I ljeti možeš 'zaraditi' upalu mišića: Saznale smo kako ju spriječiti, ali i liječiti

Iako obožavamo cijeli dan plivati u moru ili šetati planinom, upala mišića koja slijedi nešto je manje zabavna

I ljeti možeš 'zaraditi' upalu mišića: Saznale smo kako ju spriječiti, ali i liječiti

Posljednjih nekoliko mjeseci smo svi bili prisiljeni usporiti tempo života, a svima nam se tako znatno smanjila i količina kretanja. Osim što su se zatvorile sve teretane i fitness centri, jednostavno nismo imale priliku prošetati se ni do posla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kratke hlače su 'must have' za ljetne treninge, a mi smo pronašle modele od 45 do 330 kuna


Zbog toga nam se aktivnosti koje smo isplanirale za ljeto mogu činiti posebno zahtjevne te nam čak i jedno kupanje u moru ili kratka šetnja s prijateljicama može uzrokovati upalu mišića. Nauči što možeš napraviti kako bi se pripremila i pokušala zaustaviti bolnu upalu prije nego se pojavi, ali i kako je se riješiti jednom kada dođe.


Svaka upala mišića znači da je mišić radio više nego inače i da u tom procesu raste i jača. Prilikom pojačane aktivnosti na koju nismo naviknuti dolazi do stvaranja mliječne kiseline u mišićima koja remeti prirodnu pH vrijednost i uzrokuje mikrooštećenja na stanicama mišića što osjetimo kao bol, peckanje i slabost u mišićima. Iako nam nekada ta bol može biti ugodna jer nam pokazuje da smo nešto i napravili, ponekad zna biti toliko jaka da nas ograničava u svakodnevnom životu, a to je zadnja stvar koju želimo na godišnjem odmoru. 

Zato smo pripremile kratki vodič kako upalu mišića spriječiti, ali i liječiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/3
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.