Izbaci krivnju koju osjećaš dok jedeš! Evo objašnjenja zašto se ne smiješ osjećati loše

Hrana je u posljednje vrijeme postala izvor frustracija. Je li zdrava, kalorična, domaća? Koliko ćemo se udebljati? Od svih informacija koje dobivamo o hrani često osjećamo krivnju, ali postoji i bolji način na koji možemo razmišljati

Izbaci krivnju koju osjećaš dok jedeš! Evo objašnjenja zašto se ne smiješ osjećati loše

Osjećaš se loše kada se odlučiš pripremiti omiljeni kolač? Svaka palačinka na slatkom obiteljskom druženju u tebi izaziva loše osjećaje. Treba li ti slatka hrana? Nezdrava je, šteti i deblja! Sve su to misli koje se često pojavljuju u trenucima kada bismo zapravo trebali uživati.

Nutricionistkinja Brenna O'Malley odlučila je pomoći ljudima da odbace različite dijete, ali i krivnju koju osjećaju zbog hrane. Vrlo je važno poboljšati svoj odnos s hranom, a ona objašnjava i što krivnja čini našem zdravlju.


Image

Jesi li čula za zlatno mlijeko, napitak koji pomlađuje i liječi? Donosimo ti recept

"Važno je razumjeti da ni jedna hrana nije 'dobra' ili 'loša", rekla je O'Malley za Popsugar. Kada hranu označimo na ovaj način, to utječe na našu percepciju i ponašanje. Ako neke namirnice označimo kao 'loše' onda ćemo ograničiti njihov unos ili samo dopustiti da ih konzumiramo u posebnim prilikama. "Zbog ovog ćeš osjećati da nemaš kontrolu nad hranom kada ju jedeš, a zatim ćeš nakon toga osjećati krivnju ili sram", rekla je dalje. 

Kada otkloniš ovakve "naljepnice" i ograničenja onda možeš odabrati hranu koju zapravo želiš jesti, a kada ju konzumiraš možeš uživati u njoj. "Kada hrana postane nešto što možeš konzumirati svaki dan, onda tvoje tijelo osjeća povjerenje i zna da nije to nešto što će okusiti 'posljednji put'. To pomaže da se riješiš jednog određenog načina razmišljanja", objašnjava dalje. Također dodaje da je krivnja kao oznaka uz određenu hranu zapravo marketinški trik.

Postoji toliko mnogo razloga zašto biramo određenu hranu - zbog prehrane, zadovoljstva, energije, tradicije, ukusa, praktičnosti, cijene i tako dalje. O'Malley kaže da umjesto biramo hranu kao "dobru" ili "lošu", promijenimo način razmišljanja i pitamo se "što mi sada treba?". Dobro došli su svi razlozi. Ovo može potpuno promijeniti naš odnos s hranom i zdravljem.

Image


(Foto: Pixabay)


Voljeti hranu i uživati u jelu je dobra stvar, ne treba se bojati i osjećati loše. Hrana može pružiti utjehu, povezati sa sjećanjima i voljenim osobama. Zbog nje ćeš se osjećati energično i lakše proći kroz dan i vježbati. Hrana je često dio proslava i uz nju se ljudi okupljaju, ima dobar ukus i donosi nam radost. Kuhanje, pečenje i konzumiranje hrane mogu biti načini da se nosimo s tugom, stresom ili tjeskobom. Tako se prilagođavamo i suočavamo sa svojom okolinom. U tim slučajevima može pomoći razmišljanje o nekim drugim stvarima koje nas umiruju i čine da se osjećamo dobro.

Svi trebamo jesti svaki dan kako bismo preživjeli. Zbog hrane i vode smo živi, daje nam energiju i možemo se brinuti za sebe. Pozitivan odnos prema hrani povećava raznolikost u prehrani što će nam pomoći unesemo više hranjivih sastojka kako bismo bili zdravi.

  • Slušaj svoje tijelo: umjesto da osuđuješ hranu koju konzumiraš, budi znatiželjna. Drukčiju količinu i vrstu hrane trebamo ovisno o danu - to je normalno. Prepoznaj svoju glad i žudnju za određenom hranom umjesto da prosuđuješ, to će ti pomoći da bolje upoznaš svoje tijelo i bit ćeš u skladu s osjećajima i hranom koja je dobra za tebe.
  • Upitaj se odakle dolazi krivnja: razmisli od kuda dolazi tvoja krivnja i negativni osjećaji povezani uz hranu i možeš li se osjećati bolje kada vidiš kolač, pizzu ili bilo koju drugu namirnicu. Odakle ti osjećaj da je hrana neprijatelj kada te održava na životu?
  • Odustani od razmišljanja o dijetama: Ako stalno razmišljaš jesi li prekinula dijetu ili to nije hrana - naravno da ćeš se osjećati loše. Dijete su restriktivne pa određena hrana nije dozvoljena što stvara mišljenje da je "dobra" ili "loša". Naša prehrana treba biti održiva i održavati naše zdravlje pa ako upotrebljavamo riječi poput "kršenje", "prekinula sam dijetu" to je možda znak da način prehrane nije održiv ili realan.

Možda će te zanimati

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Osigurajte bezbolnije liječenje najteže bolesnoj djeci iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"