Trikovi iz kuhinje

Čuvajmo zdravlje: Hrana koju nikada ne smijemo podgrijavati

Podgrijavanje hrane normalan je dio naše prehrane, no važno je znati koje namirnice mogu biti štetne za naše zdravlje

hamburger-494706_1920.jpg
Foto: Pixabay

Uvijek ostane nešto hrane od ručka ili večere, a naravno da ćemo to iskoristiti u sljedećim danima. Svi obožavamo onaj osjećaj kada dođemo kući, a dovoljno je odvojiti samo nekoliko minuta kako bismo podgrijali hranu i imali ručak. Međutim vrlo je važno znati koje namirnice postanu štetne kada se podgriju.

Image
Zdravije alternative

Ukusne i zdrave namirnice uz koje ćeš pobijediti želju za slatkim

Neke namirnice koje svakodnevno konzumiramo možda neće biti toliko sigurne nakon podgrijavanja jer gube svoju hranjivu vrijednost. Nutricionistkinja Lokendri Tomar objasnila je za Food.ndtv koje namirnice nikada ne smijemo podgrijavati, ali i zašto. Za početak je rekla da postoji zlatno pravilo - nikada se ne podgrijavaju namirnice s visokim udjelom proteina, a zatim je dodala koje namirnice ne smijemo nikada podgrijavati.

Povrće s viskom udjelom nitrata

Izbjegavaj podgrijavanje hrana ako u ostacima od ručka imaš špinat ili zeleno lisnato povrće, ali i mrkvu, repu, čak i celer. Ovo povrće bogato je nitratima, a kada se ponovno zagrije može postati toksično. Špinat sadrži veliku količinu željeza, pa podgrijavanje špinata može aktivirati željezo prisutno u špinatu. Oksidacija željeza stvara opasne slobodne radikale za koje se zna da uzrokuju mnoge bolesti, uključujući neplodnost i rak.

Image

Riža

Možda je ovo iznenađenje za mnoge, ali i riža spada u ovu kategoriju. Prema britanskoj Agenciji za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) podgrijana riža može izazvati trovanje hranom. To je zbog prisutnosti visoko otpornih bakterija zvanih Bacillus Cereus. Toplina ubija ove bakterije, ali može stvoriti otrovne spore. Također nakon što se riža podgrije i ostavi na sobnoj temperaturi, spore se mogu namnožiti što uzrokuje dodatnu toksičnost. Najbolje je izbjeći ovo i drugi dan pojesti hladnu rižu.

Image

Jaja

Svi znamo da su jaja bogat izvor proteina, ali pečeno ili kuhano jaje može izazvati i ozbiljnu štete. Jednom kada skuhamo jaje važno je da ga nikada ne podgrijavamo, ako ga jedemo onda treba biti hladno. Visoko proteinska hrana sadrži puno dušika, a taj dušik može ponovno oksidirati kod zagrijavanja, a to izaziva rak.

Piletina

Vruća piletina, bez obzira kako je pripremljena, jedan je od najsočnijih zalogaja, ali i ona se nalazi na ovom popisu. No, ako je jelo bilo u hladnjaku onda se ne smije grijati na jako visokoj temperaturi jer može stvoriti probave probleme. Znači obavezno izbjegavati podgrijavanje na visokoj temperaturi.

Image
Foto: Pixabay

Krumpir

Krumpir je jedna od osnovnih namirnica, ali treba biti oprezan kod podgrijavanja. Krumpir je bogat izvor vitamina B6, kalijem i vitaminom C, ali ako se podgrijava velika je vjerojatnost da bi mogao proizvesti Clostridium Botulinum (bakterije koje uzrokuju botulizam). Čak i ako se kuhani krumpir ostavi na sobnoj temperaturi može doći do povećanja bakterija. Dakle, ako želiš izbjeći nastajanje bakterija važno je krumpir držati u hladnjaku, a nikako ga nemoj jesti ako je stajao jedan do dva dana.

Gljive

Gljive bi se trebale jesti odmah nakon pripreme i bilo bi najbolje kada bi se planski pripremile, a nikako ih se ne smije podgrijavati. Podgrijan obrok s gljivama mogao bi izazvati probleme s probavnim sustavom. Njihovo zagrijavanje potaknut će stvaranje toksina koji sadrže dušik i slobodne radikale. Najbolje ih je jesti hladne i nikako podgrijavati ako ih jedemo sljedeći dan ili nakon što su se ohladile.

Image
Foto: Pixabay

Hladno prešana ulja

Jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina su hladno prešana ulje poput lanenog, maslinovog i ulja repice. Omega-3 masne kiseline vrlo su osjetljive na temperaturu i postaju nestabilna i užegla, te je važno izbjegavati ponovno zagrijavanje hladno prešanih ulja.