Prema gastroenterolozima

Osam brzih, a provjerenih načina koji će ti pomoći smanjiti nadutost

Nadutost je vrlo nelagodan osjećaj, a uz ovih osam načina možeš je se brzo riješiti

pexels-polina-zimmerman-3958565.jpg
Foto: Pexels

Nelagoda zbog nadutosti i "napuhanog" trbuha je osjećaj koji je većini nas previše poznat i ne postoji osoba koja se barem jednom nije susrela s problemom nadutosti. Neki pojedu samo jedan obrok i postanu naduti, a kod drugih se osjećaj nadutosti pojavljuje kako dan odmiče. Ali zašto se uopće nadimamo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema gastroenterolozima Lisi Ganjhu i Mohamadu Erfaniju, puno toga može potaknuti nadutost, uključujući kronični zatvor, netoleranciju na hranu, sindrom iritabilnog crijeva, stres i menstruaciju. Povremeno čak i ginekološki poremećaji (poput karcinoma jajnika ili fibroida) mogu "dati osjećaj punoće u donjem dijelu trbuha koji je poput nadutosti", za POPSUGAR kaže dr. Ganjhu. Zato ona potiče pacijente kod kojih dođe do značajnih promjena u probavi da posjete gastroenterologa ili čak ginekologa.

Image
Prirodni diuretici

Nadutost nestaje: Ljetne namirnice koje su prirodni diuretici

Povremena nadutost uglavnom je normalna, a može se pojaviti nakon seksa, nakon završetka intenzivnog treninga ili ujutro. Zadržavanje vode - kao za vrijeme menstruacije ili kada osoba konzumira previše soli - također je čest razlog za nadimanje, kaže dr. Ganjhu za POPSUGAR. Ali jedan od najčešćih uzroka nadutosti jednostavno je nakupljanje plinova, kaže dr. Erfani. "To se može dogoditi kada se određene komponente u hrani, kao što su žitarice, šećer i mliječni proizvodi, ne razgrade u potpunosti i ne probave."

A ako te muči nadutost i želiš je se čim prije riješiti, ovi stručnjaci su izdvojili osam učinkovitih načina koji će ti u tome pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/9