Kako biti sretan? Psihologinja Čerenšek objasnila od čega se sastoji sreća i kako ćemo se osjećati bolje

Mentalna trenerica i psihologinja Ana Čerenšek odgovorila nam je na nekoliko pitanja vezano za sreću. Bez obzira radi li se o obiteljskom životu ili poslu, uvijek želimo biti sretni

Kako biti sretan? Psihologinja Čerenšek objasnila od čega se sastoji sreća i kako ćemo se osjećati bolje

"Ako nema smisla, pronađite ga. Ako nema truda, povećajte ga", jedan je od odgovora na pitanje vezano za sreću objasnila nam je stručnjakinja Čerenšek. Kako kaže dalje u videu ili tekstu, sreća je za nas sveti gral koji uvijek želimo pronaći u životu, a neke korake možemo poduzeti već danas. Za početak pročitaj tekst ili pogledaj video i prvo otkrij od čega se sastoji sreća.

"Sreća je jedan pojam za kojim svi tragamo. Ako si postavite dovoljno puta pitanje: 'Zašto ovo radim?'. Vidjet ćete da je na kraju da odgovor: 'Želim biti sretna'. Sreća ovisi o nekoliko stvari u našem životu, a jedan dio sreće zapravo je i smisao, ali i trud koji ulažemo u ono s čime s bavimo, a tek na kraju dolazi , na početku objašnjava psihologinja."Što znači, ako danas ne vidite smisao u svom životu ili barem u dijelovima njega, pod hitno se probajte usmjeriti ka svojim vrijednostima i pronaći smisao jer ako život ili ono s čime se bavite u danu nije usklađeno s vašim vrijednostima, onda teško da ćete vidjeti stvari s kojima se bavite kao smislenima. A iz toga neće proizaći sreća već neki drugi osjećaji koji su nam manje dragi", objašnjava psihologinja te kaže dalje."Ono što možemo raditi ako ne vidimo smisao u nekim trenutnim stvarima ili nam je smisao blokiran zbog nekih vanjskih faktora, možete se jako truditi oko stvari u koje ste se odlučili ući. Vaše aktivnosti uvijek mogu izazvati veću dozu truda kod vas i samim time već ćete malo probuditi smisao i vaša sreća će se pojaviti na kraju.  Ako je neka aktivnost u koju ste ušli, posao je možda propao, nije završila očekivanim rezultatom. To samo znači da vam je izostao rezultat na kraju. Odlična stvar za vas i informacija je da taj rezultat čini najmanji dio naše sreće. Znači, objašnjava dalje. "Dalje su smisao i trud, odnosno angažman oko stvari s kojima se bavimo puno su važniji za osjećaj sreće. Ako nema smisla, pronađite ga. Ako nema truda, povećajte ga. Rezultat i ako izostane, znate da vam neće narušiti sreću u velikom postotku", rekla je na kraju.

"Sreća je jedan pojam za kojim svi tragamo. Ako si postavite dovoljno puta pitanje: 'Zašto ovo radim?'. Vidjet ćete da je na kraju da odgovor: 'Želim biti sretna'. Sreća ovisi o nekoliko stvari u našem životu, a jedan dio sreće zapravo je i smisao, ali i trud koji ulažemo u ono s čime s bavimo, a tek na kraju dolazi , na početku objašnjava psihologinja.

"Što znači, ako danas ne vidite smisao u svom životu ili barem u dijelovima njega, pod hitno se probajte usmjeriti ka svojim vrijednostima i pronaći smisao jer ako život ili ono s čime se bavite u danu nije usklađeno s vašim vrijednostima, onda teško da ćete vidjeti stvari s kojima se bavite kao smislenima. A iz toga neće proizaći sreća već neki drugi osjećaji koji su nam manje dragi", objašnjava psihologinja te kaže dalje.


"Ono što možemo raditi ako ne vidimo smisao u nekim trenutnim stvarima ili nam je smisao blokiran zbog nekih vanjskih faktora, možete se jako truditi oko stvari u koje ste se odlučili ući. Vaše aktivnosti uvijek mogu izazvati veću dozu truda kod vas i samim time već ćete malo probuditi smisao i vaša sreća će se pojaviti na kraju.  Ako je neka aktivnost u koju ste ušli, posao je možda propao, nije završila očekivanim rezultatom. To samo znači da vam je izostao rezultat na kraju. Odlična stvar za vas i informacija je da taj rezultat čini najmanji dio naše sreće. Znači, objašnjava dalje. 

"Dalje su smisao i trud, odnosno angažman oko stvari s kojima se bavimo puno su važniji za osjećaj sreće. Ako nema smisla, pronađite ga. Ako nema truda, povećajte ga. Rezultat i ako izostane, znate da vam neće narušiti sreću u velikom postotku", rekla je na kraju.

Image

Psihologinja Ana Čerenšek o panici, strahu i kako organizirati život za vrijeme koronavirusa

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.