Neugodna pojava

Što je dobro jesti kada imaš probavne probleme?

Kod pojave proljeva najvažnije je odabrati pravu hranu, odnosno namirnice koje će pomoći kod smirivanja crijeva

profimedia-0244452922.jpg
Foto: Profimedia.hr

Proljev znači da se događaju promjene u probavi odnosno da osoba ima tri ili više vodenaste stolice dnevno. Prvo što je potrebno napraviti jest odabrati pravu hranu za proljev odnosno namirnice koje će pomoći da se smiri ova neugodnost. Proljev se obično može riješiti mirovanjem kod kuće, s dosta tekućine i lako probavljivim hranom.

Image

Počni dan smoothiejem koji čuva zdravlje crijeva. Imamo recept

Uz proljev se mogu pojaviti simptomi kao što su mučnina, grčevi u želucu i nadutost. Hrana za proljev i ograničena prehrana mogu smanjiti stres u probavnom sustavu. Tako se crijevima daje prilika da se odmore i pomaže u obnovljenju tekućine i elektrolita u njima, piše Verywellhealth.com.

Jednostavne namirnice i manji izbor smanjuju količinu ostataka ili neprobavljivog otpada u debelom crijevu. To je posljednji dio probavnog trakta, a to znači manje hitnih pražnjenja crijeva. Hrana koja se sporo kreće kroz probavni sustav tijelu daje više vremena za apsorpciju hranjivih tvari koje su potrebne za smirivanje proljeva. Obično se ovakve prehrane treba pridržavati samo nekoliko dana. Kako proljev prolazi i osjećamo se bolje važno je početi polagano vraćati sve namirnice u prehranu. Možda će trebati od 7 do 14 dana da se potpuno vratimo uobičajenoj prehrani.

Hrana za proljev vrlo je jednostavna, a u nastavku pogledaj što treba jesti, a što izbjegavati u slučaju proljeva.

Voće

Banane su blage i lako se probavljaju što ih čini dobrom namirnicom za rješavanje problema s probavnim sustavom. Dobar su izvor kalija, važnog elektrolita koji se može izgubiti u slučaju proljeva, ali su i bogat izbor pektina, topivih vlakana, Konzumacija topivih vlakana može pomoći u apsorpciji tekućine u crijevima, a istovremeno spriječiti zatvor. Jabuke bez kore su također dobar izbor jer kora sadrži netopiva vlakna koja mogu opteretiti probavni sustav.

Image
Foto: Unsplash

Povrće

Vrlo je važno za naše zdravlje, ali može biti teško probavljivo kada se jede sirovo. Važno ga je oguliti, ukloniti sve sjemenke i temeljito ga kuhati kako bi bilo bolje za probavni tijekom proljeva. Kora pečenog krumpira je hranjiva, ali može sadržavati više vlakana nego što vaš sustav može podnijeti, stoga se može jesti oguljeni i skuhani krumpir. Treba izbjegavati brokulu, cvjetaču, papriku, grašak, zeleno lisnato povrće i kukuruz jer mogu stvarati plinove.

Image
Foto: Unsplash

Mliječni proizvodi

Potrebno je izbjegavati mliječne proizvode dok se proljev ne smiri. Čak i ako normalno podnosimo laktozu može biti teže probavljiva kada se pojavi proljev. Jedina iznimka je mala porcija nemasnog jogurta s aktivnim bakterijskim kulturama. Vrlo je važno paziti da nema dodanog šećera i nekih drugih umjetnih dodataka jer mogu pogoršati plinovi i proljev.

Image
Foto: Unsplash

Proteini

Kuhana piletina jedan je od najlakše probavljivih izvora životinjskih proteina. Nemasne porcije puretine, govedine, svinjetine i ribe također su dobra opcija.

Image
Foto: Unsplash

Žitarice

Dvopek od cjelovitih žitarica je zdrava opcija, ali bijelo brašno je bolje jer je lakše probavljivo. Također štapići i pereci sadrže sol koja može pomoći u obnavljaju ravnoteže u crijevima. Dobro je izbjegavati zobene pahuljice koje u sebi sadrže šećer te med ili maslace dok se proljev ne smiri. Obična bijela riža se lako probavlja i veže što znači da pomaže učvršćivanju rijetke stolice. Važno je kuhati samo s vodom ili pilećom juhom, a druga opciju su rezanci od bijelog brašna bez umaka ili maslaca.

Image
Foto: Unsplash

Tekućina

Važno je nadomjestiti tekućinu i elektrolite i piti puno vode. Juha od kostiju može nadomjestiti tekućinu i natrij izgubljene zbog puno stolica u danu. No, ispijanje vrlo toplih ili vrlo hladnih napitaka može potaknuti pražnjenje crijeva stoga je važno sve konzumirati na sobnoj temperaturi. Također je važno izbjegavati kavu i čaj jer mogu izazvati kontrakcije crijeva, ali i alkohol i gazirana pića. Preporučuju se biljni čajevi od kamilice i mente bez šećera.

Image
Foto: Unsplash