Važno gorivo

Hrana za mozak: Najvažniji nutrijenti za bolje pamćenje (i sporije starenje)

Za smanjivanje rizika od demencije i održavanja zdravlja mozga vrlo je važno paziti na ove nutrijente i što češće u svoj jelovnik uvrstiti namirnice koje njima obiluju

joshua-rawson-harris-YNaSz-E7Qss-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Često razmišljamo kako se naše tijelo mijenja s godinama i stari, no ipak zaboravljamo da se isti proces događa i s našim mozgom. Kao i cijelom procesu starenja i u očuvanja zdravlja prehrana ima veliku ulogu. Uravnotežena raznovrsna prehrana ključna je za unos vitamina i nutrijenata koji su potrebni mozgu da bi radio na najbolji mogući način.

Image
Dobar početak

Za dobro zdravlje dovoljna je jedna šetnja dnevno, ali stručnjaci preporučuju u ovo doba dana

"Znanost nam je otkrila da su određeni nutrijenti, flavonoidi, nezasićene masti i omega-3 masne kiseline povezani s manjim kognitivnim padom te da smanjuju rizik od demencije", objašnjava nutricionistkinja dr. Puja Agarwal te dodaje je ovo sjajna vijest jer svi želimo usporiti starenje mozga.

Image

Samim time postavlja se pitanje koji nutrijenti nam mogu pomoću u tom procesu? U nastavku možeš otkriti koji nutrijenti su najvažniji za zdravlje mozga i usporavanje starenja, ali i koje namirnice njima obiluju.

Omega-3 masne kiseline

Ribe poput lososa i tune uvijek se preporučuju kao dio zdrave prehrane, a jedan od važnih razloga je što su ove vrste ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Ove kiseline su nezasićene masnoće koji štite mozak od starenja, imaju antiupalno djelovanje i grad stanične membrane u mozgu. "Omega-3 masne kiseline lako prodiru kroz krvno-moždanu barijeru i neophodne su za strukturu i funkcioniranje mozga", objašnjava dr. Agarwal.

Gdje se mogu pronaći omega-3 masne kiseline? Masna riba, orašasti plodovi i sjemenke, jaja i jogurt.

Image
Foto: Unsplash

Vitamin E

Vitamin E vrlo često se nalazi na sličnim popisima jer djeluje kao antioksidans. Štiti stanice od oksidativnog stresa, oštećenja koje je uzrokovano slobodnim radikalima. Mozak je dio tijela koji je posebno osjetljiv na oksidativni stres, a povećava se godinama i jedan je od glavnih razloga gubitka kognitivne funkcije. Vitamin E također djeluje protuupalno, a to pomaže tijelu da zadrži zdravlje DNK, ali i da održi zdrave membrane moždanih stanica.

Gdje se može pronaći vitamin E? Avokado, crvena paprika, zeleno povrće, mango, šparoge, orašasti plodovi i sjemenke.

Image
Foto: Unsplash

Vitamini iz skupine B

Za zdravlje mozga važan su tri vitamina B: B6, B12 i B9 (folati). "Ove tri vrste vitamina B su nužne za normalno funkcioniranje mozga. Njihov nedostatak može povećati rizik od gubitka pamćenja i smanjiti kognitivnu funkcije", objašnjava dr. Agarwal. Ovi vitamini pomažu proizvodnju neurotransmitera koji isporučuju poruke između tijela i mozga. Povećanje unosa vitamina B12 može pomoći kod gubitka pamćenja koje se pojavljuje s godinama. Također je primijećeno da je ovo vitamin koji često nedostaje kod starijih ljudi.

Gdje se može pronaći? Grah je jedan od najboljih izvora vitamina B. B6 se nalazi u bananama, narančama, papaji, dinji, tuni, lososu, peradi i zelenom povrću. B9 se nalazi u brokuli, zelenom povrću, cjelovitim žitaricama, jajima, kikirikiju i sjemenkama suncokreta.

Image
Foto: Unsplash

Vitamin C

Vitamin C je vrlo važan jer ima antioksidativno djelovanje, jača imunološki sustav i smanjuje upale u tijelu koje oštećuju mozak. Antioksidansi čuvaju britak um i pomažu kod očuvanju pamćenja.

Gdje se može pronaći? Kivi, crvene i zelene paprike, citrusi, bobičasto voće, brokula, cvjetača, prokulice i rajčice.

Image
Foto: Unsplash