Imala si stresan dan? Isprobaj ove tehnike disanja koje će ti pomoći ublažiti anksioznost

Čak i ako ne patiš od anksioznosti ili napada panike ponekad ćeš se naći u vrlo stresnim situacijama koje će poljuljati tvoje mentalno zdravlje. Nauči kako disanjem smiriti svoj um i vratiti harmoniju u život

Imala si stresan dan? Isprobaj ove tehnike disanja koje će ti pomoći ublažiti anksioznost

Stres i anksioznost koja dolazi uz njega najveći su neprijatelji mentalnom zdravlju. Uz nezdravu prehranu i poroke poput pušenja i alkohola, stres je jedan od najvećih krivaca za mnoge moderne bolesti. Jesi li znala da žene u prosjeku imaju dva puta veće šanse patiti od stresa i anksioznosti nego muškaraca?

Image

Službeno je: Rutina njege kože u samo tri koraka može smanjiti stres


Najbolji način kako se boriti sa svakodnevnim stresom je potpuna promjena načina razmišljanja i životnog stila. Kako je to dugotrajan proces za koji trebaš puno volje i upornosti, u potrazi smo za nečime što je malo instantnije i što nam može pomoći u trenutku kada nam je najteže. Disanje je nešto što nam se čini da dolazi instinktivno i da ne postoji šansa da netko može krivo disati, ali to nije istina.

Deep Breath GIF from Deepbreath GIFsPlitki udah i neujednačen ritam disanja mogu ostaviti posljedice na tvom tijelu, ali i umu. Pronašle smo nekoliko jednostavnih tehnika koje će ti pomoći pronaći pravilan ritam disanja i vratiti te u ravnotežu.

Bilo bi najbolje da prilikom vježbi disanja budeš na mirnom i ugodnom mjestu koje ti neće izazivati dodatni stres. Ako nisi u mogućnosti izdvojiti se iz situacije, pronašle smo i nekoliko vježbi koje možeš izvesti i na poslu ili školi.

Brojenje

Ova thenika jedna je od omiljenih jer je vrlo jednostavna i možeš ju izvoditi u bilo kojem trenutku i bilo gdje. Postoji dva načina izvođenja, ovisno o tome koje ti više odgovara. 


Prva je 4-4-4 tehnika u kojoj četiri sekunde udišeš, četiri sekunde držiš dah i četiri sekunde izdišeš. U glavi možeš zamisliti trokut i kako tijekom svakog koraka kliziš po jednoj od stranica. 

Druga tehnika je 4-7-8, što znači da udišeš četiri sekunde kroz nos, dah držiš sedam sekundi i na kraju izdišeš na usta osam sekundi. 

Disanje iz dijafragme

Disanje iz dijafragme ili trbuha odličan je način kako disati dublje i efektivnije. Ovaj način disanja potiče izmjenu kisika i ugljikovog dioksida u našem tijelu i pomaže nam povećati oksigenaciju organizma, a istovremeno usporava rad srca i ujednačava krvni tlak

Udahni kroz nos, ali dah nemoj zadržati samo u plućima nego ga pokušaj osjetiti i u trbuhu. Trbuh bi se trebao kretati sa svakim udahom prema naprijed i uvući nakon izdaha. Kako bi lakše osjetila dah i kontrolirala ga, ruke stavi na rebra, zatvori oči i osvijesti si pokrete tijela. Pokušaj da svaki idući udah i izdah bude dublji i duži. 

Naizmjenično disanje

Ova tehnika disanja omiljena je među jogijima diljem svijeta. Izvodi se tako da se udobno smjestiš na pod ili krevet, noge prekrižiš i leđa ispraviš. Lijevu ruku stavi na lijevo koljeno, a desnu ruku ispred lica s kažiprstom i srednjim prstom na čelu. Palcem zatvori desnu nosnicu i pri tome udahni kroz lijevu. Sada prstenjakom zatvori lijevu nosnicu i izdahni kroz desnu. Ponovi dok se potpuno ne skoncentriraš na disanje. 

Naizmjenično disanje pomoći će ti se skoncentrirati samo na disanje i tako barem privremeno zaboraviti na probleme koji te muče. Osim toga, oksigenirat će cijeli organizam i potaknuti cirkulaciju energije. 

Aktivno disanje

Glavna ideja aktivnog disanja je uskladiti svoj dah s aktivnošću koju izvodimo. Ovo je posebno korisna tehnika ako se voliš kretati i ako ti tjelovježba donosi unutarnji mir. Izađi iz stresne situacije i pronađi stepenice, uzbrdicu ili jednostavno potrči. 

Uz laganu tjelovježbu udahni kroz nos kroz tri sekunde i zatim izdahni kroz usta kroz tri sekunde. Tempo brojenja uskladi s brzinom pokreta. 

Stairs GIF from Stairs GIFs

Disanje uz GIF

Ako sjediš u uredu ili učionici i ne možeš izdvojiti vrijeme da se smiriš, a potreban ti je hitan lijek za anksioznost, pokušaj disati uz ove GIF-ove. Jednostavni prati upute i tempo koji su prikazani na animiranim fotkama i pokušaj se skoncentrirati samo na disanje. 

Vizualizacija daha odličan je način kako disati dublje, efektivnije i tako povećati količinu kisika u krviCalm Relax GIF from Calm GIFs

Zen Relax GIF from Zen GIFs

Meditation Meditate GIF from Meditation GIFs

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.