizam? Evo što je normalno, a što ukazuje na potencijalne probleme

profimedia-0331347142.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Sve vezano za menstruaciju, od toga koliko dana traje naš ciklus, do toga koliko krvarimo, različito je od žene do žene. Ipak, postoje neki znakovi koji mogu ukazivati na eventualne zdravstvene probleme, zato bi na njih svakako trebala obratiti pozornost i po potrebi djelovati.


Image
Foto: Pexels

Pri tom, valja naglasiti kako se u ove pokazatelje ne možeš pouzdati u nekim slučajevima: primjerice, ako uzimaš hormonsku terapiju ili koristiš kontracepcije pilule. Ako nije tako, vrijeme je da zavirimo u naš uložak (možda se čini odvratno, ali zapravo je vrlo korisno). Evo što govore razne pojave s kojima se susrećemo iz mjeseca u mjesec - ovo je 7 najčešćih:

Jako krvarenje

Oko trećina žena ima ovaj problem - jako krvarenje znači da tampon ili uložak moraš mijenjati otprilike svaki sat. Takve menstruacije obično traju dulje od tjedan dana, a u krvi možeš primijetiti i veće krvne ugruške. Mogući uzroci ovakvih izljeva su problemi s reproduktivnim organima ili disbalans u razini hormona, infekcija, neki hematološki poremećaji, lijekovi za razrjeđivanje krvi (uključujući aspirin) te spirala.

Image
Foto: Pexels

Umor uz jako krvarenje

Ako jači intenzitet krvarenja prati i osjećaj iscrpljenosti, trebalo bi provjeriti krvnu sliku radi moguće anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Prema nekim istraživanjima, od ove vrste hematološkog poremećaja pati oko 5 posto žena u svojim reproduktivnim godinama. Simptomi su, osim umora, kratkoća daha, ubrzano kucanje srca te blijedi ten.


Image
Foto: Pexels

Izostanak menstruacije

Najčešći razlog je trudnoća, no postoje i drugi, kao što su stres, hormonski disbalans, pothranjenost te neki lijekovi. Ako se ovo ponovi i idući mjesec, a pouzdano nisi trudna, posjeti svog ginekologa. On će prema drugim simptomima koje opišeš otkriti što je posrijedi i zašto izostaju tvoje mjesečnice. Na primjer, ako si primijetila pojačanu dlakavost i imaš problem s težinom, moguće je da patiš od sindroma policističnih jajnika.

Image
Foto: Pixabay

Skraćen ciklus

Ciklus obično traje između 24 i 38 dana, ali to je individualno i bitno je da nema većih odstupanja od onoga kako je to kod tebe inače. S druge strane, ako se odjednom ciklusi znatno skrate ili tvoja menstruacija počne dolaziti prije 24 dana pauze, provjeri s liječnikom o čemu je riječ. Ponekad na duljinu našeg ciklusa može utjecati stres, ali i intenzivnije vježbanje, kao i značajniji gubitak kilograma.

Image
Foto: Pixabay

Krvarenje između mjesečnica

Krvarenje usred ciklusa može te prestrašiti, a uzrok može biti svašta, od izraslina u ili oko tvoje maternice (kao što su endometrioza ili polipi), problema s hormonima, sve do vrste kontracepcijskih pilula koju koristiš. Neke žene će čak primijetiti malu količinu krvi na donjem rublju 10 do 14 dana nakon što su začele (tako zvano implantacijsko krvarenje). S obzirom na to da mogućih uzroka ima mnogo, najbolje se posavjetovati s ginekologom.

Image
Foto: Pexels

Boja krvarenja

Uobičajeno je da se boja krvi mijenja i na početku mjesečnice bude intenzivno i svjetlije crvena, kod jačeg krvarenja, osobito onog s ugrušcima bit će tamnija, a pred kraj je smećkasta ili boje hrđe. Ružičasto krvarenje znači vrlo slabu mjesečnicu.

Image
Foto: Pexels

Grčevi

Više od polovice žena koje imaju menstruaciju žale se na bolove u trbuhu, bedrima i/ili donjem dijelu leđa koji traju dan do dva prije samog početka ili na početku krvarenja. Neke se žene osjećaju iscrpljeno ili imaju proljev. Dobra je vijest što ove tegobe obično s godinama postaju blaže, a mogu i sasvim prestati nakon što rodiš.

Ako su bolovi teško podnošljivi i počinju ranije te traju dulje od dva dana, ovo bi moglo ukazivati na ozbiljnije probleme kao što su endometrioza (pogotovo ako uz to imaš i probavne probleme) ili jaka infekcija koju svakako trebaš shvatiti ozbiljno jer posljedice mogu biti narušeno zdravlje kao i neplodnost.

Image
Foto: Pexels


Možda će te zanimati

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Prve reakcije finalista 'Superstara': Neki nisu očekivali prolazak dalje

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Spektakl i suze u studiju 'Superstara': U finale idu Hana, Dino, Toni i Petar!