Mjesečnica i hrana

Može li hrana, i kako, utjecati na menstrualne grčeve?

Većina žena u PMS-u osjeća veliku žudnju za pizzom, kolačima, čokoladom ili sladoledom, ali ove namirnice mogu utjecati na menstrualne grčeve

pablo-merchan-montes-Orz90t6o0e4-unsplash.jpg
Foto: Unspash

Žudnja za čokoladom, pizzom ili sladoledom javlja se kod većine žene tijekom PMS-a, ali stručnjaci kažu da bi takva hrana mogla pogoršati simptome. "Bolne mjesečnice povezane su s prekomjernom proizvodnjom spojeva sličnih hormonima u sluznici maternice", objašnjava dr. Sarah Brewer. Razina ovih spojeva, nazvanih prostaglandini, može se potaknuti konzumiranjem pogrešnih vrsta hrane.

Image
Sve se mijenja

Kako se menstruacija počinje mijenjati kada 'zakoračiš' u 40-e?

"Ovi spojevi izazivaju grčeve maternice koje zatvaraju krvne žile i smanjuju količinu menstrualne krvi. Bolni grčevi javljaju se kada je količina prostaglandina poveća ili žena postane osjetljivija na njih", kaže dalje za The Sun.

No, imamo i dobre vijesti - određene promjene u prehrani mogu pomoći da se ovaj problem smanji tijekom tih nekoliko teških dana u mjesecu. Ginekologinja Anne Henderson, specijalizirana za PMS, kaže da postoji velika rasprava oko povezanosti hrane i PMS-a. Također je predložila ženama isprobaju različitu prehranu (smanje ili povećaju unos određenih namirnica) i vide što im odgovara.

Pokušaj ograničiti sljedeće namirnice:

Šećer

Prije menstruacije mnoge žene vole pojesti slatku hranu, ali kako kaže Henderson to može samo "pogoršati problem inzulinske rezistencije i dovesti do ozbiljnih fluktuacija razine šećera u krvi i svih simptoma koji s tim idu."

shimmer fallback

Dodala je da će općenito, konzumiranje namirnica s niskim glikemijskim indeksom prije i tijekom menstruacije pomoći u smanjenju fluktuacija razine šećera u krvi, a smatra se da pridonose mnogim simptomima PMS -a.

Meso i mliječni proizvodi

Meso i mliječni proizvodi su dio prehrane većine ljudi, no možda bi bilo dobro smanjiti unos kako bi se vidjelo pomaže li to u ublažavanju PMS -a.

shimmer fallback

"Nekim ženama pomaže da smanje crveno meso i mliječne proizvode, a u tom slučaju je važno unositi dodatno željezo i kalcij", rekla je ginekologinja Tania Adib za The Sun. Crveno meso i mliječni proizvodi mogu sadržavati hormone koji utječu na menstrualni ciklus.

Zasićene masti

Zasićene masti povećavaju razinu upale ako se unose u prekomjernim količinama, a sladoled, čokolada, kolači i suhomesnati proizvodi obiluju njima. Također se nalaze u maslacu i siru, što nije nužno nezdravo, ali preporučuje da žene dnevno ne unose više od 20 g zasićenih masti. One mogu potaknuti proizvodnju neželjenog prostaglandina i utjecati na bolne menstruacije.

shimmer fallback

Namirnice koje smanjuju grčeve

  • Riba - Znamo da je važno redovito jesti ribu zbog cjelokupnog zdravlja, no riba može pomoći i kod ublažavanja menstrualnih grčeva. To je zato što masna riba sadrži omega-3 masne kiseline. Losos, tuna, srdela, pastrva, inćuni ili haringa bogati su izvori ovih masnoća.
  • Kelj i špinat - Obroci puni povrća poput kelja i špinata mogu pomoći u smanjivanju menstrualnih bolova. Bogati su željezom, kalcijem i kalijem za koje se smatra da pomažu u ublaživanju simptoma. Lisnato zelene povrće također je bogato kalcijem, a on pomaže u opuštanju grčeva za vrijeme menstruacije.
  • Orašasti plodovi - Orašasti plodovi su također dobar izvor magnezija, pa bi trebalo redovito jesti indijske oraščiće, orahe i druge plodove. Grickanje orašastih plodova, umjesto slatkih grickalica poput keksa, moglo bi smanjiti neželjene simptome. No, i ovdje treba paziti da se ne pretjera s količinom.
shimmer fallback
  • Banane - Ovo voće je većini ljudi omiljeno, a može pomoći i kod grčeva. Banane su posebno bogate kalijem, a on ima važnu ulogu u zdravlju i kontrakcijama mišića, kao i ravnoteži tekućine u tijelu. Znači - pomažu kod grčeva i nadutosti.
  • Čaj od đumbira - Menstrualni bolovi obično dolaze ruku pod ruku s mučninom i lošim osjećajem u cijelom tijelu. Poznato je da đumbir pomaže u ublažavanju mučnine, a tradicionalno se koristi tisućama godina.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.