I ljeti možeš 'zaraditi' upalu mišića: Saznale smo kako ju spriječiti, ali i liječiti

Iako obožavamo cijeli dan plivati u moru ili šetati planinom, upala mišića koja slijedi nešto je manje zabavna

I ljeti možeš 'zaraditi' upalu mišića: Saznale smo kako ju spriječiti, ali i liječiti

Posljednjih nekoliko mjeseci smo svi bili prisiljeni usporiti tempo života, a svima nam se tako znatno smanjila i količina kretanja. Osim što su se zatvorile sve teretane i fitness centri, jednostavno nismo imale priliku prošetati se ni do posla. 


Image

Kratke hlače su 'must have' za ljetne treninge, a mi smo pronašle modele od 45 do 330 kuna


Zbog toga nam se aktivnosti koje smo isplanirale za ljeto mogu činiti posebno zahtjevne te nam čak i jedno kupanje u moru ili kratka šetnja s prijateljicama može uzrokovati upalu mišića. Nauči što možeš napraviti kako bi se pripremila i pokušala zaustaviti bolnu upalu prije nego se pojavi, ali i kako je se riješiti jednom kada dođe.


Svaka upala mišića znači da je mišić radio više nego inače i da u tom procesu raste i jača. Prilikom pojačane aktivnosti na koju nismo naviknuti dolazi do stvaranja mliječne kiseline u mišićima koja remeti prirodnu pH vrijednost i uzrokuje mikrooštećenja na stanicama mišića što osjetimo kao bol, peckanje i slabost u mišićima. Iako nam nekada ta bol može biti ugodna jer nam pokazuje da smo nešto i napravili, ponekad zna biti toliko jaka da nas ograničava u svakodnevnom životu, a to je zadnja stvar koju želimo na godišnjem odmoru. 

Zato smo pripremile kratki vodič kako upalu mišića spriječiti, ali i liječiti. 


Kako spriječiti upalu mišića

Velike su šanse da većina nas ne poznaje točne granice svoga tijela tako da ne možemo znati koliko plivanja u moru je previše ili koju udaljenost možemo prešetati bez da osjetimo posljedice u nogama. 

Najjednostavnija stvar koju možeš napraviti kako bi smanjila šansu pojave upale mišića je da piješ dovoljno tekućine. Mišićima je potrebna voda kako bi se što efikasnije i brže obnovili nakon tjelovježbe zato uvijek imaj bocu vode kraj sebe. 

Osim vode, važna je i hrana koju jedeš. Za pravilno funkcioniranje mišića i njihovu obnovu najbolje je pojesti obrok pun proteina, kompleksnih ugljikohidrata i zdravih masti. Osim toga bi bilo dobro da dodaš i namirnice koje djeluju protuupalno, poput rajčica, maslinovog ulja, trešanja ili zelenog povrća

Još jedan način kako možeš pomoći spriječiti pojavu upale mišića je zagrijavanje prije same tjelovježbe. Ne moraš provesti pola sata zagrijavajući cijelo tijelo. Nekoliko jednostavnih poteza pripremit će tvoje mišiće za napor koji ih očekuje. 

Kako liječiti upalu mišića

Jednom kada te upala mišića ipak uhvati, jednostavni zadaci se mogu činiti beskrajno teški. Prvo što trebaš znati je da se unatoč boli i dalje trebaš nastaviti kretati. Upala se zapravo pojačava u mišićima koji se ne koriste. Nemoj pretjerivati, ali lagano istezanje dobro će ti doći. 

Masaža mišića isto je dobra ideja koja će ti u trenu pružiti olakšanje i smanjiti osjećaj zatezanja. Osim ručne masaže, odlična je masaža foam rollerom pomoću kojeg možeš izmasirati cijelo tijelo.

Ako su neka mjesta posebno bolna, hladi ih ledom. Led nikada nemoj direktno staviti na kožu nego ga umotaj u pamučnu krpu i tako ga stavi na bolno mjesto nekoliko puta u danu. Led na pojedinom mjestu nemoj držati dulje od nekoliko minuta. Ako nemaš led, poslužit će i smrznuti grašak ili mahune.Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju