Stavi ih pod kontrolu

Hormonalne akne: Kratki vodič o povezanosti akni s menstrualnim ciklusom

Iako su hormoni krivci za tvoje muke s aknama, nemoj misliti da si nemoćna

Žena akne
Foto: www.profimedia.hr
Play logo

Gledajući fotografije manekenki na naslovnicama časopisa, mogle bismo zaključiti da žene u dvadesetim godinama imaju savršenu kožu, no činjenica je da mnoge žene u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim i kasnijim godinama života vode tihu borbu s kožnim problemima. Prema istraživanjima, čak do 40% slučajeva akni su akne u odrasloj dobi.

Play logo
Image
Njega kože u doba korone

Kako spriječiti 'maskne' - pandemijske akne?

Ako mislite da su akne tipičan simptom puberteta i da, ako se pojave kasnije, ukazuju na ozbiljan zdravstveni problem, varate se. Akne mogu biti uzrokovane normalnim hormonskim oscilacijama tijekom menstrualnog ciklusa. INTIMINA, brend posvećen intimnom zdravlju žena, donosi kratki vodič o povezanosti akni s menstrualnim ciklusom.

Zašto se pojavljuju akne?

Iako ne postoji točan uzrok hormonalnih akni, postoje neki čimbenici njihovog nastajanja: proizvodnja sebuma (masnoće), genetika, bakterije, prehrana, lijekovi, itd. Hormonska neravnoteža igra važnu ulogu u proizvodnji sebuma, što znači da će u nekim danima u mjesecu tvoja koža biti sklonija stvaranju masnoće, a to će uzrokovati akne na licu i drugim dijelovima tijela.

Što se događa s hormonima tijekom normalnog menstrualnog ciklusa? Koncentracija hormona se mijenja jer se tijelo priprema - prvo za ovulaciju, a zatim za trudnoću. Menstrualni ciklus sastoji se od folikularne faze, faze ovulacije i lutealne faze. Folikularna faza počinje prvog dana menstruacije i traje do početka ovulacije. U prvih nekoliko dana koncentracija estrogena i progesterona vrlo je niska. Tada razina estrogena počinje rasti i do ovulacije doseže najvišu vrijednost. Nakon toga, jajna stanica napušta jajnike i kreće prema maternici. Obično je to dan u mjesecu u kojem se osjećate najljepše: vaša koža je čista i sjajna, a tijelo zaobljeno i ženstveno. Nakon ovulacije, razina estrogena naglo opada, dok razina progesterona počinje rasti što označava početak lutealne faze koja te priprema za trudnoću. U slučaju da ne zatrudniš, razina progesterona opada i započinje menstruacija.

Play logo

Postoji još jedan razlog zbog kojeg se tijekom ovulacije osjećaš najljepše - estrogen smanjuje proizvodnju sebuma, te zbog toga tvoja koža izgleda zdravo. Problem započinje naglim padom estrogena nakon ovulacije - tada se pojavljuju predmenstrualne akne i povećava se koncentracija androgena. Androgeni su muški hormoni koje svaka žena ima u svom tijelu, a čija koncentracija se mijenja tijekom ciklusa. Zašto je ovo važno? Budući da lojne žlijezde (žlijezde koje proizvode sebum) imaju mnogo receptora za androgene, kada hormoni androgena (testosterona) pošalju signale, lojne žlijezde proizvode višak sebuma. Estrogen i testosteron su suprotnosti, kao dan i noć. Estrogen može smanjiti proizvodnju sebuma, dok testosteron može potaknuti žlijezde da više luče. Koncentracija testosterona i estrogena je visoka tijekom ovulacije, ali nakon ovulacije, razina estrogena naglo opada i njegova koncentracija se mijenja. Brojna istraživanja pokazala su kako omjer testosterona i estrogena tijekom lutealne faze može biti uzrok izbijanja predmenstrualnih akni.

Postoje drugi hormoni koji također imaju utjecaja na proizvodnju lojnih žlijezda i sebuma, a jedan od njih je kortizol (hormon stresa). Ako si duže vremena pod stresom, kortizol može igrati važnu ulogu u izgledu i stanju tvoje kože.

shimmer fallback

Kako staviti akne pod kontrolu?

Iako su hormoni krivci za vaše muke s aknama, nemoj misliti da si nemoćna! Postoji nekoliko stvari koje mogu pomoći u borbi protiv kožnih upala. Možda se akni nećeš riješiti zauvijek, no prateći ove savjete možeš ih držati pod kontrolom:

Play logo

Zdrave navike

Poslovicu “U zdravom tijelu, zdrav duh” možeš iskoristiti kao motivaciju, samo što je u ovom slučaju riječ o zdravoj koži. Kako bi krenula u bitku protiv akni, potrebno je da imaš zdravu i raznoliku prehranu. Izbjegavaj masnu te previše slanu i slatku hranu. Kod jačih upala savjetujemo i da izostaviš mliječne proizvode, prerađeni šećer i jednostavne ugljikohidrate jer su to sastojci koji utječu na nagli porast šećera u krvi što za posljedicu ima povećanje upala u tijelu i na koži. Vrijeme je da pokažeš svoje kulinarske vještine i kreirate zdrave i ukusne obroke. Također, bilo bi važno da u svoju svakodnevicu uključiš tjelovježbu jer se vježbanjem ubrzava i pospješuje krvotok, što donosi koži svježi kisik te uklanja toksine iz tijela.

Kvalitetan san

Play logo

Ne kaže se uzalud beauty sleep, odnosno san za ljepotu. Kvalitetno spavanje smanjuje razinu kortizola u tijelu. Odnosno, ako ne spavaš dovoljno, koža će ti biti blijeda i suha, a ne sjajna i svježa kakva bi trebala biti. Također, kako kortizol utječe na lučenje sebuma, možeš očekivati pogoršanje stanja kože. Ostavi televizijsku seriju ili poglavlje knjige za sutra i spremi se za krevet. Ujutro ćeš u ogledalu primijetiti zahvalnost tvoje kože.

Njega kože

Ako su ti predmenstrualne akne česte, vrijeme je da poboljšaš svoju rutinu njege kože. Probaj ubaciti salicinu ili glikolnu kiselinu u noćnu njegu kako bi koža bila hidratizirana i dok spavaš. I ne zaboravi tijekom dana piti puno vode kako bis se hidratizirala i iznutra.

Play logo

Konzultacije s liječnikom

Ako ti niti jedna od spomenutih metoda ne pomogne, vrijeme je da razmisliš o posjeti liječniku. Brojne su situacije gdje akne ukazuju na ozbiljniju bolest. Isto tako, postoji mogućnost da se radi o kožnoj bolesti, za što će ti trebati pomoć dermatologa. Trajne akne mogu biti znak policističnih jajnika jer je i kod ove pojave povećana koncentracija androgena. U svakom slučaju, nikako te ne bi smjelo biti sram zatražiti pomoć. Naruči se za pregled kod liječnika opće prakse koji će analizirati situaciju i po potrebi te uputiti specijalisti.

Hormonska terapija

Play logo

U slučaju da tvoje akne nisu povezane s ozbiljnijom bolesti, liječnik bi mogao preporučiti kontracepcijske pilule. One smanjuju koncentraciju androgena i stabiliziraju koncentraciju estrogena i progesterona što rezultira čišćom i zdravijom kožom. Ako te zanima liječenje akni kontracepcijskim pilulama, savjetujemo ti da razgovaraš sa svojim ginekologom i razmotri njihove prednosti i nedostatke .

Postoji mnogo načina njegovanja kože kako bi je učinila što ljepšom i zdravijom te kako bi se problemi s aknama sveli na minimum, no najvažnije je da se “naoružaš” strpljenjem. Kreni polako, s promjenom prehrambenih navika, navika spavanja i njege kože i nemoj odustajati! Jednom kada vidiš rezultate na svojoj koži, i vratiš osmijeh na lice, shvatit ćeš da su se ustrajnost i strpljivost itekako isplatili.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.