Opekline od sunca

7 stvari koje ne bi smjela raditi nakon što izgoriš na suncu

Čak i hrana koju jedeš ili odjeća koju nosiš mogu ti pomoći da ublažiti opekline od sunca ili ih još više pogoršati

profimedia-0296866786.jpg
Foto: Profimedia

S obzirom da je ljeto u punom jeku, a sezona godišnjih odmora na vrhuncu - opekline od sunca su, nažalost, jako česta pojava.

Image

Koža pamti: Svake godine izgoriš na suncu? Uz ove jednostavne savjete ublaži opekline

Naravno, najbolji pristup opeklinama je prevencija izbjegavanjem sunca ili često upotrebom i ponovnom primjenom kreme s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ponekad i unatoč svim našim naporima, 'izgorimo' nakon dana provedenog na suncu.

Opekline od sunca su stanje koje se obično riješi za nekoliko dana. Ne možeš učiniti ništa kako bi vratila vrijeme ili ubrzala vrijeme ozdravljenja, ali postoje neke stvari koje možeš učiniti kako bi smanjila bol i daljnja oštećenja, ali i one koje nikako ne bi smjela činiti jer neke naizgled nevine stvari mogu tvoje opekline samo još više pogoršati.

Aloe vera s aditivima

Iako aloe vera može pomoći ublažiti crvenilo, trebala bi obratiti pažnju na vrstu aloe gela koji nanosiš na kožu. Neki umjetni sastojci, poput benzokaina ili lidokaina, mogu pogoršati iritaciju i uzrokovati da te koža još više svrbi. Dermatolozi preporučuju upotrebu čistih aloe vera hidratantnih gelova s prirodnim sastojcima za liječenje kože oštećene suncem.

Image
Foto: Unsplash

Uska odjeća

Nema sumnje da pripijena odjeća može izgledati sjajno, ali definitivno nije najbolji modni izbor ako patiš od opeklina izazvanih suncem. Nošenje uske i pripijene odjeće preko opečene kože neće joj dopustiti da diše i izliječi se. Umjesto da se uvučeš u uske traperice, odlučite se za slobodniju odjeću od prozračnih tkanina, poput pamuka, lana i viskoze.

Image
Foto: Unsplash

Kava

Opekline od sunca često uzrokuju glavobolju, a iako se šalica kave tada može činiti kao dobar izbor koji će ti pomoći u tome, zapravo će ti samo biti gore. Predugo zadržavanje na suncu uzrokuje dehidraciju, a pijenje puno vode ključno je za nadoknadu izgubljene tjelesne tekućine. Budući da je kofein diuretik, tjera te da češće ideš na wc i uzrokuje da tvoje tijelo gubi još više tekućine i esencijalnih minerala.

Image
Foto: Pexels

Prekrivanje šminkom

Možda se čini primamljivo šminkanjem prikriti oljuštene opekline, ali baš kao i uska odjeća, šminka neće dopustiti da tvoja koža diše. Ako se apsolutno moraš šminkati, izbjegavaj teške proizvode i nanesi šminku mekim četkicama i kistovima. Stručnjaci za njegu kože također preporučuju korištenje vlažnih spužvica jer su nježnije prema koži.

Image
Foto: Unsplash

Piling

Opečena koža koja se ljušti nije ugodna oku i sasvim je prirodno da želiš napraviti piling suhe, oljuštene kože s tijela. Ali zapravo piling može oštetiti kožu još više, jer su proizvodi za piling obično dosta agresivni na koži. Umjesto toga, dopusti da opekline zacjeljuju prirodno, što obično traje do 7 dana.

Image
Foto: Pexels

Krivi losion za tijelo

Nanošenje kreme za tijelo može pomoći u vlaženju kože oštećene suncem, ali pobrini se da proizvod koji koristiš nije na bazi alkohola. Alkohol pomaže proizvodima da dođu do kože i prodru dublje, ali također može ukloniti prirodna ulja koja su ti potrebna da bi ostala hidratizirana.

Image
Foto: Unsplash

Sok od naranče

Iako su citrusni napici bogati antioksidansima, oni također mogu učiniti tvoju kožu osjetljivijom na svjetlo. Ne moraš u potpunosti odustati od pijenja soka od naranče, samo pripazi da naneseš više kreme za sunčanje i držiš se podalje od izravne sunčeve svjetlosti nakon što ga popiješ.

Image
Foto: Unsplash