Loše za tijelo

Je li voće uvijek zdravo? Ove četiri kombinacije mogu biti toksične

Voće i povrće jako je zdravo i i treba biti veliki dio naše prehrane. Ipak, treba izbjegavati određene kombinacije voća i obavezno slušati svoje tijelo

crystal-jo-LpKI3oH3SLU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Obožavaš voćne salate i puno svježih okusa u jednoj zdjeli? Većina ljudi to voli. Voće osvježava, bogato je nutrijentima, ali nam donosi i slatke okuse pa nikada ne razmišljamo o njemu s negativnim predznakom. No, ipak voće može štetiti! Ne radi se o nekim lošim nutrijentima nego o određenim kombinacijama voća. Bez obzira što je voće zdravo i jako ukusno ipak je dobro paziti kako ga jedemo. Dr. Swathi Reddy objasnio je koje kombinacije voća mogu štetiti i kako utječu na naša tijela.

Image
Na zdravoj strani

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?

Štetne kombinacije voća loše utječu na probavni sustav, a to znači općenito na naše zdravlje. Voće je puno nutrijenata, vitamina i minerala, a dijeli se na slatko, neutralno, polukiselo i kiselo.

Image
Foto: Unsplash

Većina nas ima naviku kombinirati različito voće i povrće bez razmišljanja, a pritom čvrsto vjerujemo da smo pojeli nešto posebno dobro za naše tijelo. U nastavku pogledaj o čemu se točno radi i zašto je dobro paziti kada u obroku kombiniramo različito voće.

Izbjegavaj kombinaciju kiselog i slatkog voća

Kiselo i polukiselo voće poput grejpa, jagoda, jabuka, šipka i breskvi nije dobro kombinirati sa slatkim voće kao što su banane i grožđice. Ova kombinacija može dovesti do acidoze, mučnina, glavobolja i probavnih problema.

Image
Foto: Unsplash

Izbjegavaj kombinaciju limuna i papaje

Jesi li ikada čula za ovu kombinaciju? Za neke je ovo super kombinacija, dok je za druge čudna. No, kako god bilo, ipak je najbolje izbjeći miješati limun i papaju. Anemija i neravnoteža razine hemoglobina mogu biti samo neke posljedice ako se miješaju ove dvije vrste voća. Međutim, prema dr. Reddyju može biti posebno štetno za djecu pa je onda važno potpuno izbjegavati ovu kombinaciju.

Image
Foto: Unsplash

Izbjegavaj kombinaciju dinje ili lubenice s drugim voćem

Nikada nije preporučljivo miješati lubenice ili dinje s drugim vrstama voća. Dinja se treba jesti samostalno, kao i lubenica jer se probavljaju brže od drugog voća. Sve zbog toga što imaju visok sadržaj vode i zato treba izbjegavati miješanje s voćem koje sadrži manje vode.

Image
Foto: Unsplash

Izbjegavaj kombinaciju voća punog škroba i voća koje sadrži proteine

Voće poput banana odnosno voće puno škroba treba ipak jesti samostalno, a nije ga dobro kombinirati s voćem koje je bogato proteinima. Avokado, suhe marelice, kivi i kupine su primjeri takvog voća. Opet je problem što tijelo drugačije probavlja ove namirnice jer za probavu proteina tijelo treba kiselu bazu dok za razgradnju škroba koristi alkalnu bazu.

Image
Foto: Unsplash

Izbjegavaj kombinaciju voća i povrća poput naranče i mrkve

Liječnik Reddy objasnio je za Msm.com što sve ne smijemo kombinirati iz voćnog svijeta, ali i dodao na kraju kako kombinacija voća i povrća utječe na tijelo. Nije preporučljivo kombinirati voće i povrće jer visoke razine šećera iz voća mogu ometati razgradnju povrća. Stoga, konzumiranje naranče i mrkve u jednom obroku možda nije najbolja opcija za naš probavni sustav.

Voće je odličan izbor kalija, vitamina C i folne kiseline i drugih esencijalnih antioksidansa koje trebamo, ali kombinacije s povrćem treba izbjegavati. Savjet dr. Reddyja, ali i drugih stručnjaka je da uvijek pratimo kako se osjećamo i slušati svoje tijelo kada jedemo neke od ovih kombinacija.

Image
Foto: Unsplash